Anno Create A New World

Anno: Create a New World

Hè, dat is gek?! Een Anno-titel op de Wii? Inderdaad, de beroemde City-building game heeft dit maal gekozen een nieuw platform te koloniseren, en het is de Wii geworden. Ik hoor de spelers van de eerdere PC-varianten al denken: ‘Van PC naar de Wii? Dat kan nooit goed gaan..’. Krijgt dit vooroordeel gelijk of blijkt het juist een verrassend goede zet? Je leest het in de uitgebreide review op nextgamer.nl.

Achter elk deel uit de Anno-reeks zit een verhaal, dat is nu niet anders. King George zit met zijn handen in het haar. Het gaat uiterst slecht met zijn land, het volk lijdt honger, de economie gaat slecht, en als er niet snel iets gebeurt dan is er straks niets meer waarvan hij koning kan zijn. Daarom vraagt hij zijn beide zonen, Pins Edward en Prins William, om raad. De eerste wil direct actie: de Noorderburen overvallen om zo snel aan geld en bezittingen te komen. Prins William echter, vindt dat het tijd is om verlaten gebieden in het Zuiden te verkennen. Alleen dan kun je, zonder bloedverlies, je nieuwe grond en grondstoffen toe-eigenen waarmee het Koninkrijk er snel bovenop komt. Bovendien is dit de meest sympathieke oplossing van de twee en zal het volk weer 100% achter de Koning gaan staan. Dat klinkt bij King George als muziek in de oren. Je mag er op uit om alles te gaan ontdekken!

In Anno: Create a New World speel je volgens hetzelfde principe als de eerdere games: je komt aan op een stuk ontgonnen land en daarop bouw jij een nederzetting. Je beging met het aanleggen van infrastructuren, je bouwt huizen en je probeert aan de wensen te voldoen van de bewoners van die huizen. Dit is een erg belangrijke regel: want als de mensen tevreden zijn kun je meer belasting vragen. En dat betalen ze graag, zolang alles maar in orde is en blijft. Hoe langer jij ze tevreden houdt hoe hoger de welstandsklasse wordt, en dat betekent nog meer Kassa! Dit laatste is ook gelijk je zwakke punt, want als je niet aan alle wensen voldoet dondert je economie in elkaar en kun je het thuisfront niet voldoende steunen. Met alle gevolgen van dien.

Makkelijke besturing

Ubisoft heeft een erg goed systeem aan de Wii gekoppeld om de game snel onder de knie te krijgen. De zoektocht naar een betere wereld eindigt op een eiland ergens in zee. Dit eiland is de start om het Koninkrijk te redden. Eenmaal aangemeerd krijg je een vrolijk palet tot je beschikking om infrastructuur en gebouwen te plaatsen. Gebouwen voor productie zijn geel gekleurd, huizen hebben een oranje dak en openbare gebouwen zijn blauw getint. Deze kleurcodering is erg handig om in één oogopslag te zien waar wat staat in jouw wereld. Je plaatst alles met de Wii-mote, en dat werkt boven verwachting! Schuiven met de icoon over het speelveld en vervolgens een definitieve plaats selecteren om een gebouw te plaatsen, in slechts een paar bewegingen staat alles op de juiste plek. De Wii-mote werkt eigenlijk net zo soepel als de muis voor de PC, ik maak hierover geen grap!

Anno: Create a New World laat jou goed nadenken waar je al je gebouwen plaatst. Het is niet zo dat je lukraak zomaar ergens iets moet neerzetten, alles heeft immers een functie. Het winnen van grondstof kun je het beste doen in een grondstofrijk gebied. Net als het plaatsen van openbare gebouwen, die zet je niet neer op een plek waar je bewoners kilometers moeten afleggen om het te bereiken. Voor de fun kun je het doen, maar als je je mensen tevreden wilt houden is enig ruimtelijk en ordelijk inzicht wel meegenomen. Zo plaats je houtzagerijen naast een bos en een visserij aan het water, en ga zo maar door…

Wat ik nog onbesproken heb gelaten is het speelscherm. Dat is namelijk een belangrijke graadmeter over hoe goed jij je zaakjes geregeld hebt. Op het scherm lees je af hoeveel grondstoffen je hebt gewonnen, hoeveel goud er in de kas zit, hoeveel mensen wonen in jouw nederzetting, noem maar op. In een oogopslag zie je waar je ergens iets te kort komt of dat je in staat bent jouw nederzetting te verrijken met een nieuw gebouw. Op het scherm heb je ook quicklinks naar je bouwpalet, je leger en de missies die je moet voltooien. Voor je het weet zeil je uit naar nieuwe verre streken en eilanden waar je je eigen stempel op gaat drukken. Hoe meer onroerend goed je bezit, en dat kan over meerdere plekken tegelijk zijn, hoe meer je verdient. Je gaat er zelf steeds weer op uit. Naar mate je verder geraakt in het spel kun je piraten tegenkomen onderweg. Die willen maar wat graag jouw boot innemen, helemaal als je zojuist een schat van de zeebodem hebt gevist. Soms kun je ze ontlopen, en zelf de achtervolging inzetten als je zelf een beruchte vloot hebt opgebouwd. Grappig detail is dat er bij die veldslagen geen enkel druppel bloed valt te bespeuren!

Verdict

Ik moet zeggen dat Ubisoft erin is geslaagd een City-building game naar de Wii te brengen. Alle donkere wolken die je zou verwachten omdat je de game niet kan bedienen met een muis verdwijnen als sneeuw voor de zon. De game speelt formidabel en ziet er leuk (cartoony) uit. In een paar simpele bewegingen stamp je een nieuwe kolonie uit de grond, je zou denken dat de game juist zou verzuipen in moeilijke menu’s. Maar niets is minder waar. Een knap staaltje werk dus. Het is een game die je moet liggen, dus als je de eerdere familieleden van deze game op de PC hebt gespeeld kun je deze blind in huis halen. Maar ik waarschuw je vast, als je er eenmaal aan begint ben je snel verkocht. Anno: Create a New World is zeer toegankelijk en kent een hoge verslavingsfactor. Iets wat ik zelf helemaal niet erg vind. Ook al is het 25 graden buiten. Schip Ahoi!

  • Overzichtelijk
  • Makkelijk te besturen
  • Verslavend leuke gameplay

 

  • Karige multiplayer

85/100

About the author