Bioshock 2

Bioshock 2

9 februari, de dag dat Bioshock een vervolg zou krijgen. De dag waarop ik me zeer heb verheugd, nu nog de hele dag stage lopen en meteen naar huis sprinten om deze game te kunnen uitpakken die netjes is bezorgd voor mij. Bioshock was een fantastische belevenis en het gevoel dat je onder water zit is gewoon erg goed over nagedacht. Nu eindelijk een vervolg is gekomen gaat deze recensie over het geweldige spel Bioshock 2.

Nieuw verhaal

Ik werd overladen met het intro filmpje, zeer spannend en interessant om te bekijken. Het is dan wel een vervolg maar een geheel nieuw verhaal waarmee de speler zich gelijk inleeft. Wat je ook meteen opvalt is dat je niet met een gewone speler speelt maar met een big daddy. Je voelt je al meteen een sterk karakter als je de eerste voetstappen in de game zet. Duidelijk word vermeld welke knoppen je kan gebruiken om zo je weg te banen door het nog steeds prachtig omgeven Rapture.

Vernieuwing?

Er zit duidelijk veel vernieuwing in de game. Ondanks dat de little sisters een nieuwe look hebben gekregen zijn ook de nieuwe vijanden erg afwisselend gecreëerd. Wat moest ik verwachten van de big daddy’s, hadden ze nog steeds 5 shotgun kogels nodig om ze te doden ? Na een tijdje spelen kwam ik erachter dat de big daddy’s een stuk moeilijker waren om te doden en dat je vaak een tactische manier moest bedenken en uitvoeren om het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je moest en zou de little sister van de big daddy inpikken en dat allemaal om alle zielen te redden uit de arme meisjes. Ook is de aanpak van het gebruik van little sisters een totale vernieuwing. Hierover vertel ik je later meer, nu gaan we het eerst hebben over een groot onderwerp in de game wat ook een totale vernieuwing is.

Big Sister

Wat een vreselijk monster is de big sister. Een vrouwelijke versie van de big daddy, zo noem ik het dan. Komt een paar keer voor in het spel en ik moet zeggen, bereid je voor op een wild gevecht. Je merkt al snel in het begin van het spel, hoe moet ik dit wezen tot de dood brengen ? Ik kan de big sister als een soort grote sterke baas omschrijven in het spel. Met haar armen draagt ze aan allebei de kanten een sterk middel om jou te stoppen. Een grote puntige speer en aan de andere kant een soort van haak.

Adam

Adam speelt een grote rol in het spel. Wanneer je een little sister heb afgepakt van een andere big daddy ziet het meisje jou aan als haar big daddy, een echte vader. Ze rijd mee op je rug en wanneer je een dood lichaam ziet van een splicer bijvoorbeeld dan kan je het meisje erop afsturen dat ze adam uit het lichaam zuigt met een grote spuit. Adam zijn cellen die niet in een normaal lichaam thuis horen. Het maakt je krachtig en heeft een werking net als leukemie. Het vernietigd negatieve cellen en zet het om in goede cellen. Dit is ook één van de redenen dat iedereen achter dat spul aan zit. Adam is gebruikt op alle vijanden in Bioshock 2 en heeft een valse werking want de splicers worden agressief door het spul. Wanneer een little sister die adam uit een lichaam haalt word het pas echt bonje. Uit allerlei deuren en gaten komen er splicer vijanden om de little sister de stoppen en aan jou de taak om dit tot een goed einde te laten komen. Verdedig je meisje en tegelijkertijd ook jezelf. Je bent in het spel meer actief bezig dan het vorige deel van Bioshock.

Meer vijanden

Zoals ik in mijn vorige stuk vertelde over het actief bezig zijn in de game is dit ook een mooi voorbeeld ervan. Er duiken soms een hoop vijanden op waarmee je lekker wild mee bezig ben. Dit kan op allerlei verschillende manieren door de vernieuwde wapens waaronder een prachtige speerwerpers geweer, een grote krachtige drilboor, Machine geweer en nog veel meer. Zelfs in de Multiplayer zijn een hoop nieuwe wapens te bekennen maar over de multiplayer hebben we het later. Een nieuwe vijand is ook de Brute Splicer, een zeer vervelend monstertje. Nouja, monstertje…
De Brute Splicer is een gespierde en zeer krachtige vijand die een hoop Adam in zich heeft. Nu jullie ongeveer weten wat de kracht van Adam inhoud hoef ik jullie ook niet te vertellen wat dit beest allemaal doet wanneer je te dicht bij hem in de buurt kom.

Multiplayer

Wat een heerlijke vernieuwing in de game. Ze hebben een andere ontwikkelaar de multiplayer in elkaar laten zetten met een goed werkend Ranking systeem waardoor je kunt levelen tot een level 40. Nu de DLC is uitgekomen kan je dit uitbreiden tot maar liefst level 50. Ik ben nu zelf level 14 ongeveer en ik moet zeggen dat de spelletjes goed zijn nagedacht. Zo is er bijvoorbeeld een spel genaamd Civil War. Dit is gewoon een simpel team deathmatch spel waarin je mij graag ziet spelen. Capture the sister heb ik dan nog nooit gespeeld maar je kan het vergelijken met capture the flag. Zo zijn er maar liefst 7 stuks aan spelletjes online maar wil je daar meer over weten dan raad ik je toch aan de game te halen.

Horror?

Wat betreft de horror in Bioshock 2 vind ik het toch wel meevallen. Bioshock 1 was in mijn ogen stukken enger en dan herinner ik mij het level met het hotel wat ongeveer aan het einde was. Ik durfde soms gewoon niet meer verder te lopen door de spannende sfeer. Bioshock 2 doet het wat meer actievoller in mijn ogen en besteed weinig aandacht aan hele spannende stukken. Af en toe wel wat schrik momenten maar jammer dat ze er meer een shooter van hebben gemaakt dan een avontuur en horror spel, aangezien ik wel een erge fan ben van spannende games.

Verdict

Bioshock 2 mag niet ontbreken aan mijn gamelijst. Een heel erg goed vervolg en wat een einde…
Natuurlijk verklap ik helemaal niks over het einde want dat raad ik je aan om dat zelf te ervaren. De single player vond ik wel erg aan de korte kant maar ben toch wel rond de 9 tot 10 uur bezig geweest met alle hoeken en kamers uit te pluizen. De multiplayer maakte het wel weer goed om zo toch nog uren te genieten van de game. Door de minpuntjes en de neiging dat je de game niet nog een keer wilt spelen word de score niet hoger dan een 9,4. In principe is dit best een hoge score en ook zeker een aanrader, dus laat hem niet liggen in de shop !

  • Multiplayer
  • Nieuwe wapens
  • Verhaal
  • Big Daddy karakter speelbaar

 

  • Weinig horror elementen
  • Te korte single player
  • Af en toe erg frustrerend
  • Weinig puzzeltjes

94/100

About the author

Geef een reactie