Blur

Blur

Wazig of niet, racen ligt in het verschiet! BLUR zoals de naam al doet vermoeden is nogal een wazig iets, maar dat mag het racen in BLUR niet drukken. Een flinke knalpijp, wat gas en we knallen door de Brenner pas. Alleen dan met over-de-top auto’s en flinke powerups. Racen is nog nooit zo gewelddadig geweest. De term; ‘’Mop mop, gas erop’’ sluit hier zeker op aan.

Er zijn heel veel race spellen op de markt. Nu is BLUR er een van. Nu is het eerder de vraag, springt hij er tussenuit? Persoonlijk heb ik niet veel race spellen gespeeld. Spellen zoals Burnout Revenge en Need For Speed: Most Wanted heb ik hele lange tijd gespeeld, maar andere race spellen waag ik mij niet aan. Spellen zoals Split/Second en BLUR voegen wel iets vernieuwends toe. Wat? Dat gaan wij jou vertellen in deze review!

Previously on Blur

Blur, een racespel waar het draait om de snelste wezen. En hoe? Powerups blazen je voertuig vooruit en tegenstanders blazen jou van de weg. Een verhaal zit niet echt in het spel. Je bent bestuurder van een auto en klaar. Je wordt gevraagd een of andere meid van de weg af te rijden en jij denkt uiteraard waarom niet. De eerste ‘’Shunt’’ wordt afgevoerd en je ziet een eindje achter je de auto tegen de vangrail tot stil stand komen.

Nu vraag je je natuurlijk af, wat is dit nu eigenlijk? Schieten of racen? Ik denk dat het een mengelmoes is. Het leuke is dat ik ook zeker weet dat de makers dit zo bedoeld hebben, want naast offensieve powerups, heb je ook eens defensieve powerups. Zo heb je de welbekende nitro, maar ook een repair powerup. Natuurlijk is dit allemaal heel leuk. Persoonlijk vind ik nog het leukste het binnenspiegeltje waarmee je inkomende tegenstanders en powerups aan ziet komen. Voor een chauffeur als mij is dit hartstikke leuk, want wij gebruiken natuurlijk allemaal het volgende kijktechniekje; Binnenspiegel, voor je kijken, buitenspiegel, over de schouder en ga zo maar door. Gelukkig is dit allemaal niet nodig en hoef je alleen gebruik te maken van je binnenspiegel, want invoegen doen we niet in Blur. We beuken ze gewoon van de weg. Zoals het uiteraard hoort met wegmisbruik.

Och jottum!

Natuurlijk hebben we het racen wat de hoofdrol speelt. Als je gaan gas pedaal hebt, kom je natuurlijk vrij moeilijk naar voren. Zo is dat ook in Blur, het racen voert de boventoon. Blur speelt als elke andere racegame. Gewoon gas derop, bochtje draaien, beetje bijremmen, eventueel een beetje driften en weer plankgas.

Het racen mag de boventoon voeren, maar het speciale aan Blur zijn natuurlijk de powerups. Met de powerups kan je de race behoorlijk bepalend maken, het is namelijk zo dat je powerups hebt die jou tegenstander stunnen of gewoon compleet slopen. Ik zal het lijstje met offensieve powerups even opnoemen en uitleggen. Je hebt ‘’shunt’’. Dat is een rode bal die het voertuig voor je volgt of een van de voorste voertuigen voor zijn rekening neemt. Hij draait het voertuig even om en zet het een stukje terug. Altijd leuk, je tegenstanders plagen. Zo heb je nog een leuke ‘’barge’’. Rijd je naast een cliff en doet die gozer naast je irritant? Een druk op de knop en deze man ligt in het ravijn, waar hij thuishoort. Je hebt ook nog een zeer vermakelijke powerup genaamd ‘’Mine’’. Is een tegenstander je net gepasseerd? Je schiet een mijn naar voren en laat hem een paar rondjes draaien. Zit hij een beetje te bumperkleven? Dan leg je hem gewoon achter je neer en blaas je hem aan stukjes. Opgeruimd staat netjes. Zo hebben we er nog een paar, maar alles verklappen is uiteraard niet leuk.

De defensieve powerups zijn wat simpeler, de eerdergenoemde nitro en repair zijn 2 van de 3 defensieve powerups. De 3e is namelijk een schild die alles voor je incasseert voor een bepaalde tijd. Natuurlijk kun je ook elke offensieve powerup defensief gebruiken tegen inkomende powerups. Dit kan voor leuke knalpartijen zorgen en voor echte partijtjes met gekloot.

I’ve got me some fans!

In Blur draait alles om fans. Met fans speel je auto’s vrij, met fans maak je progress in multiplayer, met fans krijg je toegang tot eindbazen en met fans krijg je meer progressie. Je hebt verscheidene fan challenges op het circuit, maar je hebt ook vele fan runs. Gewoon door een paar cirkeltjes rijden om je fans tevreden te stellen. Fans zijn overigens heel belangrijk. Dat wordt je ook vanaf het begin aangeleerd. Je kan op allerlei manieren fans verdienen. Door mooi driften, door de topsnelheid van een auto te bereiken of simpelweg door tegenstanders om zeep te helpen. Je moet echter wel opletten, als je wilt dat je fans meetellen, hoor je wel in de top 3 terecht te komen. Anders vinden de fans je blijkbaar vrij weinig waard. Fans zijn dus eigenlijk de rode draad door het spel.

Verder wordt je nog bijgestaan door een leuke vrouwenstem wiens naam ik niet ken. Zij licht je overal over in en zorgt dat je alle ins & outs weet over je tegenstanders en over de manier waarop zij rijden. Daarnaast verzorgt zij ook previously on Blur. Een leuke staaltje werk om je up2date te houden over je progressie in het spel ten opzichte van de vorige keer. Je hoeft het allemaal niet meer in de gaten te houden, nee, het wordt voor jou in de gaten gehouden.

You’re my aards rivaal

In Blur kan je natuurlijk ook online racen. Het werkt min of meer hetzelfde. Je doet gewoon hetzelfde als in de singleplayer, zo mooi en agressief mogelijk rijden. Hiermee krijg je uiteraard zoveel mogelijk fans, zoals het hoort. Dit keer race je alleen tegen andere console peeps. Het racen begint met, jaja, de driving school! Dit is voor de levels 1-10. Je werkt overigens gewoon met rangen van 1-50. Je kan al kiezen om eerder het grote gevecht in te gaan, maar lang volhouden lukt waarschijnlijk niet sinds je tegenstanders veel snellere en betere voertuigen hebben. Je kan met Blur met heel veel spelers tegelijk racen. Ik heb een keertje meegedaan aan een race voor zo’n 20 mensen. Pure chaos is zo’n race. Alles gaat kapot en er is niks qua orde. Iedereen voor zichzelf en de rest heeft niks te willen. Zo scoor je fans en natuurlijk ook nieuwe auto’s.

Blur

Blur kan je min of meer vertalen als wazig. Tenminste dat is een van de eerste dingen waar ik aan denk bij de naam Blur. Blur zijn graphics zijn echter niet wazig of vaag. Blur ziet er gelikt uit. De auto’s zien er netjes uit en schrammetjes worden realistisch weergegeven en het heeft ook nog eens een realistisch schademodel. De wegen zien er ook heel netjes uit en het lijkt net alsof je rustig door de stad heen rijdt, alleen dan met 2000 PK. Het water ziet er overigens ook heel realistisch uit, vooral als je erdoorheen rijdt. Dat ving eigenlijk als een van de eerste dingen mijn oog. Het water. Schitterend weergegeven met het landschap er omheen. Je mag je afvragen hoe zij het af en toe voor elkaar krijgen. Grafisch ziet het er dus heel netjes uit en ben er zeer over te spreken. Natuurlijk mag dit ook wel bij een racegame!
De audio zit ook dik in orde. Als je plankgas geeft, bromt het alsof je een straaljager gas geeft. Niet al te realistisch, maar wel keigaaf. Het geeft je een heus gevoel van ultieme snelheden. Het leukste aan het geluid zijn nog wel de powerups, sinds die ieders een apart geluidje hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een soort van glasachtige speertjes die klinken als glas en heb je een soort van bliksem storm die als een of andere EMP klinkt. Heel erg leuk en natuurlijk past dit ook goed bij het spel.

Verdict

Blur is een gewone racegame met een origineel tintje in de vorm van powerups. Racing taken to the next level. Het is eigenlijk niks speciaals, gewoon de zoveelste racegame in een andere vorm overgoten. Er valt ook vrij weinig op te merken aan deze racegame. Ik ben geen irritante fouten tegengekomen qua auto’s die achter onzichtbare dingen blijven vastzitten of mensen die online gebruik maken van glitches. Vaak valt er wel iets op te merken aan de grafische kwaliteit of wat dan ook, maar hier valt dat bij te doen. Het enige waar ik iets op kan merken is dat de singleplayer op den duur meer van hetzelfde wordt en dus behoorlijk saai. Dat is ook echt een van de weinige punten die erop aan te merken valt. Verder ontbreekt er vrij weinig. Het is gewoon een normale racegame met een leuk tintje. Grafisch zit het dik in orde en qua audio ook. Blur is alles behalve wazig.

  • Authentiek racegevoel
  • Gave powerups
  • Gezellig fans verzamelen
  • ‘’Previously on Blur’’

 

  • Meer van hetzelfde
  • Verveling op den duur

82/100

About the author