Borderlands

Borderlands

Één van de titels waar vele mensen dit najaar naar uitkijken is Borderlands. Deze nieuwe game van Gearbox is onlangs op de markt verschenen voor de Xbox 360, PC en PlayStation 3 en aan ons dus om hier een recensie over te schrijven. Heeft Gearbox de enorme hype omtrent Borderlands waar kunnen maken? Deze vraag word beantwoord in onze recensie!

Een heel eindje terug toen Borderlands nog net in ontwikkeling was werd de game neergezet als een realistische shooter. Op een gegeven moment gooide Gearbox, met Randy Pitchford aan het roer het spel volledig om. Het realisme werd veranderd in een soort comic stijl waarover ze zelf erg tevreden zijn. Deze keuze is uiteindelijk misschien ook beter geweest maar hier kunnen we helaas nooit echt een conclusie uit trekken. Wat Borderlands vanaf het begin af aan al veel mensen boeide was dat er miljoenen wapens in Borderlands aanwezig zijn, en daar wil natuurlijk elke shooter fanaat wel van genieten! Maar op 23 oktober was het zover, toen verscheen Borderlands voor het publiek en het lange wachten was voorbij.

Borderlands speelt zich af op planeet Pandora. Wat ons vrij snel opviel is het grafisch aspect van het spel. De omgevingen zien we niet ontzettend vaak terug in games en eerlijk gezegd sluit het zogenoemde cel-shaded goed aan op de gameplay van het spel. Ondanks dat het spel wat grauw aanvoelt word dit gecompenseerd met wat luchtige humor van de karakters. Zoals onder andere het robotje die we eerder zagen in de trailers voor de release. Maar wat is en kan je nu eigenlijk in Borderlands? Voor vele is dit waarschijnlijk nog altijd een grote vraag.

Zodra je het spel opstart en je begint met de missies dan dien je een klasse te kiezen. Dit zijn Soldier, Berserker, Siren en Hunter. Elke klass heeft een eigen aanvalsvaardigheid en zodra het spel vordert behaal je ook steeds meer skills. Om een voorbeeld te noemen; Een soldier kan een turret neerzetten als aanvalsvaardigheid. Je kan ervoor kiezen om met elke karakter (klass) het spel volledig uit te spelen, maar dit kan je ook samen doen met je vrienden op de bank. Borderlands kent namelijk een vier-speler co-op wat we tegenwoordig helaas niet zo vaak meer tegenkomen in games. Wat een erg belangrijk element in Borderlands is, is het continue verbeteren van je karakter en wapens en de overige items die je bij je draagt.

Vijanden levelen mee

Het is dan ook erg belangrijk dat je bezig houd met het verbeteren van je personage. De vijanden worden namelijk ook steeds beter. Maar tegen wie vecht je nou eigenlijk op planeet Pandora? Nou het zijn Skags, ze hebben heel veel weg van agressieve honden. Maar er zijn nog veel meer soorten vijanden die ik niet zo kan vergelijken met ons huidige dierenrijk. Ze zijn in ieder geval hardnekkig en geven zich niet zomaar gewonnen. Om beter te worden, en je beter de verweren tegen deze vijanden moet je wapens hebben. En Borderlands heeft veel wapens! Je vind ze overal in de levels zoals kluizen, koelkasten, prullenbakken en noem maar op. Wat je ook veel tegenkomt is geld. Dit geld kan je omruilen in je basis voor upgrades van wapens en je personage. Ook granaten zijn te koop. Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg munitie op zak te hebben zodat je niet zonder kogels zit als je word aangevallen in de middle of nowhere.

In Borderlands is het niet zo dat je missie achter missie volgt. Nee je speelt in een grote open wereld waar je ook zelf op avontuur kan gaan. Dit kan je zowel te voet als ook met enkele voertuigen die het spel heeft. Maar het belangrijkste is toch wel geld verdienen en zoveel mogelijk punten halen om je wapens en personage te upgraden. Verdeeld over een handvol klassen (SMG, Sniper rifle, Shotgun) kunnen wapens onder andere vergeleken worden op vuurkracht, precisie en snelheid. Elk wapens is verschillend en dat is opmerkelijk omdat er zo ontzettend veel wapens in Borderlands aanwezig zijn. Aan het uiterlijk van je karakter is daarin tegen weinig te veranderen. Je kiest een personage en het enige wat je kunt aanpassen is de kleur van je kleding.

Wat ik zelf wat minder van Borderlands vind is dat het zo enorm groot is. Op sommige moment loop je echt in de middle of nowhere zonder iemand anders tegen te komen. De omgevingen zijn grauw en het enigste wat we op de achtergronden zien zijn bergen en woestijnen waar je niet dood gevonden wilt worden. Ook in de kleine dorpjes waarin de winkels zich bevinden zijn bijna uitgestorven, op een enkeling na kom je niemand tegen. En dat brengt ook de gedachte naar boven dat Gearbox ongelooflijk veel tijd besteed heeft aan de wapens en het hele systeem wat daaraan vast hangt.

Borderlands is te uitgebreid om in een recensie alle details naar voren te brengen. Wat erg leuk is, is het feit dat Borderlands met vrienden gespeeld kan worden. Zowel offline als online en dit verbergt dan toch het eenzame gevoel dat je krijgt als je alleen speelt. Vijanden zijn sterker en in grotere getale aanwezig wanneer samen gespeeld wordt, waardoor Borderlands aanzienlijk uitdagender en leuker wordt om te spelen. Om eerlijk te zijn had in het begin het gevoel van, wat is dit voor bagger spel maar dit is naar enkele uren spelen volledig omgeslagen. Je moet Borderlands leren kennen, het is namelijk een vrij unieke game met haar eigen speelstijl. Als je eenmaal bezig bent dan wil je zoveel mogelijk items verzamelen en meer geld verdienen om zo wapens en upgrades te kopen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt dan is Borderlands verslavend en blijf je bezig.

Verdict

Borderlands is een First-Person Shooter die ook enkele RPG elementen bevat. Voor Gearbox was het een enorme uitdaging om het realisme te veranderen in een cell-shaded game. Maar een applaus verdient de ontwikkelaar zeker. Borderlands is enorm uitgebreid en is uniek van zichzelf, één van de punten die het spel zo sterk maakt is dat er gespeeld kan worden met vier mensen tegelijkertijd. Het eenzame gevoel in de grote wereld Pandora verdwijnt op die manier. Misschien had het verhaal nog iets beter uitgewerkt kunnen worden en zijn er nog wat kleine puntjes te verbeteren. Maar hier moeten we doorheen kijken want Borderlands is een aanrader, en ook nog eens verslavend!

  • Gigantische wapen keuze
  • Uitstekende co-op
  • Verslavend
  • Grafisch aspect
  • Brute humor

 

  • Matig verhaal
  • Lange laadtijden

85/100

About the author

Geef een reactie