Brutal Legend

Brütal Legend

Om eerlijk te zijn heb ik niets met metal. Mijn muzieksmaak ligt meer bij Michael Jackson, Coldplay of Snow Patrol. Dat soort gekkigheid. Het werd me erg snel duidelijk dat Brütal Legend op is gebouwd uit één en al metal. Toch vond ik de demo zeer vermakelijk, de metalstijl sprak me juist aan. En de belangrijkste conclusie die ik na het afmaken van de demo trok was toch wel dat Brütal Legend zeer origineel zou worden.

Brütal Legend speelt zich af in een grote open wereld en heeft veel genres in zich. Een beetje van Hack and Slash, een beetje racen, zelfs een toefje RTS! Daarbij is de hoofdpersoon Jack Black, uit onder andere Tenacious D en meerdere films (onder andere King Kong), en hij weet als de droogkloot die hij is veel humor in het spel te brengen. Brütal Legend is ontwikkelt door Double Fine productions en uitgegeven door Electronic Arts. Het spel is voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en in Europa een ware 18+ game (terecht), maar in andere continenten slechts 15+. Opvallend aangezien het mogelijk is vloeken en brüte visuele effecten aan te zetten. Dit levert flink wat gefuck en bloedspetters op.

Ik durf Brütal Legend het spel te noemen met het meest geniale menu ten opzichte van het voorfilmpje. In de intro zie je de echte Jack Black die een muziekzaak inloopt om je een speciale LP te laten zien. Na even in paniek te zijn geraakt omdat hij hem niet kon vinden legt hij de hoes op tafel. Dan is het filmpje afgelopen en ben je in het menu. Nog steeds allemaal gefilmd kun je kiezen uit subkopjes als “new game,” “continue,” “multiplayer” en dat soort dingen. Elke mogelijkheid is een nieuw deel van de LP. Als je bijvoorbeeld van continue naar multiplayer gaat, trekt Jack Black de plaat uit de hoes en op de instructies staat dan multiplayer. Nog een keuze verder staat op de plaat zelf “opties” enz. Dit begin is al origineel, en werkt dusdanig soepel dat het niet vervelend is van keuze te switchen.

Verhaal

Je speelt het spel als Eddie Riggs, een roadie van een moderne metalband. Eigenlijk vindt hij de muziek die zijn band speelt veel te soft om metal genoemd te mogen worden, maar Eddie is een trouwe roadie. Hij repareert netjes de instrumenten en regelt dat de set er bij concerten op en top uitzien, hoe respectloos de band ook met hem en zijn werkzaamheden omgaat. Wanneer een bandlid dreigt te verongelukken werpt Eddie zich onder hem om hem ten koste van zijn eigen leven te redden. Eddie ligt bloedend onder een hoop puin, maar wanneer zijn rode lichaamssappen in de gesp van zijn riem lopen ontstaat er uit het niets een waar Metalmonster.

Nadat deze de band redelijk brüüt onthoofd heeft, ontwaakt Eddie in een ruimte vol kaarsen en biddende monniken. Als hij vraagt wat er aan de hand is vallen de monniken hem aan en moet hij een wapen zoeken. Met alle gemak van de wereld trekt hij een gigantische bijl uit de grond en begint lekker rond te hakken, tot hij een meisje tegenkomt onder één van de monnikskappen. “Don’t tell me I’ve been slaying hot chicks all this time,” is zijn reactie als ze zich laat zien. Eddie blijkt een gave te hebben omdat hij de bijl zo simpel hanteert, en tezamen trekken Eddie en de juist ontmoette Ophelia ten strijde. Het wordt steeds duidelijk dat Eddie terug in de tijd is geteleporteerd naar een wereld waar Metal nog leeft, zowel letterlijk als figuurlijk.

Gameplay

Ophelia brengt je bij de koning van de opstandelingen, Lars, en zijn zus Lita. Vanaf daar is het de bedoeling de wereld te redden van Metalonderdrukkers. Af en toe rijkt de god Ormagöden een hand toe. Gaaf is dat je uit de “echte wereld” een gitaar van de band hebt meegenomen, en keiharde Metal schijnt het beste wapen te zijn tegen de demonische wezens. Samen met de bijl kan je vette combo’s maken om je vijanden zo effectief mogelijk te annihileren. Wat ook erg leuk is, is dat je speciale deuntjes kunt leren die in of buiten het strijdveld als soort spreuk zijn te gebruiken. Zo is het mogelijk om altijd een auto te laten verschijnen, of in het heetst van de strijd de gezichten van de vijand laten smelten.

Brütal Legend werkt lekker. Je door de grote open wereld bewegen is zeer vermakelijk, zeker als je met de auto bent en een kudde hert-achtigen tegenkomt. Ook zonder auto kan je je nog met zeer redelijke snelheid voortbewegen. Wat ik wel een groot nadeel vind, is het ontbreken van de mogelijkheid om te springen. Het klinkt niet echt als een big deal, maar wanneer je vast komt te zitten of iets dergelijks is het altijd fijn als je daaruit kunt springen, of als je een laag muurtje op wilt moet en je moet omlopen.

Mede dankzij de inbreng van Jack Black is het spel gevuld met leuke humor. Wat ook fijn is, is dat er eigenlijk altijd wel iets te doen is in de open wereld. Er zijn erg veel zijmissies, waar dan jammer genoeg wel weer weinig variatie in zit. Maar de wereld van Brütal Legend kent zeer veel verzamelobjecten, waarvan ook weer verschillende types die je stuk voor stuk andere voordelen opleveren. Bijvoorbeeld een verbetering van uithoudingsvermogen of nieuwe liedjes. Ook is het mogelijk bij Ozzy Osbourne langs te gaan in de regionale “motorforge,” een plaats waar je zowel veel kunt upgraden zoals je voertuig, wapens of leefomgeving. Dit alles van zogenaamde firetributes, punten die je van de goden kunt krijgen bij het voltooien van een van de hoofd- of zijmissies.

Wat mij zeer verraste was een stukje strategie. Op sommige punten verandert Brütal Legend in een ware RTS, en moet je verschillende troepen vanaf een podium op de vijand afsturen. Punten om nieuwe strijders op te bouwen krijg je van fans, die uit zogenaamde “geysers” komen. De bedoeling is om bij deze fangeysers een toren te bouwen waar fans “merchandise” kopen en je zo punten geven. Deze torens kunnen ook weer gesloopt en heropgebouwd worden, zo onstaat er dus een strijd om de grondstoffen met de vijanden.

Grafisch

Visueel gezien zal Brütal Legend niet de beste game van het jaar worden. Het is zeker niet lelijk, maar games met een grote open wereld als Grand Theft Auto of Fallout hebben een betere grafische prestatie neergezet ten opzichte van de grootte van de wereld. De textures zijn in orde, maar vaak zijn er toch lijnen te zien tussen twee aansluitende soorten oppervlakte of kloppen de schaduwen niet helemaal. Af en toe komt het ook voor dat een gebied voor je niet snel genoeg laadt en ineens nog verschijnt als je er nog loopt. Bij dat laatste heb ik het vooral over omgeving zoals bomen en rotsen, dus het is niet echt storend. Animaties kloppen ook niet altijd. De headbangers die een onderdeel van Eddie’s leger vormen hebben bijvoorbeeld lang haar dat nog wel eens door hun nek wilt hangen in plaats van op hun rug. Verder zijn er wel animaties zoals wanneer je door water rijdt of een vijand doodt. Daarbij zijn de licht- en bloedeffecten fraai.

Geluid

Voor een spel dat om metal draait verwacht je eigenlijk dat het geluid piekfijn in orde is. Toen het spel net uit kwam, klonken de geluidseffecten alsof ze opgenomen waren in een sinasblikje. Inmiddels is het gepatcht, maar klinken sommige effecten te hard of te zacht in verhouding met andere geluiden. In ieder geval klinken de geluiden als studiokwaliteit.

Zoals ik al eerder zei heb ik niets met metal, ik weet niet wat goede muziek is. Ik ken alleen de namen als Judas Priest, Ozzy Osbourne, Rob Zombie en, uiteraard, Jack Black’s Tenacious D. Volgens metalfans is de soundtrack heel erg goed, ik heb er geen mening over. Ik vond het wel aardig Metal klinken, maar ik weet niet wat goed of slecht is.

Verdict

Brütal Legend is pas de tweede game van ontwikkelaar Double Fine, de eerste was Psychonauts (wie kent het niet). De ontwikkelaar heeft zeer knap werk verzet, aangezien Brütal Legend gewoon een topgame is. Het verhaal is lang genoeg, het spel ziet er prima uit, de open wereld verveelt niet en het idee achter Brütal Legend is gewoon heel erg goed. Daarbij is Jack Black de rode peper om het spel net wat pittiger te maken, en is het een zeer grof spel met veel humor. Ookal houd ik niet van Metal, ik hou inmiddels wel van Brütal Legend.

 • Jack Black
 • Humor
 • Open Wereld
 • Gitaar als magisch wapen
 • Altijd wel iets te doen
 • RTS-gedeelte
 • Zeer Brüut
 • Weinig variërende zijmissies
 • Geluideffecten
 • Grafisch niet fantastisch
 • Je kunt niet springen
 • Sommige fouten in animaties

82/100

About the author

Geef een reactie