Buzz! De Slimste Van Nederland

Buzz! De slimste van Nederland

Een franchise die in een zeer korte periode al vele games op de markt heeft gebracht is onder andere Buzz!. De meeste zullen de presentator en zijn quiz kennen van de meegeleverde rode stemknoppen ook wel buzzers genoemd voor op de PlayStation 2 en PlayStation 3. Deze leggen wij nu op zij en richten ons op een PSP exemplaar van Buzz! De slimste van Nederland. Zal deze familie game ook zo leuk zijn op een handheld die meer dan 4000 vragen kent? Je leest het in onze recensie!

Buzz! De slimste van Nederland is de nieuwste telg in de Buzz! serie en is volledig in het Nederlands. Je zou misschien verwachten dat er vragen langs komen die over Nederland gaan, maar dat is helaas niet het geval, op een enkeling na. In Buzz! De slimste van Nederland krijg je weer verschillende vragen voorgeschoteld over onder andere lifestyle, sport, wetenschap, films en bekende sterren. Deze vragen beantwoord je in verschillende speelrondes waarin je zowel punten kan verdienen maar ook verliezen.

Buzz! De slimste van Nederland voor op de PSP is helaas niet te spelen met buzzers. Je moet de console dus elke keer aan elkaar doorgeven als je met meerdere mensen wilt spelen. Maar Sony heeft er voor gekozen om de nadruk meer op de singeplayer te leggen wat ook beter bij de PSP past. In de singplayer zal je elke keer een ronde moeten spelen waarin je minimaal brons moet halen om een andere ronde vrij te spelen. Tevens zijn er uiteraard ook zilver en goud te halen.

Indien je gaat spelen met de singeplayer kom je verschillende rondes tegen. Dit zijn onder meer “foto uitdaging” waarin je in een bepaalde tijd zoveel mogelijk foto’s moet raden. Daarnaast zijn er rondes als “juiste volgorde” waarin je een rijtje moet samen stellen. Hierbij kun je denken aan de vraag; Zet de James Bond films op rij van oud naar nieuw. In vergelijking met de oudere delen van Buzz! zijn in De slimste van Nederland veel nieuwe rondes toegevoegd. Helaas blijft de ronde met de BOM nog steeds aanwezig waar ik zelf een enorme hekel aan heb. Wat een leuke toevoeging aan de game is, is dat je prijzen (een soort van trohpies) kunt scoren wat jouw een extra motivatie geeft om door te blijven spelen.

Meer modus in Mulitplayer

Voordat je aan een speelronde (quiz) begint dien je ook nog even een speelpersonage uit te kiezen. Je hebt hierbij keus uit onder andere een Elvis Imitator, een soort van superman en een leuke cheerleader. Als je een spel speelt voor meerdere spelers kan je maximaal met 6 mensen tegelijk spelen. Je krijg dan ook spelrondes voorgeschoteld die in de singeplayer niet aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is dat de je één stukje uit een foto kiest en dan het scherm aan de ander laat zien, hij moet dan raden wat de foto in zijn geheel zou kunnen zijn op basis van een klein stukje foto. In de meeste rondes kun je vrijveel punten verdienen zonder ze te verliezen. Helaas zijn de spelrondes “virus” en “bom” ook aanwezig die roet in je score kunnen brengen.

Buzz! De slimste van Nederland voor de PSP gaat sneller vervelen dan de PS3 versie ervan. Het is een familie / vrienden game, en de buzzers maakten de game echt uniek. Bij de PSP versie zijn deze niet aanwezig en ook de multiplayer speelt niet erg lekker vanwege het feit dat je de handheld aan elkaar door moet geven. Het is wel mogelijk om een quiz te delen met andere PSPs in de buurt, dit kan tot maximaal 6 deelnemers.

De game is opzich een prima vemaak voor enkele uurtjes. Buzz! De slimste van Nederland ziet en grafisch uitstekend uit, erg kleurrijk en de Nederlandse vlag op de achtergrond met soms daarbij het volkslied maakt het helemaal af. Tijdens eens quiz krijg je ook regelmatig een video getoond, dit word allemaal prima weergegeven op je PSP. Verder is het een game die iedereen al kent, het concept is vrijwel hetzelfde als de voorgaande delen. Wel zitten er een aantal andere vragen in en is de studio wat Hollanders aangepast.

Verdict

En dan zijn we aangekomen bij de conclusie van Buzz! De slimste van Nederland voor de PSP. De game kent meer dan 4000 vragen waarvan je denkt dat dit er genoeg zullen zijn. Helaas krijg je bij langdurig spelen de zelfde vragen weer te zien. Een minpunt is ook dat er te weinig vragen over Nederland aanwezig zijn, met zo’n titel verwacht je toch een leukere Hollandse quiz. Qua gameplay is er niets mis met Buzz! De slimste van Nederland, alles zit goed en overzichtelijk in elkaar en ook de toevoeging van enkele nieuwe rondes is een pluspunt. De game is niet geschikt voor vele uren achter elkaar maar voor even tussendoor is het een leuk spel met vrienden wat zorgt voor een hoog fun-gehalte.

  • Nieuwe vragen
  • Vragen over verschillende onderwerpen
  • Win verschillende prijzen en medailles

 

  • Weinig vragen over Nederland
  • Met meerdere spelers niet echt handig

68/100

About the author