COJ Blound in Blood

Call of Juarez: Bound in Blood

Terugdenkend aan toen je nog jong en onbezorgt kon spelen… dan is de kans groot dat je weleens cowboytje, soldaat of wellicht reacecourreur hebt gespeeld, en dan verkleed en al! Enfin, als je het eerste graag deed hebben wij een game om die nostalgie eens flink op te halen. Ubisoft’s nieuwste telg Call of Juarez: Bound in Blood gaat namelijk enkel en alleen over cowboy’s, het wilde westen, de Amerikaanse burgeroorlog en bijbehorende cowboy praktijken.

Loop een willekeurige gamestore binnen en kijk naar het huidige aanbod aan first-person shooters (FPS), dan zul je al snel merken dat er veelal hedendaagse, futuristsche en fictieve settings gebruikt worden. Call of Juarez gooit het over een compleet andere boeg, in deze game beleef je de tijden nadat de Amerikaanse burgeroorlog plaatsgevonden heeft door de ogen van cowboygebroeders, Ray McCall en Thomas McCall oftewel de McCall broeders. Deze twee kerels zijn bepaald geen lieverdjes, ze hebben prima beheersing over wapens , en kunnen apart ook nog eens wat unieke trucjes. Deze hebben ze zeker nodig nadat ze een hele bende aan ongezellige types achterzich aan krijgen!

Maar waarom beleef je deze game door de ogen van beide cowboys? Dat zal ik je nu even fijntjes gaan uitleggen. Netals een boek is Call of Jaurez: Bound in Blood opgedeeld in Chapters. En per nieuw hoofdstuk heb jij de keuze om met één van de twee broers te spelen, Ray of Thomas. Welke je kiest beïnvloedt uiteraard het verloop van het spel. Kies je voor Ray, zul je er achterkomen dat zware objecten weg kan schoppen en oppakken. En tevens draagt hij een harnas wat zijn bovenlijf beschermt tegen kogels. Thomas daarentegen is de jongste van de twee. Hij is daarom ook wat leniger lijkt, want met behulp van zijn lasso beklimt hij moeiteloos gebouwen en bomen om een hoger perspectief te hebben om vijanden de mond te snoeren. Doordat spelgedeeltes dus per personage anders beleefd worden, is het aan te raden om een missie te herspelen met het andere character zodat je de complete ervaring krijgt.

Wat betreft de storymode van Call of Juarez: Bound in Blood. Het is ietwat te liniear opgezet en da’s erg jammer. Het is zo, dat wat er gebeuren gaat al ruimgroots van te voren is vastgelegd en dat er weinig tot geen ruimte beschikbaar is om daar wat aan te doen. Eigenlijk zoals vele andere first-person shooters ook doen. Het bederft in elk geval niet het totale speelduur van de game, je kan ruim 10 uren lang als Wild West cowboy door het leven gaan. Tijdens checkpoints merkte ik wel een klein minpuntje op, ga je voorbij een savepoint dan blijft het beeld enkele seconde hangen. Enfin, de actie volgt zich in elke geval in een zeer hoog tempo op, zowel te paard als lopend kom je terecht in shout-outs, achtervolgingen en manhunts.

Online verder spelen

Na die 10 uur cowboy zijn, kan je er nog voor kiezen om het onlinegedeelte van Call of Juarez onveilig te maken. Want de speelduur wordt opgerekt door een, immers wel, uitgebreide multi-player modi. Waarin Wanted (– de speler die gezocht wordt kan punten verdienen door andere spelers te vermoorden), Posse (– dood tegenstanders om punten te scoren voor je team), Manhunt (– er zijn twee teams die op één persoon jagen), Wild West Legends (– één team heeft objectives die zij moeten behalen) en tot slot shout-outs (– een deathmatch in Wild West setting) aan bod komen. Om een beetje te kunnen overleven zit er een coversysteem in Call of Juarez wat redelijk vlot in werking gesteld kan worden.

Niet alleen een coversysteem draagt bij het overleven van gebroeders McCall, schiet een aantal vijanden naar het andere kant van het gras en je activeert een speciale modus vrij die enkel één minuut beschikbaar is! Deze modus – “concentration modus” – stelt je in staat om in slowmotion vijanden te selecteren waarna Thomas of Ray zeer nauwkeurig en razendsnel het lood in de betreffende lichamen schiet. En dat is zo tof om te zien en horen!

Over het “zien en horen” aspect gesproken. Call of Juarez is een spel met een uitstekend setting, qua uitstraling pakt alles zeer goed uit. Er zitten ook wat grafisch mankementen in het spel, zo is het teleurstellend dat de tegenspelers nogal veel op elkaar lijken! Te veel op elkaar lijken eigenlijk. En dat integenstelling tot de omgevingen en de gebroeders McCall wiens outfits en dergelijke er wel uiterst gedetaileerd zijn. Naast dat zijn er ook enkel pop-ups te bekennen in Call of Juarez, dit komt voor tijdens het betreden van grote open velden. Aangaande de auditieve kwaliteiten van Call of Juarez: Bound in Blood. Het komt zeer authentiek over allemaal, de voice-acting is daarnaast ook subliem te noemen. Al met al sluit het audiovisuele aspect goed aan op het grafische sfeertje.

Om nog even terug te komen op die Concentration Modus. Bij Thomas en Ray is het gebruik van deze speciale modi verschillend. Bij Thomas zul je de schietknop ingedrukt moeten houden en vervolgens snel het rechterpookje naar benenden drukken. Wat bij Ray totaal niet het geval is. Bij hem selecteer je in luttele seconden tegenstanders en hij doet al het vuile werk voor je! Maar er is meer tijdvertraging! Bij het betreden van sommige gebouwen trappen de gebroeders McCall gezamelijk de deuren in waarna je alles in slowmotion neer kan knallen.

Verdict

We zijn nu aangekomen bij het laatste oordeel van Call of Juarez: Bound In Blood. Ontwikkelaar Techland heeft de kritiekpunten van het voorgaande spel goed tot zich genomen. De actie volgt zich te paard of lopend in hoog tempo op. Qua gameplay is de game zeer goed te noemen, hetzelfde geldt voor de grafische en auditieve aspecten. Hier en daar zitten er nog wel wat kleine foutjes in de game, deze zijn weliswaar niet storend. Hoewel je de game in zo’n 10uur hebt uitgespeeld kan je daarnaast nog aan de gang met een leuke multiplayer welke zowel online als via LAN te bespelen is. Ben je een cowboy? Haal Call of Juarez: Bound in Blood in huis!

  • The McCall brothers!
  • Grafische en auditieve aspecten.
  • Gameplay.
  • Speciale shoot-out modus.

 

  • Happering bij savepoints.
  • Grafische herhalingen.

85/100

About the author

Geef een reactie