Dirt 2

Colin McRae: DiRT 2

September de 15de in het jaar 2007, die datum staat voor vele rallyfans in het geheugen gegrift omdat op die dag rallylegende Colin Steele McRae overleed door een helikopterongeluk. Eén jaar en circa 360 dagen later, vijf dagen voor de beruchte datum brengt Codemasters een nieuwe rallygame uit in de McRae franchise. Sommigen vonden echter dat de Colin McRae games van de uitgever voortaan “A Tribute To Colin McRae” zou moeten heten. Codemasters en nabestaanden dachten hier anders over want het dragen van de naam zou al een eerbetoon zijn, alhoewel in de game toch wel een tribute sfeertje hangt. En dat is een goed iets. Na een poos speel je onder andere een Tribute evenement vrij, maar ook de nieuwe gezichten – Ken Block, Travis Pastrana, Dave Mirra, en anderen – van DiRT 2 spreken lovend over McRae.

Wat natuurlijk bij iedere game direct opvalt is het menu, misschien een beetje raar om daarover te beginnen. Maar we kunnen het niet onder bank of stoelen schuiven want het menu van DiRT 2 is erg creatief en artistiek opgebouwd. Het first-person viewmenu brengt een leuke interactieve manier van alle opties bekijken mee, en dat is op zich wel nodig als we kijken naar de soms wat langere laadtijden bij races. Het menu is geen standaard menu, naast het feit dat het een first-person viewmenu is, verandert het menu zodra je een andere evenement gespeeld hebt. Genoeg over het menu! Laten we overgaan op de game.

Colin McRae: DiRT 2 is in één woord, geweldig! Waarom lees je verder in deze recensie maar het is zo tof dat het een realistisch gevoel geeft en sensatie terwijl je langs een klif van honderden meters hoog drift zodat de kiezelsteentjes naar beneden vallen. Dit gevoel krijg ik zelden, en wat Colin McRae: DiRT 2 verder zo ontiegelijk goed maakt. Zijn de settings van de vele, met nadruk op vele, tracks! Tijdens deze game scheur je langs ver open gestrekte woestijnen, door valleien, op stratencircuits, door dichtbegroeide bossen en andere adembenemend mooie natuurgebieden.

Mooie wereld

Niet alleen zijn alle omgevingen zeer goed in elkaar gezet, de auto’s – waar het merendeels toch om draait – ogen ook zeer realistisch. Het plaatje wordt pas helemaal compleet als je alle HUD’s uitzet en plaatsneemt in de cockpit view. Dan moet je bij sommige races echt vertrouwen op je navigators zijn of haar instructies over het bochtenwerk, anders katapulteer je uit de bocht en lig je vervolgens ver achter op de rest of erger… je kan niet verder racen. Het is echter aan te raden om deze game volledig op casual of hoger te spelen, hoewel je bij elke race toch de gelegenheid hebt om de moeilijkheidsgraad aan te passen haal je er zo meer uit dan als je het op Easy gaat spelen. De AI wordt daarentegen stukken beter en het wordt nog realistischer dan het al was. Het kiezen van de moeilijkheidsgraad per race maakt DiRT 2 wel toegankelijk voor iedereen! Zowel hardcore racers als rookies.

Nog even terugkomend op het uit de bocht katapulteren, ben je niet een geboren rallylegende en vlieg je met enige regelmaat uit de bocht, geen paniek! De ontwikkelaars hebben daar namelijk iets op bedacht om zodoende je kansen in een specifieke race toch veilig te stellen. Het idee er achter is vrij simpel, want vraag je jezelf niet eens af van “Goh dat had ik toch beter zo kunnen doen”. In Colin McRae: DiRT 2 heb jij de kans om die tweede overweging uit te proberen en zo dus niet uit de bocht te vliegen! Je hoeft hiervoor maar voor op één knop te drukken en even terug te spoelen zodat je het stuk vlekkeloos over kan doen.

Je krijgt zelfs XP’s als je die flashbacks gebruikt.. En deze XP points, oftewel eXperience Points, zorgen ervoor dat je steeds een level hoger komt en zodoende meer dingen vrij speelt. Denk daarbij dan aan nieuwe race evenementen, liveries, dashboard toys en soms krijg je cheques ter waarde van een paar honderdduizend dollar. Nu moet je niet gaan denken dat het je zo wel uitermate gemakkelijk gemaakt wordt, want word het inderdaad te makkelijk schroef dan de moeilijkheidsgraad omhoog en terwijl je dit doet krijg je minder flashback ter beschikking.

Ik liet het trouwens al een beetje voorbij glippen, maar Colin McRae kent vele tracks en races. Terwijl het voorgaande deel de nadruk had liggen op de World Rally Championships, is DiRT 2 een ander straatje ingestuurd door Codemasters. Het draait nu meer om de gehele rallysport, wat direct te merken is tijdens de diverse race evenementen welke variëren in disciplines. Zo zijn er negen verschillende DiRT Tour regio-evenementen met circa 8 à 10 races per regio, drie grootschalige X-Games events, en je hebt de DiRT World Tour evenementen. De DiRT Tour festivals spelen zich af in alle streken van de wereld, je vliegt van hot naar her om mee te doen aan deze events en dat allemaal met je vertrouwde camper en crew. Zo ben je in hartje Los Angeles en plots in Tokyo. En overal waar je komt, in welke regio dan ook, hangt een “Rock&Roll” sfeertje. Een – in mijn optiek – goede aansluiting op hetgeen wat de game neerzet. De soundtrack bevat daarnaast ook echt veel goede en toffe nummers.

Auto instellingen

In het begin van de game valt het nog mee qua beschikbaarheid van races, maar naarmate je redelijk wat levels gepasseerd bent zijn er zoveel dat je bij wijze van spreken handen te kort komt. Maar jullie willen natuurlijk ook weten of de controls van de auto’s een beetje lekker en goed overkomen? Een kort maar krachtig antwoord… JA, dit doen ze inderdaad. Elke rallyauto, buggy en dergelijke rijdt net ietwat anders. Dit wordt overigens ook aangegeven tijdens het kiezen van je auto net voor de wedstrijden. Codemasters heeft er voor gekozen om het in drie categorieën op te splitsen: topsnelheid, acceleratie, rijeigenschappen. En die “rijeigenschappen” bepaald of de auto goed te besturen is en bijvoorbeeld niet gauw uit de bocht knalt.

Er is tevens een mogelijkheid om je auto op handmatige settings te zetten, mocht je dit willen heb je de mogelijkheid om de downforce aan te passen zodat de bolide nog beter aan het grondoppervlak plakt. Maar de gearshift, rijhoogte, suspension enzovoorts zijn hierbij ook aanpasbaar. Eigenlijk is er niets op aan te merken wat betreft de gameplay van deze Colin McRae game.

DiRT 2 kent ook full-car schademodellen, hieromtrent bestaat tevens de optie om het alleen visueel te laten gelden of fisiek aan de auto te laten merken. Rookies zullen misschien eerder voor de visuele schade kiezen zodat de auto’s geen afwijkingen krijgen en vitale secondes verliezen. De schademodellen zijn letterlijk een lust voor het oog, de deuken en breuken zien er wel heel erg goed uitgewerkt uit. Een waar spektakel om terug te zien tijdens de reply’s van je crash!

Mocht je hoe dan ook over een oppervlakte scheuren waar water op rust dan spat het uitermate realitisch tegen de auto en ruiten. En dan is een zeer leuk detail dat de ruitenwisser het automatisch weg wilt werken om het verslechterde beeld te verhelpen. Hiernaast is het mooi om te zien hoe de auto steeds smeriger wordt tijdens de race. In de jungle van Maleisië begin je heel schoon en aan het einde is de auto bruingekleurd van de modder, en dat is moddervet!

Misschien wel het enige minuscule minpuntje aan de game, afgezien van het feit dat DiRT 2 echt geweldig is. Is het jammer dat er geen mogelijkheid is om offline tegenelkaar te racen in een splitscreen mutliplayer of iets dergelijks. Want auditief zit het goed in elkaar, en de online multiplayer zit het tevens goed in elkaar. Hopelijk dat Codemasters hier een patch voor uitbrengt!

Verdict

Codemasters heeft met Colin McRae: DiRT 2 een geweldige game met leuke details, sterke gameplay en adembenemende uitzichten afgeleverd. Het bevat een wijde diversiteit aan racetoernooien om aan mee te doen, waarin de race actie buitengewoon ongeëvenaard is. Colin McRae: DiRT 2 is een echte aanrader, het is ruiger, sneller en smeriger dan zijn voorganger! 10 september is hij pas te koop maar ik weet al wat ik in de tussentijd ga doen.. I’m gonna make it DiRTY!! Nog even een tekstaanpassing, Colin McRae: DiRT 2 is fenomenaal!

  • Grafisch erg mooi
  • Gameplay voelt uitermate realistisch
  • De sfeer in DiRT 2 is fenomenaal
  • Het blijft interessant om te racen

 

  • Eigenlijk niets noemenswaardig

90/100

About the author

Geef een reactie