FIFA 10

FIFA 10

De kicks kunnen weer uit de kast worden gehaald voor de virtuele spelers in de nieuwste FIFA game FIFA 10. Het voetbal seizoen is dan al wel een tijd geleden van start gegaan maar dit mag de pret niet drukken. Uit de eerste berichten is vernomen dat FIFA 10 als zoete broodjes over de toonbank zijn gegaan, althans binnen de Europese grenzen. Het blijkt maar weer dat wij Europeanen voetbal geil zijn! Heeft FIFA 10 weer iets nieuws voor ons in petto? Om zo de concurrent voor te blijven. Je leest het hier.

FIFA 08 was goed, FIFA 09 was beter maar wat zal FIFA 10 dan wel niet zijn? In één woord “Subliem”. Dit heeft mede te maken met de vele vernieuwingen die zijn toegepast. Zoals gewoonlijk kunnen wij weer een balletje trappen met de nieuwste aanwinsten al kloppen niet alle spelers scores. Ajacied Pantelic krijgt een score van 79 en Feyenoorder Jon Dahl Tomasson krijgt een magere 72 toegewezen. Uiteraard speel je als teamzijnde dus moet je deze scores niet te letterlijk nemen. Met een komende FIFA 10 update zal er hoogstwaarschijnlijk toch het één en ander aangepast worden.

FIFA 10 is totaal vernieuwd, het menu design straalt perfectie uit en ook de achterliggende schermen zijn goed uitgewerkt. Ook erg tof is dat je start locatie steeds verandert van Night tot Brazilian style. En zo kent FIFA 10 enorm veel vernieuwde design elementen die stuk voor stuk goed uitgewerkt zijn. Iedere competitie heeft ook zijn eigen scorebord en supporters die voor hun clubje zingen. Dat Electronic Arts met deze game flinke sprongen wilt maken is meer dan gewoon. Konami’s Pro Evolution Soccer ligt op de loer en het zal niet lang meer duren dat zij op gelijke hoogte komen met FIFA 10, al word er op het internet al flink geruzied tussen gamers die FIFA beter vinden dan PES, uiteraard ook andersom. Visueel gezien is er niet enorm veel verandert alleen spelers die er weer een tikkeltje beter uitzien. Toch blijft FIFA 10 het grafisch pareltje, nee er is niemand die dit van hem kan afpakken.

Dribbel het veld over

Het meest opmerkelijke aan FIFA 10 is het vernieuwde dribbel systeem. Hierdoor kleeft de bal niet maar aan je voeten maar heeft het een eigen leven. De bal vliegt van hot naar her als je aan het klungelen bent. Door dit systeem is FIFA 10 ineens zeer realistisch geworden wat wij eigenlijk niet zo snel hadden verwachten. Spelers vloeien soepel over het veld en halen de indrukwekkendste capriolen uit. Ook zit er een enorm verschil tussen individuele spelers. Spelers van Barcelona zijn veel meer balvaster dan spelers van bijvoorbeeld Anderlecht en raken daardoor niet snel de bal kwijt. De bal kwijt raken in FIFA 10 gebeurt veel vaker dan je zult denken, en ik kan hier over mee praten. Zo werd ik door mijn collega Lars op de redactie ingemaakt met 10 – 1. Ik was de besturing en balgevoeligheid van FIFA 08 gewend. Je zult dus nog een aantal potjes moeten oefenen om het weer goed onder de knie te krijgen. Ook het pasen van de bal is lastiger geworden, de bal rolt niet meer automatisch naar je medespelers als je er een schop tegen aan geeft.

Dit nieuwe systeem heeft ook nadelen. Doordat alles zo realistisch word ga je er ook op los schoppen en wat er gebeurt is dat er voor de kleinste akkefietjes al gefloten word. Soms denk ik wel, “Pleas slik dat fluitje door”. Electronic Arts heeft er wel voor gezorgd dat je razendsnel een vrije trap kunt nemen, zo behoud je de vaart in het spel en worden spelers niet op een vaste positie neergezet. Niet alleen spelers hebben meer skills gekregen, ook de doelman heeft meer vaardigheden en leid soms een eigen leven. Hij bokst ballen weg of komt ineens ver uit zijn doel gerend. Het grootste voordeel in FIFA 10 is toch wel dat doelpunten niet altijd meer het zelfde zijn. Met het vorige systeem kon je een schot lossen op 8 assen, dit is nu 360 graden geworden. Met je pook zul je dus goed moeten richten.

Ook de weersomstandigheden spelen weer een grote rol. In de regen voelt alles er toch anders aan dan voetballen in het zonnetje. Je glijd vaker weg, de bal geeft een spoor als hij rolt over het gras en de bal ligt eerder stil. Waarom er weinig verandert als je in de sneeuw speelt is vooralsnog onduidelijk. Misschien heeft de ontwikkelaar dit wel over het hoofd gezien. FIFA 10 kent ook een aantal vernieuwde modi’s waaronder Virtual Pro. Hierin moet je een eigen speler creëren die als groentje uitgroeit tot prof. Door het spelen van wedstrijden doe je vaardigheden op en word je een echte sterspeler. Alle vlakken kunnen getraind worden, dribbelen, balvastheid en noem maar op. Als je voor het eerst kennis maakt met FIFA 10 is dit misschien wel een tip om mee te beginnen. Zo word je online niet direct ingemaakt door de pro’s.

Je hoort het goed, er kan weer online gespeeld worden en daar draait het bij velen ook alleen om. Er is nu een beter uitgewerkt online systeem om snel een potje tegen een vriend te spelen. Ook zijn er sorteer opties. Hierdoor kun je kiezen of je tegen iedereen wilt voetballen of tegen gamers die een gelijke score hebben. De online score die je in FIFA 08 en 09 hebt opgebouwd word meegenomen naar FIFA 10, online zul je dus grote verschillen tegen komen. De één heeft een score in de honderd en de ander pronkt met zijn 80.000 punten. Op online gebied valt er weer heel wat te beleven. Er kunnen competities en hele kampioenschappen worden aangemaakt. Als laatste en zeker niet het onbelangrijkste wil ik even melden dat wij ook als Oranje kunnen voetballen met juiste spelers. Alle echte namen zoals Wesley Sneider en Dirk Kuyt staan erin. Het geruzie tussen Electronic Arts en de KNVB lijkt dus verledentijd! Nederland als nummer 3 op de wereldranglijst heeft wel een lagere score dan landen als Italië en staat op gelijke hoogte met Turkije die de 27e positie in bezit houd.

Verdict

Houd je van voetbal en gamen dan is de keuze snel gemaakt, koop FIFA 10. Een beter voetbalspel bestaat nog niet op dit moment. Misschien dat PES 10 hier verandering in brengt maar ik heb zo mijn twijfels. Alle schoonheidsfoutjes uit FIFA 09 zijn weggewerkt en eindelijk hebben wij een dribbelsysteem die wij altijd al wilden. Toch heeft ieder nieuw onderdeel ook zijn nadelen. Ditmaal is het de scheids die fluit als een kanarie. Visueel gezien verandert er niet enorm veel maar qua Gameplay boekt FIFA 10 een enorme vooruitgang.

  • Nieuw dribbelsysteem
  • Erg veel game modi
  • Realisme ten top!

 

  • Scheids fluit erg veel

90/100

About the author

Geef een reactie