FUEL

FUEL

Je hebt racegames en je hebt Fuel. Fuel is een beetje een vreemde eend in de bijt als je de rest van de catalogus van Codemasters bekijkt, want veelal brengen zij games uit waar een beroemde licentie aan ten grondslag ligt. Dat is nu anders. Fuel speelt zich af in een vernietigde wereld, vergelijkbaar met die uit de Mad Max films, waarin de overlevenden slechts één ding doen: racen voor brandstof. Dat is de wereld van Fuel.

Fuel neemt je mee in careerraces en uitdagingen die verdeeld zijn over 19 verschillende racekampen. Deze kampen zijn niet direct speelbaar als je begint, je unlockt telkens een nieuw kamp in die 14.000 kilometer grote wereld als je alle races en uitdagingen uit het voorgaande kamp succesvol afrondt. De andere beloning die je hiervoor krijgt is brandstof. En als je verder in het spel geraakt win je ook nieuwe outfits voor je bestuurder. Die brandstof is natuurlijk belangrijk om jouw racemonster in beweging te krijgen, daarnaast kun je er ook veel nieuwe wagens, motoren, squads, trucks en buggies mee kopen. Slim natuurlijk, want je wilt steeds meer races winnen om zoveel mogelijk, en steeds snellere, racemonsters te kopen. Mijn eerste speelsessie was er meteen eentje van 6 uur lang. Hoezo is gaming verslavend?

Geinig onderdeel van Fuel is de racedriver-editor. De naam spreekt voor zich, je kunt jouw racer voorzien van allerhande beschermonderdelen en racepakken. Vergelijkbaar kun je je wagens aanpassen vlak voor elke race, en met meer dan 70 voertuigen in het spel zij er dus ontelbare combinaties mogelijk die je kunt uitproberen. Deze combinaties zijn niet zoals in Forza bijvoorbeeld, Fuel laat jou de keuze om de buitenkant naar je hand te zetten. Motorvermogen, veringen, banden en dat soort zaken zijn niet aan te passen, een voertuig is dus niet veel sneller te maken. Wel mooier. Je wint daar weliswaar geen race mee, het is wel leuk om een wagen samen te stellen die helemaal van jou is.

Speelveld is een Wereldrecord

Zoals je in een nieuwsbericht hebt kunnen lezen heeft de omvang van het speelveld van Fuel het Guinness Book of World Records gehaald: het bestaat uit 14.000 vierkante kilometer. Of je hier iets van merkt tijdens het spelen? Jazeker! Dat ondervind je het beste in de modus Free Ride, waarin je zo vrij bent als een vogel en op eigen houtje het ruwe landschap kunt verkennen. Leuk om te ontdekken is dat je veel verlaten nederzettingen tegenkomt, die zodanig zijn geplaatst dat je heel gemakkelijk veel stunts kunt uithalen. Of vaten benzine kunt scoren, als je via een omgevallen schutting richting het dak dat je als schans gebruikt een vat tegenkomt. Er zijn in totaal 500 vaten te verzamelen (de achievementhunters kunnen hun lol op!). De omvang van de game wordt nog eens extra versterkt door het dag- en nachtsysteem. Zodra de schemering omslaat in de nacht schakelt jouw coureur automatisch de lichten aan. Vaten vinden is dan wel iets moeilijker, maar het is wel prachtig om naar te kijken. Het lijkt op deze manier soms dan ook dagen te duren om een bepaalde locatie te vinden. Slim gedaan.

Wat je niet veel over Fuel leest is het gegeven dat er niet echt een dynamische verhaallijn is in bijvoorbeeld Career. Je moet gewoon racen tegen de tegenstanders die zich voor dezelfde race hebben aangemeld. Het blijven te allen tijde anonieme coureurs, enige verhouding onderling is er kennelijk niet, had het er wel ingezeten dan was het waarschijnlijk ook spannender om te racen. Omdat je dan meer een band opbouwt met jouw coureur en zijn rivalen. Nu komt het alleen neer op zo snel mogelijk racen en het liefst de eerste plaats behalen. Alleen dan ontvang je een beloning, bij een tweede of lagere plaats ontvang je niets en kun je het beste opnieuw beginnen. Niet dat het een straf hoeft te zijn, de game geeft je vaak genoeg vrijheid om de race te rijden zoals jij wenst.

Naast de Career mode zijn er nog tal van Challenges om van te genieten en meer benzine te vergaren. Je kunt je aanmelden voor een Knock-out Race (de naam zegt het al), Blitz-Time Attack om te racen volgens een serie checkpoints, Endurance waarin je sneller, slimmer en ruiger moet zijn dan de rest (je kunt anderen van de baan of omver rijden om ze uit te schakelen) en Seek & Destroy. Deze laatste is erg vermakelijk: verderop in de kaart zie je je tegenstander rijden, deze moet je zien in te halen om als eerste langs de finish zien te geraken…. klinkt makkelijk maar is ongelooflijk pittig in de uitvoering. Tot slot is er een Chopper Chase, waarbij je een helicopter moet zien te volgen en uiteindelijk inhalen. Wie haalt als eerste de finish. Leuke van de meeste Challenges is dat ze je uitnodigen om de gebaande paden te doorbreken. Door af te snijden, over daken van huizen te rijden en door bossen te crossen zal je sneller de eindstreep halen. Sommige zulle echter voorzien zijn van een GPS-systeem, en moet je gewoon de pijlen volgen die vanuit de lucht opdoemen. Kanttekening die ik hierbij wil plaatsen is dat dat systeem niet altijd even nauwkeurig werkt. Ik reed zelf liever op gevoel omdat ik dan juist minder fouten maakte en meestal de juiste weg kon vervolgen…

Bouw je eigen racebaan

Vind je die Challenges en de Career maar niks? Dan kun je aan de slag met de Race Editor. Jawel, je kunt helemaal los gaan op de mooiste en meest uitdagende baan die je in je wilt bouwen. Als je er een naar eigen inzicht hebt geproduceerd kun je ‘m checken, desnoods met vrienden en ‘m dan samen uitproberen. Dat is toch wel een erg leuke feature moet ik zeggen. In het begin zal het een beetje passen en meten worden omdat je bouwt vanaf een kaart, en de daadwerkelijke grootte ervan maar moeilijk is in te schatten. Mar goed, je kunt er net zo lang aan sleutelen als je wenst. En niets is toffer natuurlijk dan een beest van een baan te bouwen, je vrienden uit te nodigen en na afloop bedolven te worden onder de complimenten. Heel slimme zet, het verlengt de levensduur van Fuel aanzienlijk!

Nu ik het toch over racen met vrienden heb, de multiplayer is erg goed uitgewerkt. Je bent erg snel online (weinig wachten, maar goed, de game is dan ook splinternieuw), je kunt kiezen welke modus of Challenge je wilt doen en je gaat gewoon racen, Ranked of Player Matches. Daarnaast is er altijd een supersnelle Quick Race als je weinig tijd hebt of gewoon tussendoor even met mensen uit je Friends-list (of andere spelers uiteraard) even het gas wenst open te trekken. Wat snel opvalt is dat échte mensen iets meer uitdaging bieden en zelf ook tot het uiterste gaan om te winnen. Dat is soms frustrerend, maar geeft veel voldoening als je zelf uiteindelijk als eerste de eindstreep haalt. Lag of andere nare online hindernissen heb ik niet kunnen bespeuren.

De controls zijn zeer gemakkelijk, rechter trigger is gas geven, de linker is voor remmen, de X-button is je handrem en met Y wordt je weer op de baan gezet als je een lelijke schuiver hebt gemaakt of een ravijn in stort. Sturen is met linker analoge stick, en je gebruikt dit pookje ook als je vanuit de lucht een goede landing wilt maken. Heel simpel.

Verdict

Al met al is Fuel een leuke en toegankelijke racer geworden. De game is ongelooflijk groot van opzet en de mogelijkheden divers. Wat je soms bemerkt als je veel achtereen speelt is dat de omgeving een beetje eentonig wordt. Het dag- en nachtsysteem kan dat veelal voorkomen, maar een beetje meer leven in de vorm van ‘gewoon’ verkeer zou al een hele verbetering zijn. Sommige mensen hadden moeite met de graphics, ik vind ze er gewoon erg mooi uitzien. Vooral die weersveranderingen zijn prachtig om naar te kijken. Of een ondergaande zon. Echt prachtig. Een kleine bug of tear screen hier en daar neem ik dan voor lief. Het geluid van de game is dik in orde, alle voertuigen hebben elk hun eigen karakteristieke geluid.

Minpuntje is dat er weinig diepte in zit, een verhaal waarin de racers betrokken zijn en elk daarin een leuk of bijzonder onderdeel vormen zou je iets meer betrokkenheid geven. En meer spanning. Maar goed, de game is erg ambitieus opgezet en wat mij betreft met vlag en wimpel geslaagd. Wederom heeft Codemasters hun naam als racepublisher waar gemaakt. En als je dan toch even moet wachten op Forza 3 of de nieuwe Grand Turismo dan heb je hier een leuk alternatief tot die games er zijn. Vrooooooom!

  • Grootte
  • Veel afwisseling met Challenges
  • Goede multiplayer
  • Grafisch prachtig
  • Makkelijk te spelen
  • Grootte

 

  • GPS-systeem soms onduidelijk
  • Geen echt verhaal

80/100

About the author