God of War 3

God of War III

Santa Monica Studio stond voor een onmenselijke taak, zij moesten er namelijk voor zorgen dat Kratos zijn verhaal voort kan zetten op de PlayStation 3. Dit is zo’n moeilijke taak, omdat God of War I en II fantastisch waren en de verwachtingen van het derde deel in de serie huizenhoog was. Of Santa Monica Studio het waar heeft gemaakt om Kratos eindelijk wraak te laten nemen op Zeus en dat ook nog eens met een kwalitatief mooi verhaal gaan we zien in deze recensie. Ook gaan we het hebben over de graphics, gameplay en andere zeer belangrijke zaken die een spel nodig heeft om een hoog cijfer in ontvangst te mogen nemen. Uiteraard gaan we ook onderzoeken of dit op voorhand top spel ook werkelijk zo top is!

Eindelijk, de disc waarop God of War III staat gebrand komt steeds dichter bij de PlayStation 3. Het is net of de disc uit het hoesje halen en in je PlayStation 3 doen ook een soort missie is, want de sfeer uit die geweldige God of War serie is gewoon te voelen en te zien als je ook alleen maar het hoesje voor je hebt liggen. Uiteraard is dit geen echte missie, maar het gevoel was er al meteen, dit moet een top game zijn. Oké, ik startte de game op en zie daar eens als eerste. Een geweldig intro filmpje om je geheugen weer helemaal op te frissen over hoe en wat er ook alweer gebeurd is in God of War I en II. Na dit filmpje van een minuut of vijf komen we in het menu terecht en daar zie je meteen de o zo krachtige Kratos.

Mijn vingers trilde gewoon, ik durfde niet op het X knopje te drukken, want dan zou het langverwachte deel beginnen. Uiteindelijk besloot ik om het te doen en de actie begon meteen. Ik probeer niet te veel van het verhaal te vertellen, aangezien dit een game is waardoor je gewoon volledig door verrast wilt worden. Je begint meteen in de volle actie zoals ik al zei. Jij, als Kratos, zit op de rug van een Titaan en je bent omgeven door nog meer Titanen. Jij en je leger van Titanen beklimmen de berg Olympus om Zeus te pakken te krijgen, maar zoals je zelf ook wel kan bedenken red je het niet tot boven. Na dit spectaculaire gevecht tegen een god zal het spel eigenlijk pas echt beginnen. Nu begint de strijd om de wapens, de magie, de rode orbs en nog veel meer. Hier wil ik het even bij laten wat betreft de inhoud van het verhaal.

Zodra je God of War III speelt heb je eigenlijk het idee dat je nooit gestopt bent met deel twee op de PlayStation 2. Alles voelt als van ouds aan en de gameplay speelt lekker weg. Het lekker eindeloos op knopjes drukken om zo de massa’s soldaten te vernietigen blijft leuk en gaat ook niet plotseling vervelen. Maar met wat voor werktuigen moet je al die soldaten vernietigen? Nou met je zwaarden, je ijzeren vuisten, je pijl en boog en je kettingen zul je al die verschrikkelijke sterke goden en soldaten moeten verslaan. Stuk voor stuk hebben deze wapens hun eigen aanvallen, speciale aanvallen, en upgrades die je weer kunt halen door rode orbs te verkrijgen. Voor de speciale aanvallen zul je toch echt moeten wachten op kistjes met de blauwe orbs erin, want die zijn speciaal voor de speciale aanvallen. Zo kun je een klein Spartaans leger oproepen om zo jezelf te verdedigen en tevens meteen aan te vallen.

In God of War 3 heb je ook een zeer speciaal zwaard, het zogenaamde zwaard van Olympus. Dit zwaard activeer je met de R3 en L3 button zodra je meter vol is. Deze meter zal zich langzaam vullen terwijl je de vijanden vermoord. Als de meter dan eindelijk vol is komen er ongekende krachten vrij. Maar nu genoeg over de wapens. Want je kunt een spel nog ze tof maken, er moet wel een verhaal in zitten en dat is in deze game zeer zeker het geval. Het is net een boek, je begint bij de actie en daarna word je langzaam door het verhaal geleid. Zo zul je vele puzzels moeten oplossen, de één wat moeilijker dan de ander, en een labyrint moeten doorkruisen. Ook is de opbouw van de goden die je tegen komt goed en leuk aan elkaar gebreid. Ook slim gedaan door onze vrienden van Santa Monica Studio is dat de actie en rust momenten goed zijn verdeeld. Zo zul je een keer dertig minuten botte actie hebben en voor je het weet ben je al een uur aan het dagdromen en rustig een puzzeltje aan het oplossen. Ja, met de gameplay en de opbouw daarvan zit het dus ook al dik in orde!

Snelle Gameplay

De gameplay is fantastisch, maar de controls dan? De besturing zal vast wel dik in orde zijn, tenminste dat zijn we gewend van God of War. Nou ik kan je zeggen dat het in deel drie ook dik in orde zit met de controls. De leuke quick time events, die overigens alleen bij de grootte eindebazen en de wat kleinere eindbazen aanwezig zijn, zijn geweldig uitgevoerd. Wanneer je dus snel op verschillende knoppen moet drukken zul je zien dat je een monster overmeesterd en hem kan besturen. Ook kun je dit monster zo erg mishandelen dat hij sterft van pijn en onvrede. Ogen eruit trekken en darmen uit de buik trekken van iets of iemand is dus niet gek in God of War 3. Zodra je een ongekende vette quick time event hebt voltooid heb je een enorm goed gevoel erbij. Een betere energy shot kun je niet hebben en hoef je dus ook niet van die dure energy shot blikjes te kopen van een bekend merk. Je bespeelt zelfs een quick time event als je de beruchte seks scène speelt die in iedere God of War wel te vinden is. Nee, In God of War 3 krijg je niet alleen de game, maar ook nog eens een overdosis aan energie. De overige buttons, die je nodig hebt voor andere ” zwakkere” tegenstanders te verslaan, zijn ook dik in orde en bespelen zich fijn!

Van controls gaan we vanzelfsprekend naar het audio deel. Het oog wilt veel, maar zonder geluid zal een game een stuk saaier zijn. De welbekende sound track in God of War zit er dit keer ook weer in, goed uitgewerkt en in een modern jasje gestoken. De geluidseffecten die je bijvoorbeeld hebt als je iemands zijn schedel in elkaar drukt op een steen zijn ook zeer gedetailleerd uitgewerkt. Overigens zijn alle geluidsdetails prachtig, alleen heb je soms wat haperingmomenten. Je hoort bijvoorbeeld een brug bewegen, maar dan hoor je enkele momenten later pas het geluid wat je zal moeten horen. Dit gebeurd overigens maar één of twee keer en zijn totaal niet storend.

Grafisch zal God of War 3 zeer goed moeten zijn, als we de uitgever mogen geloven in ieder geval. Nou Santa Monica Studio heeft niks gelogen, want God of War 3 is met veel recht een pareltje te noemen. Uncharted 2 staat bekend om zijn visuele kracht, maar God of War 3 mag zichzelf meten met dit spel en misschien zelfs wel overtreffen. Ja, de details van het bloed en de prachtig uitgewerkte omgeving, die je overigens eindelijk kunt gebruiken voor het vermoorden van tegenstanders, zijn geweldig goed te noemen. Ook kun je zien dat er enorm veel aandacht uit is gegaan aan het volledig afmaken van dingen. Half werk zul je dan ook niet zien in God of War 3. Misschien één puntje van kritiek is, is dat er eigenlijk niks opvalt. Misschien is het te perfect al zul je dat mij niet snel horen zeggen. Als je erg kritisch gaat kijken en op alle details let zul je vast wel iets tegen komen, maar hoe een normale gamer een game speelt, zal hij/zij dik tevreden zijn met het visuele effect.

Als ik dan toch moet gaan ”mierenneuken” zal ik een puntje van kritiek gaan noemen. Kratos heeft in dit deel vleugels om nog een stukje verder te kunnen zweven dan dat je haalt met enkel een sprong. Als je dicht bij de muur deze vleugels uitvouwt zul je zien dat je vleugels door de muren gaan. Zo zie je een halve vleugel in de muur en de andere helft erbuiten. Dit is jammer, maar totaal niet storend te noemen, aangezien je bijna nooit je vleugels uitvouwt in de buurt van een muur, maar altijd in een open wereld. Ook een beetje jammer is dat heel af en toe het camerastandpunt net niet lekker is uitgekozen. Door het ontbreken van de mogelijkheid om de camera te besturen zul je dus af en toe wat momentjes meemaken waarbij je tegen je zelf zegt: Ik kan het net niet goed zien. Dit wordt overigens volledig overtroffen door het feit dat er geen enkele laadtijd te vinden is. De game zul je in haar volledigheid kunnen bespelen zonder ook maar één keer een onderbreking te vinden. Dit zorgt ervoor dat de snelheid erin blijft en je gewoon niet kan stoppen met het spelen van God of War 3. Ook erg netjes gedaan is de Nederlandstalige voice over. De stemmen zijn goed uitgekozen, en de monden lopen aardig synchroon met de originele Engelse taal.

Het einde van God of War 3 verdient gewoon een aparte alinea, aangezien dit zo gruwelijk vet is. Als je eenmaal zover bent zul je het gewoon aan kunnen voelen dat het einde bijna in zicht is. De spanning loopt enorm hoog op en je zult al je kwaliteiten in de strijd moeten gooien om het verhaal tot een succes te maken. Ook zul je één missie in een first person view moeten voltooien wat toch een totale verrassing is. Dit was een onderdeel wat we nog nooit eerder hadden gezien van Kratos. Gelukkig is dit een leuke toevoeging en totaal niet overbodig te noemen. Zodra je de credits hebt gezien speel je ook een aantal dingen vrij. Nieuwe kostuums, filmpjes en een aantal uidagingen van Olympus. In die uitdagingen zul je een aantal missies moeten voltooien binnen een bepaalde tijd en dat is weer zo´n goede toevoeging in God of War 3. Dit bevorderd vooral de tijdsduur van de game. Normaal zal je de game binnen een uur of acht hebben voltooid, maar door de hoge herhalingsfactoren en de vrijgespeelde mogelijkheden zal de tijdsduur zich twee tot drie maal verlengen.

Verdict

Dan word het toch helaas tijd om een einde te breien aan deze recensie. God of War 3 is het beste wat je kunt hebben op dit moment. Zowel in haar eigen genre als in alle overige genres. De gameplay is fantastisch te noemen, de besturing uitmuntend, grafisch geweldig en het audio deel is ook nog eens perfect uitgewerkt. Is er dan helemaal niks te vinden over God of War 3 wat niet zo goed is? Nou, eigenlijk niet, maar af en toe werkt het camerastandpunt niet helemaal mee en dat is toch echt een puntje dat niet perfect te noemen is. Toch door dit ene mistandje, zul je merken dat er geen laadtijden te vinden zijn, er een goede Nederlandse voice over is en de speeltijd enorm word verlengt door het ontgrendelen van kostuums, filmpjes en uitdagingen. Ik denk dat Kratos blij zal zijn als ik zeg dat God of War 3 een 97 krijgt van mij. Een hoog cijfer voor een game met een enorm hoog niveau!

  • Kratos
  • Gameplay
  • Besturing
  • Grafisch
  • Audio
  • Nederlandse voice over
  • Geen laadtijden

 

  • Camera werkt soms niet mee

97/100

About the author

Geef een reactie