GTA 4 Lost and Damned

GTA IV: The Lost and Damned

Ik weet het nog goed, terug in april vorig jaar, kwam één van de meest verwachte titels uit van dat jaar; Grand Theft Auto IV. Ik zat zelf in Instanbul wat vakantie te vieren, en een vriend zou de game halen voor mij, er was echter wat mis gegaan met de pre-orders of iets dergelijks want mijn exemplaar was niet aanwezig. Dikke blunder bij Dixons, maar goed bij terugkomst aan Schiphol gelijk het spel gekocht op het Schiphol complex. Nu bijna één jaar na dato stellen Rockstar Games en Microsoft het eerste exclusieve Xbox 360 downloadbare pakket beschikbaar voor een bedrag van 1600 Microsoft Points, zo’n 20 euros.

Het is een geheel nieuw avontuur in Liberty City wat grotendeels komt doordat we in de huid kruipen van Johnny Klebitz in dit eerste downloadbare pakket. Johnny is ten opzichte van Niko Bellic, uit het originele verhaal, al een “somebody” en hoeft dus geen zielige rot klussen te doen om zich te bewijzen. Want Johnny is namelijk de Vice-President van de motorbende ‘The Lost and Damned’, hoewel alles vlekkenloos verliep begint het avontuur pas als Billy, voormalig president van de motorbende, vrij gelaten wordt uit de gevangenis en zijn plek binnen de club opeist. Na dat evenement, begint het werkelijke motorbende spektakel, beetje de typische Grand Theft Auto missie’s met de nodige dossis GTA-humor.

Wat ook wel noemenswaardig is, is het feit dat je door een geheel ander stuk geleid wordt dan het originele verhaal deed. Waar het verhaal met Niko Bellic merendeels plaatstvond op de Algonquin, Broker en Dukes eilanden. Kwam je echter vrij weinig op het laatste eiland; Alderney. Daar is met The Lost and Damned verandering in gekomen, het lijkt soms weleens of er een compleet andere eiland beschikbaar is, terwijl je gewoon door andere stukken van de eilanden geleid wordt. Maar nu weet je in ieder geval dat het voornamelijk aan de verhaallijnen ligt.

Het Verhaal:

Over de verhaallijnen gesproken, The Lost and Damned speelt zich gelijkertijd af als met het originele “Niko Bellic” verhaal. Je zult hem overigens ook in het introductie filmpje tegenkomen, en later in het spel zul je hem wederom aantreffen. Bijvoorbeeld, bij een aantal missies die je eerst uit het Niko perspectief speelde, beleefd je nu door de ogen van Johnny.

Rockstar Games heeft goed de tijd genomen om het één en ander te veranderen aan de game, niet alleen heb je een ander character. Je bent ook beter bestand tegen botsingen en dergelijke tijdens je motorritten. In Grand Theft Auto IV was het soms wel eens tergend dat je spontaan van je motor af knalde terwijl je een kleine botsing maakte, in The Lost and Damned behoren die ergenissen gelukkig tot het verleden, eigenlijk wel logisch want het character wat je nu bestuurd is een bekwaam motorrijder. Je rijdt ergens tegen aan en je blijft gewoon zitten op die motor, alsof er superlijm onder het achterwerk van Johnny zit! Een goed verbeterpunt dus.

Tevens is de dynamiek van je motorbende erg goed uitgewerkt. Mocht je in wat moeilijke tijden zitten en/of in harde situaties terecht gekomen zijn, is één telefoontje meestal genoeg. Johnny beschikt weldegelijk over een andere telefoon, maar die werkt net zo goed al Niko’s telefoon. Zoals ik al zei, één telefoontje is genoeg, genoeg om wat mede bendeleden op te trommelen. Welke je komen helpen, zoals een echte familie(bende) zou doen! Op weg naar en na afloop van missies rij je uiteraard weg op je motor, dit doe je meestal in formatie. Tijdens deze formatie tours hersteld Johnny, hij ontvangt zijn health en armour weer. Wat dus inhoud dat je geen nutteloze kosten hebt van het kopen van body armour.

Wat natuurlijk bij een add-on/downloadbaar pakket hoort, zijn een aantal verschillende extra toevoegingen, hieronder kunnen meerdere dingen vallen. Rockstar Games heeft dit weliswaar gedaan met een compleet nieuw verhaal, maar er zit meer in het pakket. Zo beschik je over drie gloednieuwe busjes, zes nieuwe wapens, zeventien nieuwe motoren, een X aantal nieuwe websites, radio zenders en televisie uitzendingen. Uiteraard hebben al deze extra’s betrekking tot de hoofdgedachte; motoren en motorbendes.

Wat betreft de sounds en de looks van Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned is er vrij weinig veranderd, zeg maar gerust niets. Het spel ziet er grafisch nog steeds schitterend uit en zijn de sounds nog steeds zeer goed. Er zijn echter wel wat kleine aanpassingen gemaakt in de teskten en diverse andere kleine details. Wat eigenlijk wel een logische verklaring heeft, Rockstar wilde het karakter van Johnny als motorbende lid zo goed mogelijk naar voren brengen. En dat is goed gelukt!

Verdict

Rockstar Games levert met dit extra downloadbare pakket voor de Xbox 360 een geweldige prestatie af, en eigenlijk gewoon een gehele nieuwe definitie van wat downloadbare content moet zijn. Het ruige motorbende leventje van Johnny komt zeer goed naar voren en levert leuke momenten op. De “The Lost and Damned” geeft je wederom genoeg speeltijd en toffe actie in Liberty City. En dus een goede aanrader als je weer eens door Liberty City wilt touren, maar dan door een andere perspectief!

  • Leuke verhaallijn
  • Motoren zijn stoer!
  • Je valt niet zo gemakkelijk van je motor
  • Nieuw leven in Liberty City

 

  • Niets noemenswaardig

77/100

About the author

Geef een reactie