Guitar Hero Metallica

Guitar Hero: Metallica

Na hun optreden in het uitverkochte Rotterdamse Ahoy vloog de band terug naar de States om aanwezig te zijn bij de plaatsing in The Hall of Fame. Metallica is larger than life en uitgegroeid van garageband tot de zesde grootste act ter wereld. Met een plaatverkoop dat de grens van 100 miljoen inmiddels heeft overschreden was het alleen nog wachten op de game. Guitar Hero: Metallica ligt vanaf 22 mei in de winkel. Wij nemen ‘m nu al onder de loep!

Als je de eerdere Guitar Hero games kent dan weet je wat je van de Metallica-variant kunt verwachten. Je speelt met je gitaar, drumstel en microfoon diverse nummers van de band na, inclusief nummers van bands waardoor Metallica is geïnspireerd. De game start met twee Metallica-nummers die je tot een goed einde moet brengen. Daarna begint het verhaal achter de game pas echt. Metallica is namelijk op zoek naar een goede openingsact, aan jou de taak dit te regelen, al heeft dit gegeven verder weinig om het lijf…

Guitar Hero: Metalica laat zich moeilijk vergelijken met World Tour, behalve dan dat je die instrumenten ook voor deze nieuwe game kunt gebruiken. Drummers die op Expert spelen krijgen bij Metallica een nieuwe bijna sadistische moeilijkheidsgraad voorgeschoteld: Expert+. Ten opzichte van World Tour gebruik je dan een tweede basdrum-pedaal, voor het snelle voetenwerk, die alleen wordt meegeleverd in de complete set. Beetje stom is dat wel in mijn ogen, want het is nu nog niet duidelijk dat dit bij release los te koop zal zijn. En om nou wéér een compleet nieuwe set in huis te halen… Deze ervaring moet ik je dus nog verschuldigd blijven.

De game bestaat uit een aantal venues waar de band in het verleden heeft gespeeld. Van kleine cafe’s tot aan uitverkochte stadions. Heb je een nummer gespeeld, dan kun je die song nog een keer selecteren en een serie Metallifacts bekijken. In een videoweergave krijg je dan allerlei feitjes van die specifieke song te lezen en in hoeverre het een speciale betekenis heeft voor de bandleden. Ook kun je dan de songteksten bekijken of foto’s. Het spel is echt doorspekt met dit soort extra’s! Leuke feitjes dus, die ook voor niet-fans interessant zijn.

Venues

Nog even over die venues… de sets bestaan uit een paar songs van opening-acts aangevuld met nummers van Metallica. Wat direct opvalt zijn 2 dingen: het podium van Metallica is het podium uit de tour waarin een nummer voor het eerst live werd gespeeld. Dat varieert dus bij elke venue, want de game laat in vogelvlucht zien hoe de band is uitgegroeid, dus alle stadia van hun imposante carrière komen voorbij. Tweede punt is dat je vrij snel alle venues vrijspeelt. Sterker nog, ik had de helft van de nummers gespeeld, kriskras door diverse venues te bestijgen, en had de game al gelijk uitgespeeld terwijl ik nog veel songs voor m’n tv moest uitvoeren!

De podia en de bandleden zien er perfect uit. Op het schijfje staat veel videomateriaal van de verschillende motion-capture scènes, voor alle gezichtsuitdrukkingen en natuurlijke bewegingen. De moeite waard om te bekijken. De digitale leden spetteren van je tv, en het oog voor detail is opmerkelijk. Zo zie je op een gegeven moment dat een roadie James Hetfield een nieuwe gitaar aanreikt om een partij in een nummer te spelen zoals het hoort. Echt top! Tijdens het spelen acteert de band met je mee, Guitar Hero: Metallica is dan ook niet te vergelijken met de Aerosmith-varant, daar was alles meer statisch. Er is dit keer flink geïnvesteerd in polygonen.

Net als de voorgaande delen speel je in deze laatste andere beroemde muziekanten vrij, zoals Lemmy van Motorhead en Kind Diamond van Mercyfull Fate. Bouw je liever je eigen rockheld? Dan kan dat gewoon ook. Overigens zijn alle parodieën op bekende muziekanten als Izzy Sparks en Judy Nails uiteraard ook weer van de partij.

Het wordt bijna standaard, die duels die je online kunt spelen tegen anderen. Als je een maatje hebt die tegelijk met jou op je console speelt kun je kiezen voor een online multiplayer-sessie. Uit eigen ervaring heb ik gezien dat de moeilijkheidsgraad wordt bepaald door degene die de multiplayer-sessie host. De bandleden die zich bij je aansluiten kunnen het erg moeilijk hebben als hun moeilijkheidgraad lager ligt dan die van jou en je maat. Voor je het weet, haken ze af… Als je genoeg muzikale vrienden hebt kun je altijd nog kiezen voor de local-variant met 2 of 4 spelers. Werkt altijd, en goed.

Verdict:

Guitar Hero: Metallica is de beste uit de serie. Ik zeg dit niet zozeer omdat ik de band al ken sinds de release van hun eerste plaat (ja, toen waren er nog geen cd’s!), ik zeg dit als gamer en kritische liefhebber van dergelijke muziekgames. De nummers van de band, je kunt 27 Metallica-nummers spelen en 30 van andere bands, zijn een tikkie moeilijker te masteren dan die van de voorgangers. De game is dus een leuke uitdaging, juist voor de gamers die de voorgangers hebben grijsgespeeld. De keuze van de muziek is meer metal dan voorheen, is dat niet jouw ding dan moet je de game maar links laten liggen. Verder moet iedereen ‘m gewoon in huis halen. Een echte aanrader dus. Guitar Hero: Metallica ligt vanaf 22 mei in de winkel. Ik ga nog even achter dat tweede pedaal aan…

  • Metallica!
  • Veel extra content aanwezig
  • Extra moeilijkheidsgraad voor drummers
  • Beste uitwerking Guitar Hero game tot nu toe

 

  • Expert+ alleen speelbaar met extra basdrum-pedaal
  • Snel uit te spelen

90/100

About the author

Geef een reactie