How To Train Your Dragon

How to Train your Dragon

Als je je afvraagt hoe het zou zijn om een draakje als huisdier te hebben dan kom je met Activisions nieuwste game How to Train your Dragon het dichtst in de buurt. Gebaseerd op de laatste animatiefilm van Dreamworks ontdek je met twee jonge Vikingen Hiccup of Astrid het land van Berk, waar Drakengevechten de normaalste zaak van de wereld zijn. Hiccup echter, denkt dat de draken veel meer nut hebben dan het vechten alleen. Maar deze visie wordt niet door zijn stam gedeeld, wat hem tot een buitenbeentje maakt… Als Hiccup een heuse vriendschap sluit met een draakje dat ie gevangen heeft genomen besluiten ze samen iedereen in de stam een poepie te laten ruiken.

Je ziet het plot mijlenver aankomen, maar dat maakt bij deze game werkelijk helemaal niets uit. Voor een typische kindertitel (mag ik dat zo stellen?), is de gameplay best interessant en uiterst origineel te noemen. Al spelende heb je de mogelijkheid om zelf draken samen te stellen en kun je ze trainen door het spelen van minigames als IJssculpturen maken, Memmory en racen. De draakjes die je hebt gemaakt kun je ook gebruiken in multiplayer-battles tegen vrienden, en daarin krijg je interessante wedstrijden omdat het zelf samenstellen van je draakje vrij uitgebreid is: je hebt diverse uiterlijke kenmerken onder de buttons als hoorn, vleugels, hoofd en staart. Hoe je ‘m precies samenstelt heeft invloed op z’n gedrag. Via de singleplayer-modus kun je nog eens extra unieke eigenschappen of kernmerken vrijspelen om jouw draak meer uniek en sterker te maken. Ze beloven dan ook dan geen 2 draakjes hetzelfde zullen zijn.

Waar het in de game uiteindelijk op neer komt is dat je met Hiccup net zo lang aan je draakje sleutelt dat ie zoveel mogelijk Drakenvechttoernooien wint. In het begin als het allemaal vrij eenvoudig, maar later is het spel wordt het snel een stuk pittiger. Het up-levellen van je draak doe je niet alleen door gevechten aan te gaan, maar ook trainingen en mini-games, zoals ik eerder omschreef. Hoe hoger het level hoe sterker de draak. Zoals het een echt huisdier betaamt kun je na een voltooide training of mini-game je draak verzorgen in de Dragon’s Den. Doe je dat niet dan is er een kans dat ie minder presteert bij een volgende ronde. Telkens als je iets wint of voltooit speel je iets vrij, Challenges of extra’s waarmee je je draak kunt uitrusten. Door het winnen van Challenges kun je ook weer punten verdienen om in level te stijgen.

Zoals de meeste titels voor de jongere gamer is de lay-out van de buttons vrij standaard en simpel te noemen. Je hebt één buton voor een Light Attack, ééntje voor een Heavy Attack, eentje om te springen of te blokken en één voor het vuurspugen. Deze basis heb je snel onder de knie. De game heeft daarnaast ook nog een uitgebreide upgrade en combo-systeem waarmee je door het maken van combinaties de gevechten beduidend interessanter maakt. Maar voor je die lijst helemaal in de vingers hebt, ben je wel een paar uur onderweg in deze komische Viking-wereld. Ze doen er nog een schepje bovenop door de extra’s die je vrijspeelt tijdens het avontuur, waarmee je nog beter beslagen op het strijdtoneel verschijnt. Voor de jonge gamers zal dit misschien net iets teveel van het goede zijn, en zullen ze aan een beetje button-bashen voldoende hebben. Liefhebbers van het genre zullen ondervinden dat How to Train your Dragon hierdoor juist net dat beetje meer diepgang krijgt en de game net zo geschikt maakt voor oudere games, zoals ik.

Als je de film hebt gezien ga je veel herkennen in de game (de humor alleen al is soms hilarisch!). Maar er is genoeg vrijheid gebruikt om hier en daar nieuwe richtingen op te gaan, wat de game extra leuk maakt, want je speelt de film niet één op één na. Grafisch gezien is het prima in orde. Doordat de basis een animatiefilm is heb je écht het idee zelf in een film te spelen. Goed gedaan dus. How to Train your Dragon laat zich het beste omschrijven als een mix tussen een vechtspel en een adventure game.

Verdict

Het begint er inmiddels sterk op te lijken dat movie-based games steeds in niveau omhoog gaan. How to Train your Dragon is kwalitatief sterk, afwisselend in spel en geschikt voor jong en oud… ik schaar het spel voor het gemak onder de betere movie-based games van dit moment. Een typische kindergame zou ik het niet willen noemen, er zit genoeg diepgang in om het voor oudere games ook interessant te houden. Activision heeft hiermee dus wederom een goed staaltje werk afgeleverd. Geef het eens een kans zou ik zeggen, voor de prijs hoef je het niet te laten…

  • Humor!
  • Veel mogelijkheden
  • Wijkt af van de film
  • Voor jong en oud geschikt

 

  • Kan eentonig worden

78/100

About the author

Geef een reactie