Just Cause 2

Na vier hele jaren wachten is het dan eindelijk zover. Het tweede deel van de Just Cause franchise ligt in de winkels. Waar de game in 2006 eerst voor de PlayStation 2 en Xbox 360 verscheen mag nu ook de PlayStation 3 proeven aan deze free roaming game. Ook ditmaal kruipen we in de huid van Rico Rodriguez die het avontuur aangaat in James Bond style. Is het vervolg net zo goed- of zelfs beter dan zijn voorganger? Je leest het in onze recensie over Just Cause 2.

In 2006 maakte we voor het eerst kennis met Just Cause, en de CIA agent Rico Rodriguez. In dit origineel bezochten we het land San Esperito om deze te bevrijden van de corrupte Mendoza, de generaal die door een staatsgreep president is geworden. De game kende de vrijheid zoals we dat gewent waren in de Grand Theft Auto serie- maar gaf ook een Far Cry gevoel. In Just Cause 2 is dat ook het geval alleen speelt het zich dit keer op een andere locatie af.

In Just Cause 2 kan Rico Rodriguez zijn vakantie outfit eigenlijk wel aandoen want de game speelt zich af op het zonovergoten eiland Panau, voor de kust van Zuidoost-Azië. Maar op dit eiland gaat niet alles er zo vriendelijke aan toe. Op het eiland Panau voeren rivaliserende bendes strijd in de straten, terwijl dictator Baby Panay een systeem van onderdrukking en corruptie toepast op zijn eigen volk. In Just Cause 2 laat Rico Rodriguez dit niet zomaar gebeuren, hij komt in actie voor de bevolking en gaat ook op zoek naar zijn vriend Tom Sheldon die op het eiland is verdwenen.

Just Cause 2 begint direct spectaculair bij de eerste missie. Tijdens een helikopter vlucht gaat het helemaal mis, je word namelijk aangevallen en verliest zo enkele data wat niet in handen van de vijand mag komen. Tijdens deze gebeurtenis leer je ook de eerste accessoires kennen die Rico Rodriguez bij zich draagt. Je kan namelijk- wanneer je maar wilt gebruiken maken van een parachute doormiddel van de x button. Maar dit is niet het belangrijkste item wat je bij je draagt. Rico is namelijk in bezit van een grijphaak wat je een soort Spiderman gevoel geeft. Doormiddel van deze grijphaak kan je gemakkelijk bomen en gebouwen beklimmen maar is ook zeer nuttig voor een tal van andere elementen. Denk hierbij aan het sneller voortbewegen, vijanden omver werpen en voertuigen aan elkaar verbinden.

Maar nu even terugkomend op de missie. Je hebt inmiddels als geheim agent het vaste land bereikt alleen zit het leger en de politie nu achter je aan omdat het afweersysteem jouw gezien heeft. Je leert de eerste accessoires van Rico kennen en begint aan het actievol avontuur, misschien wel het grootste spektal in een videogame van 2010! Na de eerste aantal missies gaf Just Cause 2 mij een ontzettend goed gevoel, de vele mogelijkheden die je met je parachute en grijphaak kunt doen zijn subliem, en dan nog niet eens gesproken over de stunts die je uit kunt voeren.

Alles op 1 eiland

Just Cause 2 kent ongeveer een 50 tal missies dat zich allemaal afspelen op het eiland Panau. Dit eiland bestaat uit verschillende landschappen, denk hierbij aan; slordige steden, afgezonderde stranden en torenhoge bergtoppen- en dit allemaal in meer dan 400km omtrek. Een gigantisch eiland dus! En je beleefd het allemaal in een razendsnel tempo. De missies zijn erg variërend waardoor je niet het gevoel krijgt dat je elke keer dezelfde stunts, moves en wapens moet gebruiken. Maar de wapens zijn iets lastiger voor het kiezen dan dat je vaak gewent bent in free roaming games. Je kan natuurlijk een vijand afknallen en zijn wapen pakken, maar helaas zit hier nooit zoveel munitie in. Ook op straat zal je niet zomaar een vuurwapen tegenkomen. Is dit wel het geval dan kan je het eiland onveilig maken met Rocket Launchers, automatische geweren, pistolen en explosieven.

De bedoeling in Just Cause 2 is dat de huidige bestuur van het eiland Panau verdwijnt. En dit doe je op een manier waar een menig gamer wel vrolijk van word; namelijk chaos creëren. Chaos kan je veroorzaken door missies en strongholds voor de lokale gangs te voltooien of door eigendom van het bestuur te vernielen. En op dit eiland word het je ook niet echt ingewikkeld gemaakt, er bevinden zich namelijk vele militaire basissen en oliedepots die je kunt bestoken. En hier bestaan dan ook de meeste missies uit die voor een speelduur van minstens 8uur zorgen.

Naast het lekker opblazen van diverse gebouwen zijn er nog een tal van bezigheden in Just Cause 2 aanwezig. Je kan namelijk lekker gaan skydiven wat je een ontzettend mooi beeld geeft van het eiland. Daarnaast is de game te vergelijken met Grand Theft Auto en Saints Row. Je kan bijvoorbeeld ook challenges doen met een klein vliegtuigje of op Archiefments/Trophie jacht. Ben je toe aan iets spannender, steel een straaljager voor de grap of schiet een militaire basis aan puin. Ook het verzamelen van items op dit grote eiland is nog een hele klus.

De besturing in Just Cause is schrikbarend goed! Alles voelt lekker soepel aan- en ook het gebruik van de grijphaak is ontzettend goed uitgewerkt. Je maakt gebruik van de buttons op de welbekende posities. Met L2 gooi je een granaat terwijl je met R2 schiet. Je eigen voortbewegen en kijken doe je met de rechter en linker stick. De X button is bedoeld voor het springen en de parachute en de D-pad gebruik je voornamelijk voor het wapensysteem. De grijphaak zit verscholen achter de L1 toets.

Wat in Just Cause 2 geen overbodige luxe is- is de PDA die je bij je draagt je kan namelijk eenvoudige points opzoeken, en je weet altijd waar je bent als je even de weg kwijt ben in een jungle. Grafisch gezien is het net geen topper, het hangt een beetje in tussen Grand Theft Auto IV en Saints Row 2, waar eigenlijk de totale game- met een beetje extra James Bond sfeer te vergelijken is. Het water, en de grote hoogtes zien er goed uit maar daar blijft het dan ook wel bij. Een groot gemis is het muziek in voertuigen wat eigenlijk wel hoort bij free roaming games, maar dit word op zoveel vlakken weer goed gemaakt.

Verdict

Just Cause 2 is waarschijnlijk één van de vermakelijkste videogames in 2010. Deze over de top actie avontuur laat ons zien dat Avalanche Studios veel meer in zijn mars heeft dan dat ze dat hebben laten zien in het eerste deel. De game is sterk te vergelijken met Grand Theft Auto, maar gaat door de dosis fun die GTAIV niet had meer richting Saints Row 2 met een snufje James Bond style. De goede besturing, het onvoorstelbaar grote eiland, de geweldige stunts maken Just Cause 2 tot een echte topper. Helaas word de score iets naar beneden gehaald door de slechte voice acting, en de kleine schoonheid foutjes. Maar al met al is dit niet bepaald storend. Ben je toe aan een actievol avontuur met een dosis fun en een hoge replay waarde, haal dan Just Cause 2 vanaf morgen in huis!

Panau is één grote speeltuin
Hoge replaywaarde
Vele stunts en challenges
Grijphaak en parachute

Voice-acting
Vijanden lijken allemaal hetzelfde

87/100

About the author

Geef een reactie