Left 4 Dead

Left 4 Dead

Één van de levenskreten in Left 4 Dead is, “Curing the infection … One bullet at a time”. Hordes geïnfecteerde zombies willen vers vlees in een stad waar jij alleen met drie andere overlevende bent. Alleen denk jij hier anders over en schiet je, je weg door de stad. Maar hoe komt deze gameplay over? Hoe zijn de graphics van Left 4 Dead? Lees dat en meer in deze recensie.

Ooit weleens afgevraagd hoe het zou zijn als je de laatste persoon op aarde was? En de rest van de mensheid op de wereld gemuteerde zombies zijn? Ontwikkelaar Valve vroeg zich dit hoogstwaarschijnlijk ook af, en komt met de game Left 4 Dead. Daarin ondervind je deze vraag in een ietwat betere situatie, je bent samen met 3 andere overlevende in een stad vol met gemuteerde zombies. Het verhaal is opzichzelfstaand best makkelijk te begrijpen, jij bent samen met de andere overlevende als laatste in een omgeving en wilt hier zo graag en snel mogelijk uit komen. In totaal zijn er 4 personages waaruit jij, als speler, moet kiezen. Dit zijn Francis (denkt dat hij onverwoestbaar is), Louis (levensdoel: leef lang genoeg om te slagen. En doet dit met zijn wapens), Bill (oud Vietnam veteraan) en Zoey (enige vrouwlijk personage). En uiteraard heeft ieder zo zijn specialiteiten.

Left 4 Dead telt 3 campaigns welke opgesplitst zijn in 5 diverse locaties. Deze campaigns hebben daarnaast allemaal een andere unieke setting. Bij de eerste campaign moet je, je bijvoorbeeld door de stad manouveren. Terwijl dit bij de tweede campaign is, dat je, je door een verlaten plaats moet voortbewegen. Ookal is het niet zo verlaten als jij denkt. Aangezien je continu wel meerdere zombies tegen komt die je lekkere headshots kan gegeven met je handvuurwapen. Het leuke is dat je naarmate je verder in het spel komt je andere wapens kan kiezen. Als je het spel net opstart heb je de keuze uit een Uzi en een shotgun, daarnaast heb je altijd één handwapen met oneindige ammunitie. Dat is misschien niet zo realistisch maar het maakt het wel leuker. Terugkomend op die betere wapens, als je dus verder komt zal je ergens een tafel tegen komen waar niet alleen ammunitie ligt, maar ook een M16, automatische shotgun en een sniperrifel.

De ammunitie van je wapens gaat er best snel door heen dit komt door dat er echt hordes zombies op je af komen rennen. Zo liep ik samen met mijn mede-overlevende in een stad waar ik per ongeluk op een auto schoot. En ja hoor, het auto alarm ging af, waarop tientallen al wel niet honderden zombies zich naar ons toe snelden. Tijdens één van deze zombie aanvallen werd Bill vermoord. Nu denk je die staat niet meer op of die kom ik niet meer tegen. Integendeel, na een tijd gelopen te hebben kwam er een bericht in het scherm waarop stond: Save other survivor. Een held dat ik ben, deed dit dan ook en tot mijn verbazing kwam ik Bill tegen, verstopt in een toilet. Valve had dit ook anders aan kunnen pakken, en die “other survivor” ook een other survivor kunnen laten zijn. Dit vergeven we Valve wel want als je dan weer verder speelt lijkt het of er nooit iemand vermoord is geweest. En het lekker knallen geblazen is, in ziekenhuizen, verlaten dorpjes, op straten en ga zo maar door.

Het vermoorden van zombies gaat redelijk makkelijk, je geeft ze één goed gericht schoot en ze liggen voor pampoes op de grond. Helaas zijn er meerdere zombie soorten te bekennen in Left 4 Dead. Zombiesoorten die niet zo snel onder het gras te leggen zijn. Een Tank is daar een goed voorbeeld van, dit is een verder gemuteerde zombie wiens kracht alleen brute kracht is. Naast de tank heb je nog The Boomer, een dikke papzak die zich laat ontploffen en vieze vloeistof over je laat stromen. Deze vloeistof trekt weer hordes zombies aan en het knallen kan weer beginnen, dit goedje zorgt er overingens ook voor dat je even niet goed kan zien. Dus zorg altijd dat je mede-overlevende in de buurt zijn om je rug support te geven. Als je dit niet doet is de kans groot dat je snel dood verklaard kan worden, en ga jij dood dan is het game-over. Er is overigens één gelijksoortig tegenaanval die jij als levend persoon hebt, en dat is een granaat met een rood lampje. Als je deze ergens naar toe gooit trekt dit alle zombies in die omgeving aan. Waarna hij ontploft en de meeste zombies uitgemoord zijn. Erg toffe toevoeging.

The Hunter en The Witch zijn lastiger om het hoofd te bieden, The Hunter is spring-graag en bespringt je als de kans daar toe is. Wat hij dan doet is je gewoon kapot slaan met zijn vuisten, en ontwijken gaat helaas niet. Bij de Witch daarentegen weer wel. Deze hoor van een grote afstand huilen en die moet je voorval niet lastig vallen met je zaklamp. Alleen dat wist ik niet… En dat heb ik geweten! Ik was nieuwsgierig wat dat gehuil veroorzaakte en ging op onderzoek uit (met de zaklamp aan). The Witch werd woester dan woest en begon op mij in te slaan. Als zij je éénmaal slaat lig je en ben je afhankelijk van je rug-support. Het mooie is wel, mocht je op de rond liggen en sterfende zijn, dat je gewoon door kan schieten met je handwapen. Zodat je jezelf nog enige bescherming kan bieden.

Multiplayer

Maar genoeg over de zombies, laten we het hebben over de multiplayer. Want daar draait het eigenlijk allemaal om in Left 4 Dead. Je kan Left 4 Dead op drie manieren spelen single-player, dan zijn je teammates computer-controlled, multiplayer splitscreen, dan speel je met je vrienden op de bank, of via Xbox Live. In de mutliplayer speel je net als de singleplayer alle campaigns uit. In de mulitplayer kan je er ook voor kiezen om niet als survivor te spelen maar als zombie. Dan zijn de rollen omgedraaid en zul jij de survivors moeten verrassen. Door om een hoekje te staan wachten en opeens toe te slaan. Als je survivor bent is het wel handig gedaan om niemand uit het oog te verliezen. Mocht tussen jouw en je mede speler een muur of ander opject staan wat het zichtsvermogen belemmerd, dan zie je deze persoon alsnog. Er is dan namelijk een blauwe omtrek te zien waar deze persoon zich bevind. Wat een erg tof item is binnen de game is de automatische leaderboard. Deze houdt bij hoeveel headshots ieder gegeven heeft en wie de meeste schade heeft etc.

Grafisch is Left 4 Dead redelijk mooi, de vuureffecten hadden misschien iets beter gemogen. Maar in het algemeen oogt het allemaal erg mooi, we hebben dit stijltje wel al eens eerder gezien. Het stijltje hoe de stad er uit ziet dan, de game The Darkness lijkt hier namelijk wel op. Het jammere is overigens wel dat je geen lichten kan doven met je geweren dit had misschien een leuk element kunnen zijn in de game. De characters op zich zien er redelijk goed uit gewerkt uit, alleen één minpunt is dat je door je mede overlevende heen kan lopen. En daarmee bedoel ik ook echt doorheen lopen, het lijk er zo op dat het spoken zijn. Over het algemeen heeft Left 4 Dead een grauwe en donkere setting, om het extra beangstigend te maken waarschijnlijk.

Los je een schoot met één van je geweren dan zie je de belichting daar op in spelen, wat er erg imposant uitziet. Ook tof is het na roken van je geweer, heb je net een heel patroon leeg geschoten op doelloze zombies ontstaat er een rooksliert uit je wapen. Aangezien de hordes zombies extreem snel rennen, om vers vlees te kunnen eten, zullen er ook zombies zijn die plots achter je staan. Normaal gesproken moet je dan je analoge stick draaien om zo snel mogelijk die zombies neer te knallen. Dit wekt echter soms wat irritaties op, Valve heeft hier wat op gevonden. Met één druk op de knop maak je een 180graden draaien en sta je face to face met je zombievriend.

Wat betreft de sounds van de game zit het wel snor. Zo hoor je bliksem op de achtergrond of helicopters overvliegen, en meer geluidseffecten. Je teammates roepen ook allerlei kreten, zo zullen zij roepen als ze moeten herladen en als zij hulp nodig hebben, wat tof gedaan is. Het geluid van de wapens in Left 4 Dead komen zeer realistisch over. Maar de zombies roepen alleen maar AAAAAAAAAAAAhh, oké zombies zijn misschien hersendood en kunnen geen deuren openen maar had toch meer verwacht dan een aah kreet.

Verdict

Left 4 Dead is een echte aanrader als je, je met vrienden vele uurtje online op Xbox Live bevind. De shoot-outs zijn erg tof en geven je steeds meer adrenalie om sneller te kunnen schieten. De gameplay van Left 4 Dead is zeer goed, snel en zeer makkelijk te begrijpen. De campaigns zijn misschien aan de korte kant, maar speel je in multiplayer dan is het niet zo’n groot probleem. Aangezien er veel, maar dan ook echt veel, zombies zijn om neer te knallen. Tevens kan je in bij houden wie hoeveel headshots gaf, wie de meeste schade heeft etc. Kortom een zeer goede multiplayer game waar de singleplayer zeker mee telt.

  • Goede Multiplayer
  • Maar singleplayer is ook erg goed
  • Vele zombies
  • Kreten van overlevende
  • Gameplay

 

  • Door characters heen lopen
  • Vuureffecten
  • Zombies soms wel eens dom

81/100

About the author

Geef een reactie