Mafia 2

Mafia 2

Als ik zeg Mafia 2 dan zegt een ander, dat spel ken ik en die ga ik zeker spelen in mijn leven. Dit word ook één van de grootste recensies die ik ooit heb geschreven dus dat zegt al genoeg. Als ik zeg dat Mafia 2 een vette game is dan geloofd iedereen het meteen. Toch probeer ik altijd weer te zoeken naar eventuele minpunten en soms gaat dat lukken en soms weer niet. Niet elke game is perfect maar dat blijkt toch te gaan veranderen met Mafia 2 of toch niet? …

Ik kreeg de game binnen precies één dag voor de release datum wat natuurlijk een ongelofelijke verrassing voor me was. Al snel stopte ik red dead redemption uit mijn xbox en plaatsde de ongelofelijk mooie disc van mafia 2 in mijn xbox. Wat me meteen opviel is dat de cover van xbox360 games is veranderd en ook de binnenkant een prachtig mooie foto bevat uit het spel waarin je vito met een schep ziet graven. Ik begon te spelen en al snel werd in de game uitgelegd hoe alles werkt met knopjes en dergelijke. Al snel viel me op dat dit nog niet de stad was waar het spel zich afspeelt maar een geheel andere omgeving. Vito zit in het leger en ze bestormen een grote villa wat snel leid tot een grote chaos. Ik zal niet teveel verklappen maar je overleefd het nog op het nippertje zodat je daarna ziet hoe Vito levend en wel de stad betreed en hartelijk word ontvangen door vrienden en familie. Je leert de stad op deze manier beter kennen en onder de prachtig vormgegeven muziek is dat ook erg leuk om te doen.

Het Leeft

Het leeft, dan praten we natuurlijk over de gehele stad. Mensen spreken je aan omdat ze je kennen of denken te kennen. Mensen maken praatjes met elkaar die je kan afluisteren want misschien kan je diegene naderhand wel helpen. Mensen maken ruzie en kunnen zich soms niet aan de verkeersregels houden. Ik liep langs een huis en hoorde zelfs een baby huilen binnen. Alles leeft in deze game en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt en wat ik totaal miste in grand theft auto 4 is dat de stad echt als een stad moet voelen. Het moet dus niet voelen dat ik langs straten scheur met me auto omdat ik missies op tijd moet halen. Je mag dit spel zeker wel met grand theft auto 4 vergelijken want het komt er toch wel een beetje in de buurt. De omgevingen lijken dan ook wel op dat van grand theft auto met de hangbrug en aan de overkant van die grote torens van gebouwen net als in new york. Net zoals andere mensen heb je je ook te houden aan de verkeersregels en dat maakt het spel ook erg realistisch. De politie zal je dan ook genoeg tegenkomen maar hierover kom ik later op terug.

Details

Dit spel kent allerlei kleine details. Het spel speelt zich bijvoorbeeld af in de winter dus een laag sneeuw bedekt de stad. De sporen van je auto tijdens het rijden in de sneeuw zullen mooi worden laten gezien en dat ook met de voetstappen die je zet. De auto zal ook uitglijden als je te hard door de bocht gaat, je bent ook verplicht om goed op te letten in het verkeer. Ik merkte ook dat tijdens het rijden in een missie dat mijn partner wel erg veel commentaar op de buitenwereld gaf. Hij maakte commentaar op bepaalde kleding van mensen, een aantal mooie wagens die stonden geparkeerd wat echt heel goed is uitgemolken. Je ziet hoe mensen hun taken afmaken door hun auto te parkeren en gewoon een doel hebben in het spel. Sommige mensen lopen bibberend en gekrompen door de winterse kou en anderen hebben een dikkere jas aan en zullen weer heel relaxt lopen. Ik kan over de details wel pagina’s volschrijven maar ik raad je gewoon aan om dit alles zelf te ondekken.

Missies

De missies zijn zoals ik wel had verwacht, erg gevarieerd. Zo was er een missie die erg realistisch was in mijn ogen. Ik moest een kluis openen in een gebouw waarin ik kon komen door aan de achterkant naar binnen te sluipen door het raam heen. Binnenin stonden bewakers met zaklampen en die moest ik ontwijken door zo stil mogelijk langs alle gangen te gaan sluipen. Ik had de sleutels gevonden in een kamer, ik wil naar buiten gaan, zie ik door de glazen ramen dat er een bewaker aankomt met de zaklamp naar het raam geschenen. Ik blijf stil in de donkere kamer staan in het hoekje met hoop op zegen dat de bewaker niet naar binnenkomt. Ik zou de bewaker stil kunnen vermoorden zonder dat de andere het door hebben maar dat ligt allemaal aan mijzelf. Het alarm ging helaas af toen ik de kluis opende en politie stormde naar binnen. In paniek wist ik niet goed waar ik heen moest gaan en ik werd gek door de politie die alarm sloeg. Je zou dit toch zelf even moeten uitvogelen hoe dat allemaal afloopt. De missies dragen ook een hoog percentage van spanning met zich mee die ervoor zorgen dat je maar blijft spelen en het gewoon leuk blijft vinden ook al zou je het spel nog een keer willen spelen.

Afwisselend

De game is erg afwisselend met zowel missies als de natuur. Het sneeuwt in de winter, De zon schijnt vel in de zomer, Het is mistig en ziet weinig, Het zijn allemaal bekende kenmerken die allemaal te vinden zijn in Mafia 2. Het leuke van Mafia is dat de game er toch weer elke keer anders uitziet terwijl je wel in soms dezelfde stukken komt van de stad. De stad hoeft niet groot te zijn om het anders eruit te laten zien en dat laat deze game zien. Elke missie bied ook zijn eigen style en omgevingen die variëren van schieten in een restaurant tot sluipen in een slachterij huis. Van snel naar een locatie rijden tot een gevecht in de gevangenissen. Mafia 2 bied alles wat je wil zien in een game, ik ben ondersteboven van alle details die mafia 2 tot één gehele game brengen.

Collect Items

Natuurlijk heb je weer een hoop om te verzamelen in de stad. Zo praten we over 159 wanted posters en 50 playboy magazines. Ik vind dit uniek gedaan want zo leer je de stad kennen op plaatsen waar je nooit ben geweest. Zo ben ik erachter gekomen dat ik nieuwe gebouwen kan bezoeken bij het treinstation en dat er een man staat in een park bij Kingston die je schoenen voor een paar centen weer laat blinken. Het leuke van Mafia 2 is dat je elke keer wat nieuws ziet wat de game nog leuker en groter maakt. Zulke games als dit mogen van mij wel elk jaar worden gemaakt, wat een topper!

Verdict

Natuurlijk vraagt iedereen en ook ik in het midden van de game, zijn er dan geen minpunten. Ik zal het proberen uit te leggen, het onderwerp is de politie. Ik zal totaal geen spoilers verklappen! Op een gegeven moment krijg je een missie waardoor de politie flink achter je aanzit en dan praat ik over bijna het einde van het spel. De missie gaat door maar je moet welk een groot stuk rijden en dat gaat gewoon vervelend omdat de politie je elke keer probeert te vermoorden. Dit zorgde bij mij voor een flinke irritatie want ik mocht geen boetes betalen zodat ik weer te weinig geld had die ik nodig had voor een missie. Zo werd ik dus veel te lang achterna gezeten en ook de politie is erg vervelend ingesteld in Mafia 2. Niet te hard rijden, niet botsen in het bereik van de politie, niemand aanraken met de auto, niet stelen en slaan (logisch) maar al die kleine dingen komen wel aan bod en dat maakt het soms gewoon vervelend. De besturing praat ik ook over dat vooral de knoppen voor mij na een tijd nog niet helemaal wennen. Ik heb het dan over het dekken achter een object en snel reageren op bepaalde acties waarop je ook snel moet reageren om te overleven. Deze minpunten zijn voor iedereen weer anders maar ik vond het zelf wel een paar minpuntjes maar dat maakt de game natuurlijk niet lager met mijn score. Mijn uiteindelijke score mag ik dan ook beslist omhoog verplaatsen tot een 9,8!

  • Verhaal
  • Graphics
  • Een levende stad
  • Details

 

  • Politie instelling
  • Besturing

98/100

About the author