Marbles! Balance Challenge

Marbles! Balance Challenge

Wij gaan weer eens lekker sportief doen met de nieuwe Nintendo Wii game Marbles! Balance Challenge. Eerder deze week verscheen op Nextgamer de recensie van Sports Island 2 dat net als deze game ontwikkeld is door Hudson. Marbles Balance Challenge is alleen wel een totaal andere game, zo speel je van begin tot eind als bal. Dit alles kun je uitoefenen mits je in bezit bent van de Wii Balance Board. Heb je dit speeltje niet in bezit, niet getreurd want de game is ook speelbaar met de Wii Mote. Maar werkt de besturing nu wel naar behoren? Dit en meer behandelen wij in deze recensie van Marbles Balance Challenge.

Marbles Balance Challenge is geen origineel concept maar stamt af van de game Kororinpa dat door dezelfde ontwikkelaar is ontwikkeld. In Kororinpa was het van belang om een vaste hand te hebben, de game bestuurde je namelijk met de Wii mote alleen konden de kleinste schokjes al van groot belang zijn. In deze puzzel game speelde je ook als bal die je moest voortbewegen door een tal van levels. Deze levels waren enorm verschillend, zo waren er bossen, steden en andere omgevingen waar je doorheen rolde. Dit rollen ging niet zo gemakkelijk, je kon namelijk van alle kanten van de baan raken waardoor je opnieuw moest beginnen. Ook zat de game vol obstakels die je moest manoeuvreren. Met dit concept is de ontwikkelaar een nieuwe game gaan ontwikkelen en daaruit kwam Marbles Balance Challenge, waar wij het nu uitgebreid over gaan hebben.

In Marbles Balance Challenge streef je eigenlijk naar hetzelfde doel als in Kororinpa. Alleen ditmaal heb je een vriend. Je moet Anthony de mier helpen om de gouden zonnebloem te pakken te krijgen. Het verhaal gaat dat er een zaadje van de Gouden Zonnebloem verborgen ligt diep in de Stump Temple. Alleen er is één probleem, de temple is al meer dan 1000 jaar oud en de toegang ertoe is lang geleden verwoest. Om in die temple te komen moet je onderdelen vinden die verspreid liggen over de hele wereld, waarna je alle onderdelen hebt gevonden bereik je het zaadje van de gouden zonnebloem. De kleine mieren waaronder Anthony kunnen dit helse avontuur niet alleen aan en vragen om jouw hulp. Uiteraard schiet jij als hoofdpersonage je kleinen vrienden te hulp. Alleen heb je misschien wel te vroeg “ja” gezegd.

Na single komt multiplayer

Een weg zien te banen door de game is lang niet zo makkelijk als het lijkt. De besturing is op twee manieren uitvoerbaar, doormiddel van de Wii-mote of de Wii Balance Board. Wij hebben de game op de redactie gespeeld met de Wii-mote. Je kunt de bal of beter gezegd de personage (straks meer info) voortbewegen door je Wii-mote naar voren, achter, links en rechts te kantelen. Door deze bewegingen kantelt de level waarop het spel zich afspeelt. Al deze levels bevinden zich in de lucht. Bekijk de onderstaande afbeelding voor een betere indruk. In totaal telt Marbles Balance Challenge maarliefst 100 verschillende levels waardoor je niet snel uitgekeken bent. Deze levels dienen wel eerst allemaal behaald te worden in de story mode zodat je ze ook in de free mode kunt spelen. In de free mode heb je de mogelijkheid om met 3 andere spelers aan de slag te gaan. Zo kun je elkaar lekker van de baan botsen wat de spanning alleen maar verdubbelt. Wanneer je met meerdere spelers deelneemt word het beeld opgesplitst, de opdracht is dan om zoveel mogelijk kristallen weten te verzamelen en als eerste de finish weten te bereiken.
Marbles
Er bestaat tevens ook een soort level overzicht wat de “World Map” word genoemd. Deze World map kun je vergelijken met die in Mario Galaxy, die de echte Nintendo Wii fanaten vast wel zullen kennen. Op deze wereld bol kun je een level selecteren om een game te starten. Tijdens het spelen moet je niet alleen levels kantelen om je eigen voort te bewegen, nee de ontwikkelaar heeft ervoor gezorgd dat de fun factor gehalte erg hoog ligt. De levels liggen bezaaid met obstakels en andere tricks. Ook zijn er een aantal toestellen van de partij waaronder een schuiftegel, Kanon, magneet, lopende band, drukpers, scharen en ventilatoren. En ik kan je nu al verklappen dat er nog meer zijn. Deze toestellen dienen als extra hulpmiddel, zo rol je bijvoorbeeld een kanon in, en kun je met de Wii-mote richten waar je na toe geknald wilt worden. Een lopende band zorgt daarentegen voor extra snelheid, let wel goed op dat je met de richting meegaat anders reikt de snelheid ver onder peil.

Je denk nu vast dat je tijdens het spel de hele tijd een saaie bal bent, maar dat is niet zo. Voordat je een game start moet je een personage kiezen. Je hebt de keuze uit een tal van personages die allemaal tolletje rond zijn. Elke bal heeft een ander formaat, reageert anders, beweegt met verschillende snelheid, enz. Kies een bal waarmee je het parkoers het beste doorkomt. Je kan kiezen uit bijvoorbeeld een kat, panda, vissenkom, marble en nog veel meer. Verder kent Marbles Balance Challenge nog enkele opties. Er is een trial mode aanwezig om eerst even te oefenen voordat je begint aan de Story mode of Free mode. Iedereen weet wel ongeveer wat dit inhoud dus ga het niet verder behandelen. Na het opstarten van de game heb je ook een setup, hier kun je scores bekijken van jouw zelf of andere spelers over de hele wereld. Daarnaast heb je nog een ontzettend saaie Music Room waar je maar een schaars aantal saaie nummers kunt luisteren dat bespeeld word door een groepje mieren.

Als laatste bezit Marbles Balance Challenge ook over een Edit Stage waar je zelf parkoersen kunt bouwen. Hier scoor de game toch zeker pluspunten mee want dit zit niet vaak in Wii games of het is vrij slecht uitgewerkt. Wanneer je een project wilt starten moet je kiezen of je een beginner, gevorderd of ervaren bouwer bent. In mijn geval beginner. Tijdens het bouwen kun je blokken, platen of andere onderdelen toevoegen en daarvan de breedte, hoogte en dergelijke instellen. Voor een beter zicht kun je de camera roteren. Uiteraard moet er wat te beleven vallen in de level dus plaats je simpel weg enkele kristallen die je moet verzamelen en bijvoorbeeld grappige objecten of toestellen. Vergeet niet controlepunten te plaatsen wanneer je ook kristallen toevoegt. Anders is er niet echt een doel. Doormiddel van de Edit Stage kun je 20 extra levels ontwerpen waardoor de game in totaal 120 levels erkent. Eindelijk eens een Nintendo Wii game die je niet binnen één dag hebt uitgespeeld!

Verdict

Marbles Balance Challenge is een zeer toffe game maar het concept is al tijden oud. Maar beter goed gekopieerd dan slecht bedacht. Helaas geeft het spel wel een beetje een kinderlijk bijsmaakje waardoor de game niet door ouderen gekocht zal worden. Dit komt mede door de verpakking en het verhaal, terwijl de gameplay juist zo leuk is en voor jong en oud is bedoeld. Natuurlijk zijn er nog enkele minpuntjes maar gelukkig lang niet zoveel als de meeste andere Wii games. Grafisch is het zelfs voor de Nintendo Wii maar net een voldoende en werkt de Wii-mote niet altijd naar behoren. Er verschijnen de laatste periode veel rampzalige Wii games op de markt, maar deze hoort daar zeker niet bij.

  • Meer dan 100 parkoersen
  • Ondersteund Balance Board
  • Ontwerp je eigen parkoers

 

  • Grafisch niet top
  • Kinderlijk bijsmaakje

71/100

About the author

Geef een reactie