Mini Ninjas

Mini Ninjas

Hoe maak je een uitgemolken thema weer leuk? Is het mogelijk om kungfu en adventure te combineren en toch nog vernieuwend te zijn? Eidos is erin geslaagd om dit voor elkaar te krijgen, maar met een leuk en lieflijk tintje. Mini Ninjas is schattig, snel en strak vormgegeven. Koddige karakters in een sprookjesboekomgeving. Dat deze Japanse setting zo succesvol is gecreëerd door Io interactive is een prestatie op zich. Japan ligt immers een héél eind bij Kopenhagen vandaan.

In Mini Ninjas is het snel veranderende klimaat reden tot zorg bij een oude ninja-meester. Hij stuurt zijn leerlingen erop uit om de oorzaak van de verstoorde balans in de natuur te vinden. Seizoen na seizoen verstrijkt en stuk voor stuk blijven de leerlingen weg. Als laatste zijn Hiro en Futo nog over en deze twee gaan op pad om de oorzaak te vinden. Mini Ninjas is een third person action/adventure spel en je speelt over het algemeen met Hiro. Met één druk op de linker joystick wijzig je van personage en is het mogelijk om met Futo te spelen. Een schattige dikkerd met een hamer, die erg goed van pas komt bij sommige eindbazen die je tegenkomt.

De reden van alle onrust in de natuur wordt in het introductiefilmpje direct uitgelegd. Een slechtgehumeurde samoerai heeft duistere krachten aangesproken en gebruikt magie om dieren om te toveren tot samoerai. Hij wil de wereld overheersen, maar zijn techniek heeft een keerzijde: de eerder genoemde onbalans in de natuur. Zowel de oude ninja-meester als Hiro en Futo weten dit nog niet. Verklap het ze ook nog niet, want zij gaan nu op onderzoek uit.

Je hart smelt

Zoals ik al zei: schattig. Hiro is letterlijk een mini ninja die niet rent, maar dribbelt. Met zijn korte beentjes verplaatst hij zich door het werkelijk prachtig vormgegeven landschap. Het heeft ook wel wat sprookjesachtigs. Wat er ook gebeurde, het toverde bij mij regelmatig een glimlach op mijn gezicht. Trek een sprintje en de snelle voetstapjes van Hiro deden mij gewoon smelten. Het kán niet anders of je vindt Hiro een sympathiek knulletje en dat is ook weer eens leuk voor de afwisseling. Geen breedgeschouderde, one-liner spuwende held met een ringbaardje, maar een koddig kereltje dat wél over de essentiële moves beschikt.

Mini Ninjas gaat bijna nergens in de fout. Zelfs de tegenstanders hebben iets aandoenlijks, en in plaats van ze af te slachten, breng je ze met een aantal rake klappen weer terug in hun oorspronkelijke staat: tot de bosdieren die ze zijn. Naast de ninja moves heb je allerlei mystieke hulp tot je beschikking. Door het zoeken naar altaartjes en de juiste offerplant of bloem verdien je spreuken. Deze spreuken geven een upgrade of kunnen als wapen dienen tegen vijanden. Door met één zo’n spreuk te veranderen in een geest kun je bijvoorbeeld bezitnemen van een dier en op die manier langs een vijand sluipen. Of door gebruik te maken van de versterkte dierlijke zintuigen zoeken naar bepaalde planten of bloemen die je nodig hebt voor andere spreuken.

De graphics zijn gewoon goed. Mooie vormgeving en een mooie tekenstijl. Ik kreeg weer een klein beetje het gevoel van de eerste keer Mario op de destijds nieuwe N64. En ik denk ook dat daarmee de doelgroep voor deze game bepaald is. Dat wordt pijnlijk duidelijk als een van de eindbazen je bestookt met zijn darmgassen. Dit gaat mij te ver, maar ik denk dat een negenjarige hier hartelijk om kan lachen. Het spel is ook niet moeilijk. Vechten gaat je gemakkelijk af en met meerdere vijanden kom je misschien slechts een beetje in de problemen, maar kritiek wordt het nooit. Is het dan alleen maar voor kinderen? Nee. Zeker niet. Ik heb ongeveer vier keer de leeftijd van een negenjarige, en toch heb ik me uitstekend vermaakt met Mini Ninjas. Het spel is kort en voor de oudere gamer zeker niet moeilijk, maar het is een ‘goed’ spel. Uitstekend geschikt voor vader en zoon, je kleine neefje/nichtje of je broertje/zusje. Misschien krijg je zelfs je vriendin zo ver om de controller op te pakken.

Verdict

Mini Ninjas moet je eigenlijk gewoon in je collectie hebben. Niet alleen voor als je neefjes en nichtjes langskomen, maar je moet het ook zelf gespeeld hebben. Het is een spel dat mij voortdurend een glimlach bezorgde, geen frustratie opleverde vanwege ogenschijnlijk onverslaanbare tegenstanders en onoplosbare puzzels. De graphics zijn mooi en strak, de besturing is prettig en direct, en het spel is een verantwoorde queste van goed tegen kwaad. Mini Ninjas staat garant voor ouderwets speelplezier met een vleug humor en een hoog ‘koddigheidsgehalte’.

  • Mooie graphics
  • Voor alle leeftijden
  • Koddig
  • Speelt heel lekker weg
  • Nogmaals: koddig
  • Makkelijk

 

  • Kort
  • Weinig uitdaging

85/100

About the author

Geef een reactie