Need for Speed Shift

Need for Speed SHIFT

Brute achtervolgingen, het “sneller, leuker en mooier” maken van dikke bolides, politie op de hielen, schaars geklede dames, dat zijn over het algemeen de eerste dingen die opkomen bij mensen mocht je vragen naar Need for Speed. Helaas bevond de Need for Speed franchise in een kleine dip tijdens en na de releases van de NFS: Underground delen. De verkoopstatistieken begonnen er onder te lijden dus was het tijd om het navigatiesysteem van de franchise op een andere koers in te stellen. Waardoor we op bestemming: Need for Speed SHIFT uitkomen. SHIFT is kort samengevat, loeihard en razendsnel racen op circuits!

Need for Speed SHIFT heeft vele aspecten van de voorgaande games ingeruild voor het meer realistische racen, waar de oorsprong van de serie toch wel een klein beetje lag. Hoe dan ook, je kan de auto nog steeds tunen, pimpen of hoe je het wilt noemen maar de video’s en het verhaal zijn vrijwel uitgebleven in dit deel van Need for Speed. En om eerlijk te zijn, je mist het niet. Althans ik miste het niet, sommige video’s vond ik enigszins storend omdat ik juist wilde…. RACEN! Gelukkig is het bij SHIFT rechttoe rechtaan racen.

Hoewel het verhaal uit SHIFT gehaald is, is dat geen minpunt. Want een sterk pluspunt is de carrièremodus. We kunnen al snel de opzet herkennen want het “onderaan de ladder beginnen en uiteindelijk de top bereiken” is blijkbaar wel erg populair bij de ontwikkelaars. Na elke gewonnen race ontvang je geld, met dit prijzengeld kan je, je huidige auto verder verfraaien of je kan een nog betere automobiel aanschaffen! Daarnaast krijg je ook diverse sterren toegekend, en deze sterren hebben uiteraard een bepaalde functie in de game. Je moet niet direct sterallures krijgen, maar met de sterren race je nieuwe races en raceclasses vrij. Een goed werkend, jawel, XP-systeem wat je de drang geeft om door te racen!

Met SHIFT krijg je dus een goed werkend “experience” systeem voor de kiezen waarmee je punten verdient en races/raceclasses vrij speelt, maar wat heb je er nog meer aan? Naarmate je hogere “starlevels” hebt bereikt speel je onder andere nieuwe skins vrij. Dit kan je op diverse manieren doen. Simpelweg winnen van een race is één. Je rijstijl beïnvloedt ook hoeveel sterren je krijgt, ben je een agressieve of juist een rustige coureur? En wat bent is bepalend voor het profiel dat je creëert in het spel, want daaraanvolgend worden races vrijgegeven.

En dan hebben we nog één manier van sterren scoren, daarvoor moet je speciale doelstellingen behalen die in een race zitten. Daarbij kan je denken aan foutloos een ronde rijden, een drift lang genoeg aanhouden tot bochten perfect nemen.

Vangrail vangt tijd

Wilde je in de voorgaande delen weleens gebruik maken van de vangrail om op koers te blijven, bij SHIFT wil je liever de vangrail mijden zoals je in het echt eigenlijk ook liever hebt, daar ga ik in ieder geval wel vanuit. Mocht je toch de vangrail met een rotgang raken, kom je met een keiharde klap tot stilstand (zeker als je de zogeheten cockpit view gebruikt) en word het beeld tijdelijk wazig en zwart gekleurd. Hierdoor kan je niet snel wegrijden, tot in tegenstelling met andere race games. Wat je dus kostbare tijd gaat kosten!

Aspecten die in de voorgaande delen een ondergeschikte rol hadden, spelen bij SHIFT een uiterst belangrijke rol! Neem als voorbeeld het eerder genoemde crashen, maar ook de perfecte lijn hebben op circuits is belangrijk geworden! Zeker omdat alle auto’s daadwerkelijk anders rijden. Voorwielaangedreven auto’s sturen weer logischerwijs anders dan auto’s met de aandrijving in de achterwielen. Zo vliegen de voorwielaangedreven bolides ietwat sneller uit de bocht. Dit is echter te verhelpen door gewoon soepel en vroegtijdig te remmen en te sturen. Tevens helpen de nodige upgrades de auto beter handelbaar te maken. Ik moet overigens wel zeggen dat Need for Speed SHIFT bomvol zit met allerlei super toffe bolides, met vrijwel de meeste normale maar ook exotische merken. Van Audi’s tot Nissan’s, en Ferrari’s tot Lamborghini’s. Schop je het ver genoeg dan kan je zelfs de Bugatti Veyron kopen! En gottegot wat rijden die auto’s allemaal zo snel en zo robuust.

Wat betreft de AI en audiovisuele aspecten van het spel kunnen we stellen dat het daarbij ook goed te noemen is. De tegenstanders weten wel degelijk waar jij je bevindt en reageren enigszins op jouw rijstijl. Je hebt ook nog “unieke” tegenstanders, oftewel rivalen die het niet leuk vinden als een, bij wijze van spreken, noob aan komt stormen en continu de eerste plaats in de slag neemt. Mocht dat gebeuren kan je een persoonlijke uitdaging verwachten want verliezen van een newbie is natuurlijk nooit leuk.. denken we dan.

Wat zou een game tegenwoordig zijn zonder een (online) multi player. Dit dachten de ontwikkelaars van SHIFT natuurlijk ook en plakten een vermakelijke multi player er aan toe. Hiermee kan je tegen 8 andere speler racen in diverse speel modi’s van race-, tegen de klok-, en drift-wedstrijden. Je zult zeker wat uren door kunnen brengen met het online gedeelte van SHIFT, zeker als je na circa 33% de single player uitgespeeld hebt.

Duelleren tot de dood? Of het daadwerkelijk tot de dood is, ga ik je niet vertellen. Ik kan je wel zeggen dat er online duelkampioenschappen gespeeld kunnen worden. Hierin strijd je één tegen één wedstrijden voor profielpunten, geldprijzen, badges, en trofeeën. Wat het basis element van deze duelkampioenschappen zijn is dat jij samen met je tegenstander van de eerste plaats switcht in drie races. Begin jij als eerste in een race,… dan moet jij ervoor zorgen dat je als eerste eindigt of je tegenstander ver achter je laat. Begin je als tweede? Dan moet je logischerwijs de leider van de race inhalen en een 5 seconden voorsprong behouden.

Als afsluiter van deze recensie een minpunt. We kunnen concluderen dat het schademodel van SHIFT niet al te best is. Wat opmerkelijk is, is dat je met 150km/u (of hoger) een enorme smak maakt als je crasht maar bij wijze van spreken heb je maar een kleine deuk in je bolide.

Al met al is SHIFT een erg goede racegame van Electronic Arts. Voor ons zijn onze gebeden gehoord want eindelijk is de “underground racetuning” ingeruild voor rechttoe rechtaan racen! Of SHIFT dit najaar mee kan draaien met de grotere titels die in het verschiet liggen? Dat wordt wat mij betreft de vraag van het jaar. Gran Turismo 5 en Forza Motorsport 3 hebben immers een grote fanbase. Toch is SHIFT een goede game, het race gevoel is formidabel! Een goed werkend XP-systeem en tevens ziet het audiovisuele er goed uit.

  • The Need for Speed feeling
  • Keuze is reuze qua auto aanbod
  • Sterren XP systeem
  • Realistische en fictieve circuits

 

  • Schademodel

85/100

About the author

Geef een reactie