Nier

Nier

Van Just Cause 2 gaan we naar een totaal andere game van Square Enix, ik heb het over Nier. Toverkrachten, ziektes, duistere vijanden en helse gevechten is de beste omschrijving voor Nier, of noem het simpelweg hack and slash. Valt dit niet in jouw straatje navigeer dan naar een andere recensie, voor de liefhebbers gaan we nog even lekker door.

Allereerst wil ik voorop stellen dat Role-Playing-Games totaal niet mijn ding is, en laat Nier nou net een RPG game zijn. Regelmatig heb ik games van dit genre aan de kant geschoven, maar door wat extra vrije ben ik de uitverkorene om iets over deze game te schrijven. Met een gortig negatief beeld in mijn achterhoofd begin ik aan de recensie. Het zou zelfs kunnen dat Nier mijn beeld over RPG’s totaal verandert!

Na het opstarten van Nier kreeg ik al snel een intro trailer te zien die ik direct skipte, als er iets is waar ik een hekel aan heb… Ik wil altijd graag achter het verhaal komen tijdens het spelen van een game. Na de intro begon het spel met een langdurige installatie. Dit duurde zo’n 5 a 10 minuten. Maar gelukkig kon ik na de installatie gelijk aan de slag. Ik als hoofdpersonage, Nier moet het opnemen tegen stofdeeltjes die veranderen in grote wezens. Op het scherm verschenen vechtinstructies, zo zag ik dat vierkantje bedoeld is om te slaan en met L2 kon ik mijzelf beschermen. Opmerkelijk vond ik wel dat de stoffige wezens flink bloede als zij een klap van mij kregen, helaas waren zij te sterk en ging ik af. Jawel het eerste gevecht op Easy was al te hoog gegrepen.

Vervolgens belande ik op het buiten terrein (ineens). Hier liepen een hoop vijandelijke wezens rond die ik tot schroot moest slaan. Met wat knoppen combinaties kwam ik een heel eind, zo kent Nier speciale aanvallen en krachtige aanvallen waarmee er flinke kraters in de grond ontstaan. Minder realistisch is dat deze zomaar weer verdwijnen.

Een ellendig mooi verhaal

Maar het spel kent een verhaal want je begint een gevecht tegen duistere wezens niet zomaar. Zo is de hoofdrolspeler, genaamd Nier opzoek naar een medicijn om zijn dochter te genezen. Haar leven wordt bedreigd door een ziekte die de halve wereld al heeft vernietigd en alleen jij kunt haar redden! Zogenaamde Shades die voor dood en verderf zorgen maken je het alleen wel moeilijk. Zij komen in grote getallen in verschillende soorten en maten uit alle hoeken vandaan om jouw te doen stoppen. Dat de wereld al grotendeels is vernietigd is te zien in je directe omgeving. Gebouwen staan leeg, het is kil en een dramatisch achtergrond muziekje maakt alles niet tot één groot feest maar enorm veel ellende!

De setting komt in alle aspecten met elkaar overeen. Vloeiende uitvoerbare moves gevolgd door special effects zorgen voor veel schitteringen op je scherm. Helaas dat de omgeving na mijn mening slecht is afgewerkt, op elkaar lijkende gebouwen komen meerdere malen voor en zien eruit als vierkante blokken met wat zwarte raampjes. Na verloop word Nier sterker en verzamelt hij meer wapens die via het startmenu bekeken kunnen worden. Ook heb je beschikking tot boeken waarmee je meer kunt leren over speciale aanvallen. Na enige tijd vind er een opmerkelijke flits plaats en beland je in een andere wereld. Dag sneeuw en killheid, en welkom zon! Maar tijd om van de zon te genieten is er voor Nier niet bij. Zijn dochter is nog altijd ernstig ziek en het krioelt van de Shades.

Zoals ik net al zij verzamel je na verloop van tijd meer wapens, je begint met een langwerpige pijp wat eindigt met magische zwaarden of andere slagwapens. Het leukste blijft toch om jezelf te bewijzen als kleine mens. Want er lopen toch joekels van wezens rond joh. Gelukkig ben je niet altijd in je uppie maar word je vergezelt met enkele teamleden waaronder mevrouw Kaine. Ook kent de game een openwereld met dorpjes, bossen en meertjes waar je geld op verschillende manier kunt verdienen. Met geld kun je dan weer voorwerpen en wapens kopen. Ook krijg je orders die je in het start menu kunt bekijken, het start menu is eigenlijk een centraal punt in het leven van Nier.

Verdict

Nier heeft niet echt mijn kijk op Role-Playing-Games verandert, ik zie ze liever aan me voorbij gaan. Toch heb ik mij wel even vermaakt maar zal het spel niet 1.2.3 oppakken om het uit te spelen. De game kent veel goede eigenschappen zoals de open-wereld, speciale moves, vele wezens en de goede werking van de camera. De camera zorgt ervoor dat ieder gevecht zo overzichtelijke mogelijk word weergeven. Als negatief punt wil ik toch de saaie en best lelijke omgeving noemen. Verder kent het spel Nier maar 1 modus en bijvoorbeeld geen multiplayer of mini-games. Al met al een aanrader voor de fanaten, maar niet voor iemand zoals ik.

  • Open wereld
  • Verschillende soorten wezen
  • Camera zorgt voor een goed overzicht

 

  • Geen multiplayer of andere modus aanwezig
  • Omgeving is niet spectaculair

79/100

About the author

Geef een reactie