Operation Flashpoint Dragon Rising

Operation Flashpoint 2: Dragon Rising

Na lang wachten en veel gezweet is het dan eindelijk zover, Operation Flashpoint 2: Dragon Rising. Deze game heeft nogal lang op zich laten wachten, maar niet getreurd hoor, want het resultaat mag er zijn aldus Codemasters. Wordt deze game de beste shooter van dit najaar, of moeten we nog even wachten op die andere grote held…… Call of Duty Modern Warfare 2. Lees het in het vervolg van deze recensie.

Zodra je het spel opstart krijg je een aardig mooi filmpje te zien, dit is ter introductie van de game. In dit filmpje krijg je de geschiedenis te zien van het eiland waar jij op vecht. Dit eiland heet Skira en heeft al aardig wat aanslagen van de Russen en Chinezen overleeft. Elke eeuw is er wel wat gebeurd op Skira, zo is het een kolonie van China en Rusland geweest en zijn er al tal van oorlogen geweest. In 2004 breekt er dan een economische crisis uit en China blijft daarin niet ongeschonden. China krijgt namelijk een tekort aan olie.

Nu gebeurd er iets wat je eigenlijk wel zal verwachten, Rusland vind namelijk een olie bron op het eiland Skira. China zegt dat het eiland Skira van hun is, maar Rusland heeft het eiland in de loop van de jaren opgeëist. Voordat Rusland verder kan boren naar olie neemt China het eiland in. Rusland schakelt naar vele vergaderingen het Amerikaanse leger in. Aan jou is dan de taak om samen met het Russische leger de Chinezen te verdrijven en de olie op te eisen. Laten we hopen dat we zonder al te veel kleerscheuren de olie bron bereiken, maar zoals een shooter inhoud is dat natuurlijk niet het geval!

In Operation Flashpoint 2: Dragon Rising krijg je de beschikking tot 225 vierkante kilometer, wat natuurlijk ontzettend veel is. Overigens is deze 225 vierkante kilometer de oppervlakte van heel Skira. Je manoeuvreert je dus over het gehele eiland. Helaas is er op dit eiland niet veel te beleven, aangezien het niet te vergelijken is met de Turkse kust. Een paar huisjes en dorpjes, veel bomen, heuvels, rotsen en hier en daar een riviertje, dat is eigenlijk alles wat op dit eiland aanwezig is.

Als je met 3 manschappen word gedropt op het eiland zul jij de leiding moeten nemen. Met deze 3 collega’s zul je vele vijanden moeten doden en de elf beschikbare missies uitspelen. Deze elf missies zijn dan weer onderverdeeld in een aantal deelopdrachten die je moet doen. Een voorbeeld van een deelopdracht is bijvoorbeeld een radar uitschakelen of een landingsbaan beschermen. Elf missies lijkt natuurlijk niet erg veel, maar als ik je vertel dat iedere missies zo’n twee a drie uur duurt ben je dus een aardig poosje bezig met het uitspelen van deze game.

Makkelijk bevelen geven

Ik zei net al eventjes dat je de leiding moet nemen over de 3 manschappen waar jij mee vecht. Dit leiden gaat behoorlijk makkelijk en is goed uitgewerkt door de mannen van Codemasters. Door simpelweg op de R1 knop te drukken krijg je een keuzemenu in beeld waar je kan selecteren wat voor bevel je wilt geven. Soms heb je zoveel keuzes dat het ietwat onoverzichtelijk word, maar na een paar uur spelen heb je het helemaal onder de knie en stuur je jou mannen altijd met het goede bevel ergens op af.

Ook netjes gemaakt is dat je tegenstander eigenlijk een eigen leven heeft. Je hebt echt het gevoel dat het niet van te voren is ingeprogameerd. Nee, als jij een granaat aan de linker zijde van je tegenstanders gooit, zie je, je tegenstanders naar een veilig plekje zoeken dat aan de rechterkant beschikbaar is. Ook als je te lang twijfelt zullen je tegenstanders jou aanvallen door bijvoorbeeld een verrassingsaanval van achteren uit te voeren. Dit leidt dan meestal tot de dood, en zul je opnieuw moeten beginnen.

In Operation Flashpoint 2: Dragon Rising is het realisme naar het hoogste niveau getild wat er maar kan zijn. Het laden van je wapen duurt wat secondes en het opstaan van je karakter duurt eventjes. Als je geraakt bent in je been of borst zul je, je verbanddoos moeten pakken om het bloeden te stoppen, dit moet je allemaal zelf doen en neemt aardig wat tijd in beslag. Helaas is het met je gedaan als je een hoofdschot te verduren krijgt, wat natuurlijk weer lekker realistisch is. Ook zul je niet even een dorp kunnen veroveren aangezien het veel moeilijker is dan dat het lijkt. Je kunt niet zomaar rushen en iedereen die je op je pad tegenkomt neerknallen, want in Operation Flaspoint 2: Dragon Rising ben je dan zelf allang dood geschoten. Je moet jezelf echt verstoppen en goed dekking zoeken wil je een succesvolle speler worden.

Ook leuk is de co-op mode die erin is verwerkt. Soms luisteren je mede collega’s niet en dat kun je voorkomen om met zijn 4e te spelen. Het is heerlijk om een vriend van je te redden terwijl hij in grote nood zit. Vooral als die persoon dankjewel zegt krijgt je een goed gevoel. Ook zit er een multiplayer in Operation Flashpoint, en die is toch ook wel vermakelijk. De multiplayer biedt drie modi met team-deathmatch, co-op en een soort domination Ja, in Operation Flashpoint 2: Dragon Rising zitten veel goede dingen maar ook wat schoonheid foutjes. Natuurlijk zit in elk spel wel een schoonheidsfoutje, maar sommige zijn behoorlijk vervelend.

Wat niet irritant is, is dat de graphics niet geweldig zijn. Bij Operation Flashpoint 2: Dragon Rising is dat helemaal geen vervelende factor aangezien het realisme in de game super hoog is. Normaal vind ik het storend als sommige dingen blokkerig zijn of niet helemaal goed uitgewerkt. Toch biedt Operation Flashpoint 2 nog wat foutjes, denk dan aan de collega’s waar ik het over had. Soms geef je een opdracht terwijl ze het niet doen. Of je wilt iemand helpen, omdat die gewond is en dat die dan heel de tijd van je weg loopt. Door deze kleine mankementen lijkt het me niet de beste game van dit najaar te worden, dat laat ik over aan de andere grote held die dit najaar op de markt verschijnt.

Verdict

Al met al is Operation Flashpoint 2: Dragon Rising een goede game waarmee je, je heel wat uurtjes mee kan vermaken. De moeilijke maar leuke singleplayer, co-op mode en de multiplayer zorgen alle drie voor een leuke ervaring met deze game. Ondanks de wat lagere graphics stoor je, je hier totaal niet aan. Het geluidseffect in de game is ook afschuwelijk goed en erg leuk om naar te luisteren. Als je van tactiek, dekking zoeken en dingen bedenken om je tegenstanders te slim af te zijn houd, is deze game absoluut een aanrader. Operation Flashpoint 2: Dragon Rising verdient dan ook een bijpassend goed cijfer!

  • Realisme
  • Groot speelveld
  • tactisch
  • Speelduur
  • Geluidseffect
  • Multiplayer

 

  • Grafisch
  • Moeilijkheidsgraad
  • Keuzemenu werkt soms niet

80/100

About the author

Geef een reactie