Overlord II

Overlord II special Xbox 360+Wii

Eindelijk is er een game waarin je lekker ongegeneerd de slechterik kunt uithangen. Je mag het zo bont maken in Overlord II als je wilt, en tijdens je rol van Overheerser kun je kiezen uit slecht zijn… of nóg slechter zijn. Welk pad je dan ook kiest, je leger van helse minions volgen elke stap die jij zet in een wereld die bij vlagen doet denken aan Fable II. Deze creaturen doen niet alleen alles dat jij ze opdraagt, ze beschikken ook nog eens over de nodige humor. Slecht zijn is nog nooit zo leuk geweest op de Xbox 360 en de Wii.

De 360-versie

Triumph Studio’s uit Delft heeft wederom een knappe actiegame gemaakt die veel weg heeft van z’n voorganger. Als de eerste titel je aansprak, dan kun je Overlord II blind aanschaffen, de opzet van de games verschillen onderling niet veel. Ook nu weer ga je er met je leger Gremlinsachtige wezentjes op uit om dood en verderf te zaaien in een bijzonder gedetailleerd vormgegeven sprookjeswereld. Je hoeft maar een kick te geven met je rechter analoge stick en ze roven, plunderen of halen switches om op een heel aandoenlijke manier. Deze Minions houden je het gehele spel gezelschap en komen zeer handig van pas. Ze brengen je geld als ze het vinden of Life Force nadat iemand het leven heeft gelaten na ze te zijn tegengekomen. Als echte onderdanen leggen ze alles van waarde voor je demonische voeten. Schatten zijn het.

De vergelijking met Fable II is niet alleen grafisch, Overlord II werkt volgens een vergelijkbaar principe. Waar het op neer komt is dat je je donkere domein moet herbouwen in The Netherworld. Om dat te kunnen doen word je er op uit gestuurd om opdrachten te voltooien, schatten te verzamelen, je eigen kenmerken te verbeteren en om nieuwe onderdanen te ontmoeten, je Minions. Er zijn in totaal 4 verschillende soorten Minions met elk een eigen kenmerk. De bruine zijn de soldaten, de rode zijn zwakker dan de soldaten maar kunnen wel weer vuurballen spugen, de blauwe beschikken over magie en verstaan de kunst van het genezen en de groene zijn degene die toeslaan in sluipstand. Ten opzichte van deel 1 kunnen ze nu allemaal wolven of andere dieren gebruiken als voertuig. Met één duw op de rechter analoge stick bespringen en berijden ze het beest dat je tegenkomt.

Wolven zijn ideale voertuigen voor de bruine Minions, ze worden bijna onverslaanbaar en kunnen alles slopen wat ze onderweg tegenkomen. De groene variant kan op de rug van een spin op muren lopen, wat bij vlagen heel erg handig is.
Je rode onderdanen kruipen het liefst op vuurspugende salamanders, daarmee kun je de hollen van Gnomes uitroken… je gaat aan den lijve ondervinden dat dit een belangrijk onderdeel is van het spel. Zoals je ziet zijn deze wezens verdomd handig en je gaat er zelfs een band mee opbouwen. Dat hebben ze bij Triumph Studio’s ook ontdekt, en waar je bij deel 1 direct afscheid moest nemen van een gesneuvelde Minion kun je ‘m nu opnieuw tot leven wekken via de Minion Graveyard, zonder verlies van wapens of level-status. Een geniale zet van de ontwikkelaar, waardoor je nooit het idee krijgt dat je er niets van bakt ook al raak je ineens veel van die duistere hulpjes kwijt in een van de vele gevechten!

Zelf beschik je als Overlord ook over de nodige magie. Met de X-button kun je tegenstanders een flinke stroomstoot geven. Hoe langer je de button ingedrukt houdt, hoe meer schade je toebrengt, tot uiteindelijk de dood er op volgt. Je kunt het echter ook net zo lang doen dat je een tegenstander als het ware behekst. Dan gedragen ze zich een beetje zombie-achtig en voeren ze allerhande opdrachten uit, zoals geld verzamelen bijvoorbeeld, of ze vechten mee aan jouw zijde. Hoe verder je in het spel raakt hoe meer jouw eigen krachten toenemen. Je beschikt op een gegeven moment zelfs over een spreuk waarmee in één klap al je Minions opwaardeert. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar over het algemeen geldt dat deze wezens zelf in level zullen stijgen als je schatten blijft zoeken en van tegenstanders blijft winnen.

Overlord II beschikt naast de zeer uitgebreide en betoverend mooie single player ook nog een erg vermakelijke multiplayer-modus voor maximaal 2 spelers. Leuk om met vrienden vanaf de bank te spelen, of gewoon online met een van je vrienden op afstand. Is er ook nog iets op te merken aan deze game van Hollandse bodem? Ja, maar niet veel. Overlord II is een redelijk complexe game, waarin de camera van het speelveld soms een conflict heeft met het standpunt van je Minions. Dat wil nog wel eens een frustrerend moment opleveren. Maar dan heb je het wel gehad. En misschien dat sommige spelers meer aan de hand meegenomen willen worden. Maar al met al is Overlord II een game waar we trots op mogen zijn! Slecht zijn is nog nooit zo leuk geweest: en het mooie is, je krijgt geen greintje schuldgevoel! Eens kijken hoe dat uitpakt op de Wii-versie.

Speciaal voor de Wii: Overlord: Dark Legend

In deze versie ben je een iets jongere Overlord maar heb je een vergelijkbaar vertrekpunt van het verhaal. Je ontdekt hoe donker je toekomst eruit gaat zien als je je kasteel in alle grauwe glorie herstelt. Daarbij maak je gebruik van je vaste slagwapen, enkele magische spreuken en uiteraard een groep van Minions. Net als in de voorgaande omschrijving zijn er 4 soorten, je begint echter met de meest primitieve: de bruine krijgertjes. Wat direct opvalt is dat er iets minder detail is dan de Xbox 360 versie, maar veel scheelt het niet. Knap, als je bedenkt dat er veel minder power in die witte speeldoos zit.

Overlord: Dark Legends dompelt jou ongeveer 10 uur lang onder in een prachtige vormgegeven wereld waarin je de Minions erop uit stuurt om te plunderen, puzzels op te lossen en te vechten. Het spelsysteem is erg eenvoudig, je wisselt vrij gemakkelijk door de verschillende Minions met links en rechts op de D-pad. Druk je die knop naar beneden dan selecteer je een gehele groep. Dit ga je vaak gebruiken, want de 4 soorten Minions onderling zijn verschillend, je hebt vaak een specifieke Minion nodig om ergens iets voor je op te lossen om verder te raken in het spel. Zo is de blauwe variant de enige die door water kan bewegen, en de groene de enige die tegen gifgas kan…

De Minions bestuur je door op punten te klikken waar je wilt dat ze naar toe gaan, in combinatie met de B-button. Lekker simpel dus, tenzij ze zich in een nauwe ruimte begeven. Dan sta je even te hannesen. Verder werkt deze aanpak prima, je laat ze vrij gemakkelijk van alles en nog wat slopen of hendels omhalen. Dat vijand kijkt niet toe en zal te allen tijde jou direct een kopje kleiner willen maken. In sommige gevallen wordt het dan een beetje druk op het scherm en kan het lastig zijn bevelen uit te delen met de controllers. Dan is het handig om je Minions weer gehoorzaam bij je te roepen, door de A-button ingedrukt te houden. Dan kun je weer een nieuwe aanvalsstrategie opzetten. Al is het soms even afzien met de controllers, vaak genoeg heb je écht het idee je Minion-troepen goed te besturen.

Qua besturing breng jij in je rol van Overlord het er net zo gemakkelijk vanaf. Je wordt bestuurd door de analoge stick, en je wapen gebruik je met de Z-button of een ferme zwiep met de Nunchuck. Magische spreuken tover je zonder problemen uit je mouw door naar boven te drukken op de D-pad. Die laatste is een erg leuke toevoeging. Door het gehele spel liggen diverse relics verborgen. Vind je er een dan unlock je nieuwe spreuken, van het typische bliksemflitsen schieten tot aan de mogelijkheid om je tegenstanders te veranderen in schapen! Had ik al gemeld dat er veel, heel erg veel humor in de games verwerkt zijn? Meer dan eens zul je in schaterlachen uitbarsten, neem dat maar van mij aan!

Ook leuk aan deze variant is het gegeven dat je je Minions kunt oppakken en wegwerpen. Waar ze dan ook neer komen, ze hebben het effect van een kleine bom! Je kunt ze natuurlijk ook gewoon inzetten op geld verzamelen, want dat kom je werkelijk overal tegen. Met deze duiten kan jij je Minions en jezelf upgraden. Zo kun je je armour versterken of je wapens verbeteren, voor je Minions geldt dat je over meer van deze creaturen kunt beschikken als je erop uit gaat. Van een slechte economie hebben ze in de wereld van Overlord Dark Legend niets gehoord.

Verdict

Overlord II en Overlord Dark Legend zijn beide zeer geslaagde games. Onderling hebben beide games veel van elkaar weg, logisch natuurlijk, en het is knap te noemen hoe de Wii-versie overeind blijft naast de 360-variant. De gameplay is voor beide platformen anders, en geven je voor beide systemen precies datgene wat je van een leuk en uitdagend spel mag verwachten. Tuurlijk, je komt hier en daar een bug tegen maar dat zal de pret echt niet drukken. Daarvoor zit er simpelweg teveel humor in de game én speelt ie te lekker weg. Een meer dan geslaagd vervolg op een van de leukste series van eigen bodem. En voor het eerst speelbaar op andere platformen. Naast het produceren van zeer goede racegames zijn de mensen achter Codemasters ook heer en meester (de bedrijfsnaam zegt het al) in het bezorgen van lachstuipen. Thank you (Code)MASTER!

  • Grafisch erg mooi!
  • Humor!
  • Makkelijk te spelen
  • Eindelijk multiplayer!

 

  • Paar bugs
  • Soms lastige besturing

85/100

About the author

Geef een reactie