Prince of Persia The Forgotten Sands

Prince of Persia: The Forgotten Sands

Twee jaar na de release van Prince of Persia voor de eerste next-gen consoles staat er nu een nieuw deel op de stoep. Prince of Persia: The Forgotten Sands ligt vanaf deze week in de winkels voor de PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii en PC. Een opvallend detail is dat momenteel Prince of Persia: The Sands of Time in de bioscopen draait terwijl we met The Forgotten Sands al een stap verder zijn, dit is namelijk het vervolg op het verhaal. Ben je benieuwd of Ubisoft dit keer in geslaagd is om een sublieme Prince of Persia titel neer te zette, schroom dan niet om verder te lezen.

Ook Prince of Persia begint een flinke franchise te worden. Met maarliefst 12 titels onder haar naam waarin de eerste in 1989 op de markt verscheen heeft het al een hele game geschiedenis gemaakt en bijna elke console ooit is wel in aanraking geweest met de Prins. In Prince of Persia: The Forgotten Sands gaan we verder waar The Sands of Time uit 2003 gestopt is. Maar eigenlijk ook weer een stapje terug. In 2004 verscheen namelijk Prince of Persia: Warrior Within, het vervolg van The Sands of Time waardoor het een trilogie vormt met de games uit 2003 en 2004. Het is een midquel, wat wil zeggen dat het verhaal van The Forgotten Sands zich in chronologisch opzicht tussen de beide voorgangers in afspeelt.

Maar we richten ons even wat minder op de voorgangers maar besteden aandacht aan Prince of Persia: The Forgotten Sands. Ditmaal draait het verhaal om het Koninkrijk van Malik, de broer van de prins die verwikkeld is in een oorlog die hij dreigt te verliezen. Om het buurland met haar zandmonsters te verslaan moet de Prins het leger van koning Solomon uit de doden te doen herrijzen. En hiermee begint het avontuur pas echt! De prins kent een tal van trucjes die je hartenloos kunt uitoefenen op de vijand en ondertussen rol, ren, loop je tegen muren om van A naar B te komen.

Meer dan zwaard vechten

Maar vijanden verslaan met simpelweg wat rond rennen meppen is het gelukkig niet. De prins bezit namelijk ook een tal van trucjes, maar leuker nog enkele magische krachten. Bijvoorbeeld het bevriezen van water waardoor fonteinen of watervallen veranderen in ijs en deze kun je uiteindelijk ook beklimmen. Handig! Naast het slingeren aan vlaggenmasten dat we in eerdere delen ook allemaal gezien hebben zijn er ook enkele nieuwe elementen toegevoegd aan het avontuur. In The Forgotten Sands is de Dash aanwezig waarmee je een gerichte sprong uitvoert op je vijand en deze worden dan totaal omver gekegeld. Maar helaas maakt de vijand je het niet vaak al te moeilijk, een groepje schurken is vaak eenvoudig met je prachtige zwaard te verslaan. Zo nu en dan krijg je wel een trap hier of daar maar het is niet zo dan je snel in de problemen raakt. Maar als het dan helemaal niet lukt dan haal je een zandstorm uit je truccendoos waardoor de vijand wel omver word geblazen. Let wel, deze magische truckjes heb je niet continu in bezit.

Naast de weerstand wat iets aan de magere kant is zijn er eigenlijk weinig elementen wat de game verrassender en spectaculairder maken. Naast de leuke trucs zoals het rennen tegen muren en klim en klauter werk wat we in de voorgaande games ook zagen moet je ook punten verdienen. Door het verslaan van vijanden krijg je ervaringspunten die je kunt uitgeven aan extra health, extra punten of je lever een punt in door een stapje terug in de tijd te gaan om zo een gemaakte fout te herstellen. Daarnaast heb je in Perzië ook genoeg potten, vazen en andere objecten die je kunt vernielen om zo wat punten te scoren.

De omgevingen zien er leuk en fraai uit maar hier is dan ook alles over gezegd. De levels zijn leuk ook aangekleed maar niet spectaculair te noemen terwijl enkele cutscenes dat wel zijn. Prince of Persia: The Forgotten Sands is daarnaast ook in het Nederlands te spelen, maar zoals we dat ook zien in andere games is dit geen aanrader. Als je een tijdje met de prins aan de wandel bent en ondertussen wat vijanden verslaat door vlugge en behendige acties kom je ook terecht bij wat bossbattles wat natuurlijk hoort in een game als deze. Lang gameplay plezier levert Prince of Persia: The Forgotten Sands niet echt op. Na hoogguit een uurtje of 8 heb je het verhaal doorlopen en ben je een avontuur rijker.

Wat Ubisoft goed heeft gedaan zijn de vele savepoints in de game zodat je niet helemaal opnieuw een pad moet doorkruisen zodra je een keer dood gaat. Maar Prince of Persia: The Forgotten Sands draait meer om de prachtige actie moves en dat houd het spel ook goed overeind. Want er zijn wat matige elementen in het avontuur te bespeuren die we natuurlijk liever niet zagen omdat we al lange tijd wachten op een echte Prince of Persia topper wat het dit keer helaas ook niet is. Maar dat maakt The Forgotten Sands nog lange na niet een slechte game. Lees dat maar terug in onze conclusie!

Verdict

Prince of Persia: The Forgotten Sands is misschien niet de game geworden waar we allemaal op gewacht hadden, maar toch is het een leuk avontuur met diverse acties moves en magische krachten waar je plezier aan beleeft. De game is leuk aangekleed maar helaas kent het wat zwaktepunten doordat de vijanden niet al te lastig en slim zijn maar ook omdat we misschien wel op zoek zijn naar meer vernieuwing? Desalniettemin heb ik me kostelijk vermaakt en de dat zullen de fans ook zeker doen! Het spel verdient dan ook een neutrale 7,5.

  • Leuke trucs
  • Magisch krachten
  • Goed verhaal

 

  • Vijanden te makkelijk
  • Ietwat te kort

75/100

About the author