Prison Break

Prison Break: The Conspiracy

Dat het Amerikaanse succes Prison Break afgelopen is wegens dalende kijkcijfers heeft geen invloed gehad op het uitbrengen van de game. Deep Silver heeft ervoor gezorgd dat fans over de hele wereld nu zelf het verhaal kunnen bepalen met settings uit de echte serie. Hopelijk kunnen wij jullie een keuze laten maken na het lezen van deze recensie, is de game een aanrader ja of nee.

Wat ik vooraf even kwijt wil is dat ik de serie Prison Break nooit heb gevolgd en het dus niet ga hebben over de serie maar alleen de game. Waarom ik start in de gevangenis is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Zo start de game in een bus vol gevangen die op weg is naar Fox River, de gevangenis. In de realiteit is dit het Joliet Prison in Illinois. Eenmaal binnen de muren van hell word je door bewakers naar je cel begeleid waar het onheil al lekker begint. Een medegevangene met opgepompte armen drukt je tegen de rails van zijn deurcel, om alvast laten weten wie hij is. Doormiddel van enkele knoppen combinaties weet jij je als hoofdrol speler, Tom Paxton los te wringen en bereik je zonder kleurscheuren je cel. Vanaf hier beginnen de missies met als eerste Chapter I. Missies zijn te doen in 3 moeilijkheidsgraden namelijk Guppy, Fish en Shark.

Tijdens het pauzeren van de game kun je gemakkelijk informatie achterhalen omtrent de missie. Ook kun je een Chapter laden of beëindigen. In het pauze menu staat verder handige informatie over je skill level en de hoeveelheid geld dat je opzak hebt. Je begint de game met de laagste skill, Wannabe gevolgd door Brawler, Thug, Badass en als laatste Untouchable. De 2e skil level, Brawel is simpelweg te halen door een aantal minuutjes te fitnissen. Denk hierbij aan zware gewichten en lichte gewichten tillen. Met driehoekje kun je snelheid maken en met de overige buttons moet jij je evenwicht zien te bewaren. Geld kun je verdienen door bijvoorbeeld “underground” gevechten te winnen. Doe dit een tijdje en beruchte criminelen behandelen je niet meer als sexmopje.

Gericht op Stealth

Doordat ik de serie totaal niet ken was ik geïnteresseerd waar Prison Break nu eigenlijk over ging, ben je een badguy of juist een lievelingetje. Ik kwam er snel achter na wat missies dat Tom Paxton graag zijn eigen weg gaat en zich niet vast klampt aan een groep gevangene waar hij zich veilig kan voelen. Ook doet hij wat illegale dingetjes voor mede gevangenen. De eerste missies lijken allemaal erg veel op elkaar. Je begint met een kleine knoppartij dat met een sisser afloopt door een bewaker die in de buurt was. De speeluurtjes daarna was ik voornamelijk bezig met mensen in de gaten houden en documenten opsporen. Documenten liggen vaak goed opgeborgen zodat je een tijd bezig bent om er te komen.. hele parkoersen door de gevangenis, liftschaften, buizen en underground moet je doorheen om op de plaats van bestemming te komen. Ook krioelt het van de bewakers en andere medewerkers die een oogje in het zijl houden. Gelukkig geeft de minimap aan waar het personeel zich bevind en welke kant zij opkijken. Komen ze te dichtbij dan kun je altijd nog snel een kledingskast induiken die je vervolgens op een kier kan houden om zo je route snel te voortzetten. Regelmatig zul je moeten klimmen en klauteren. Dit is vrij simpel omdat je enkel knoppen combinaties moet indrukken die op het scherm staan aangegeven. Fouten zul je dus niet snel maken.

Mensen kun je met R2 heel makkelijk stalken, zo kom je erachter wie hij is en waar hij zich mee bezig houd. Ook tijdens het spelen van missies komt de R2 button goed van pas, hij wijst je vaak de weg die jij soms even kwijt bent. Met R1 kun je rennen, alleen doe dit niet in het hele spel. Hoe harder je aan het rennen bent hoe meer geluid je maakt en daarom snel opvalt. Om helemaal stilletjes te werk te gaan is er de L1 button. Hierdoor loopt je zachtjes en gehurkt door het spel.

Om even terug te gaan naar het begin. In de eerste missie verlaat Tom zijn cel en gaat naar het buiten terrein. Eenmaal buiten kwam ik erachter dat Prison Break niet meer is dan een opgepoetste PlayStation 2 game. Alles zag er vrij detailloos uit en de texturen waren ook niet optimaal. Gelukkig hangt er in Prison Break wel een lekker gevangenis sfeertje dat veel goed maakt. Ook kent de game een overeenkomst met een levensechtige gevangenis. Alles is aanwezig van Douches, controle kamers, celblokken, buitenterreinen, medische hulp, werkruimtes en noem maar op. Een flink oppervlak waar genoeg te beleven is! Alleen soms kom je weleens op plaatsen waarna je denkt van waarom ontvlucht hij de gevangenis niet gewoon! Ook bewakers lijken soms net domme ganzen. Ben je in ruimtes waar je niet gespot mag worden kijken ze soms blind uit het ogen. Zo kwam ik ineens oog in oog met een bewaker van geen paar centimeter afstand. Hij kijkt me aan en loopt gewoon weer weg. Is dit nu zo voor geprogrammeerd of gewoon een hele slechte AI?

Naast het rondwalen binnen de gevangenismuren en het behalen van Chapters is er ook een kleinschalige multiplayer modus. Eerlijk gezegd niet eens noemenswaardig. Met zijn 2e kies je een crimineel en een underground waar je wilt vechten. Vervolgens kun je elkaar met simpele stoten neerhoeken. Met X maak je snelle korte slagen en met vierkantje kun je harde klappen toebrengen. R1 dient voor bescherming en de finishing touch is de driekhoek button. En dan heeft één van de twee gewonnen… thats it!

Verdict

Ik heb plezier beleefd aan Prison Break, alleen plezier voor maar één dag!. De multiplayer is zo ontzettend kleinschalig dat het van mij niet opgenomen hoefde te worden in de game. De missies zijn daarentegen wel tof maar helaas te lineair. Je moet vaak de X op de minimap bereiken maar niet via een zelf verkozen pad. Korte gebeurtenissen zoals valpartijen en plotselinge gevechten zorgen voor een goede sfeer. Verder kent Prison Break enorm veel praat sessies en tussen filmpjes die je gelukkig kunt skippen. Ik houd er niet van maar waarschijnlijk een fan wel! Prison Break de game heeft er niet voor gezorgd dat ik ooit eens de serie ga kijken. Geef mij maar liever een goede gevangenis film als The Castle of Escape From Alcatraz.

  • Lekker gevangenis sfeertje
  • Leuke missies

 

  • Multiplayer niet noemenswaardig
  • Grafisch kon het beter
  • Lineair

65/100

About the author

Geef een reactie