Pro Evolution Soccer 2009

Pro Evolution Soccer 2009

Pro Evolution Soccer… Welke gamer heeft hier nu niet over gehoord? Het spel is nu een tijdje uit maar dat feit weerhoudt ons niet om het spel eens grondig te onderzoeken! Is dit nieuwe spel stomweg een kopie van het vorige of brengt het ons tal van nieuwe features? De fans van het vorige spel verwachten zeker een game van hoog niveau dat ons blijft interesseren dankzij nieuwe spelmodi. Het vorige spel stond bekend voor zijn speciale gameplay die zeer goed doordacht was en leuk speelde, blijft deze zo? Er zijn vele vragen die je jezelf kan stellen, als je de antwoorden wil weten lees dan nu onze review!

Laten we het eerst hebben over de gameplay, deze stond vele mensen aan in het vorige Nintendo Wii-spel en deze is nog steeds aanwezig. De ontwikkelaars van het spel hebben zeker gedacht aan de verschillende soorten games, zo heb je enkele soorten van besturing waarmee je kan spelen. Je kan kiezen tussen 3 configuraties, bij de ene configuratie moet je de nunchuk en de Wii-mote gebruiken. Bij de andere configuratie gebruik je alleen de Wii-mote en is de bewegingssensor niet veel nodig. De derde configuratie is simpelweg een combinatie van de vorige 2.

Wanneer je het spel opstart begint het meteen met een training, je kan kiezen of je een ervaren of een onervaren speler bent. Je maakt dus je keuze en dan begint de tutorial, zo worden alle controls stap voor stap aan je uitgelegd. Eerst tonen ze met enkele eenvoudige filmpjes hoe het bewegen, schieten en tackelen werkt en daarna is het aan jou om ze in de praktijk uit te voeren. Zo beweeg je simpelweg met je analoge stick van de nunchuk of je beweegt je door met de sensor op het scherm te richten en op ‘A’ te drukken. Passen en schieten werkt door op een plaats te mikken en dan op ‘B’ te drukken. Je kan ook blind schieten op de goal door een beweging te maken met je nunchuk.

De tweede configuratie werkt iets anders, je moet de controller horizontaal houden dus wordt de controls ook totaal anders, dit is trouwens gemakkelijker voor beginnende spelers of spelers die andere consoles gewoon zijn. Met het D-pad beweeg je, met ‘B’ wissel je van speler en met de knopjes 1 en 2 kan je passen en schieten. Als je dicht bij de goal ben dan kan je met 2 een schot doen op de goal of je kan meteen een sterk schot doen door te schudden met je Wii-mote.

Visuals

Op grafisch vlak kan je zeggen dat het er voor de Wii mooi uitziet, niet verbazingwekkend maar het ziet er beter uit dan het vorige spel. Je herkent de spelers dus veel beter wat voor de grote voetbalfans misschien wel erg leuk is. Hun gezichten zijn niet tot in de details uitgewerkt maar de meest bekende trekken zitten erin. Soms heb je hier en daar wat schoonheidsfoutjes zoals armen en benen die door andere spelers kunnen uitsteken wanneer ze elkaar vastpakken na een goal. Wat ook opvalt, is dat er niet echt moeite gedaan is om het publiek ook maar iets herkenbaar te maken. Het lijkt gewoon een plaatje dat is uitgetrokken wat dus geen mooi resultaat levert.

Verder valt er niets op aan te merken, er moet natuurlijk ook aan gedacht worden dat het een Wii-spel is en dat deze console minder kracht heeft dan de PlayStation 3 en de Xbox 360. De ontwikkelaar is ook van nul af aan begonnen, het spel is dus niet simpelweg een port van een andere console. Dit is een voordeel op grafisch vlak, zo gaan sommige beelden minder verloren, vaak worden ze dan gewoon in een lagere resolutie getoond maar dat is hier dus niet het geval.

Vele spelers kopen dit spel misschien om de online mogelijkheden. Op de Wii zijn deze meestal niet sterk en dat is hier ook het geval. Je verheugt je op een potje online voetballen en als je het dan opstart dan zoekt de console wel een halfuur naar een tegenstander… zonder resultaat. Je moet dus veel geluk hebben om een andere speler te vinden die tegen je wil spelen. Verder is er ook een leuke offline multiplayermodus, als je maar één nunchuk hebt dan kan je zonder problemen met de Wii-mote spelen. Als je tegen iemand anders speelt dan heb je wel een minpunt, als het strafshop is dan moet je met je Wii-mote op het scherm mikken en dan schieten, hierdoor ziet de andere speler duidelijk waar je gaan schoppen.

Naast de multiplayer zijn er ook nog andere dingen die je kan doen. Je kunt gewoon rustig een match zonder ranking spelen of je kan gewoon een beetje extra trainen, dan leer je nog nieuwe dingen waarmee je jouw tegenstanders kan misleiden. Als je zeker bent dat je goed genoeg bent om te spelen dan kan je meedoen aan de UEFA Champions League of enkele andere leagues. Je kunt ook een modus spelen waar je jouw eigen ploeg moet trainen en naar de top brengen. Als je een match start dan selecteer je eerst hoe lang de match moet duren, het niveau van de NPC, het veld,… Dan kies je jouw favoriete ploeg uit een lange lijst en welk uniform ze moeten aandoen, hierna zit je meteen in het spel.

Verdict

Pro Evolution Soccer 2009 is zeker een leuke toevoeging aan het voetbalgenre op de Wii, vanwege de betere graphics merk je ook dat er een zekere vernieuwing in zit. Door de leuke spelmodi blijf je ook zeker voor lange tijd geboeid, alleen spijtig dat de online multiplayer niet veel soeps is maar als je enkele vrienden uitnodigt en je speelt offline dan is pret zeker gegarandeerd. Grafisch ziet het er leuk uit en is het voor de Wii best wel mooi. Je zult met dit spel een leuk aantal uurtjes kunnen slijten dus alle voetbalsupporters die in het bezit zijn van de Wii: haal die game, je zal het jezelf niet beklagen!

  • Gameplay
  • Vele spelmodi
  • Moeilijkheidsgraden
  • Offline multiplayer
  • Online multiplayer

79/100

About the author

Geef een reactie