Pro Evolution Soccer 2010

Pro Evolution Soccer 2010

Om de week zit ik in het voetbalstadion, soms ga ik op zaterdagmiddag naar een wedstrijd bij een regionaal amateurelftal om naar mijn broeder te kijken, en op zondagavond eet ik met mijn gezin bij Studio Sport. Men noemt mij ‘voetbalfan.’ Naast dat gebruik ik ook graag mijn gameconsole. Gooi een voetbalfan en een PlayStation bij elkaar en je krijgt vanzelf een spel als Fifa of Pro Evolution Soccer (PES). Eerstgenoemde is door ons gerecenseerd en kreeg een negen. Nu is PES aan de beurt om beoordeeld te worden.

Nadat ik fanatiek Pro Evolution Soccer 5, 6, 2008 en 2009 heb gespeeld is het logisch dat 2010 volgt. Als een kind zo gelukkig was ik toen ik PES in de PlayStation schoof. Hier zat ik al maanden op te wachten. De demo van PES heb ik al met al heel wat uurtjes gespeeld, waarvan veel met een goede vriend. Ook hij keek al een tijd uit naar PES, ook al heeft hij niet zoveel met voetbal. Het beginmenu was voor mij al bekend van de demo, de muziek niet. Waar in de demo een nummer of vijf zat, bezit het complete spel een lijst van maarliefst 47 tracks. Dus voor ieder wat wils.

Geluid

Nu ik toch met de audio bezig ben, het geluid van de fans is ditmaal ook een stuk beter. Waar ik vorig jaar geregeld mijn geluid zachter zette voor het monotone schelle geluid van de supporters, laat ik dit jaar gerust mijn volume zoals het al was. Daarbij zijn de geluiden die de spelers produceren, bijvoorbeeld als ze de bal spelen of doormidden worden geschopt, aangenaam om naar te luisteren.

Nog een puntje van ergernis aan de vorige PES was het gebrekkige commentaar. Helaas is dat niet heel veel beter geworden in 2010, maar het wekt minder afkeer op dan vorig jaar het geval was. De commentatoren gebruiken meer doorsnee opmerkingen in plaats van aparte stellingen die je bij radio langs de lijn doorgaans eens in de zoveel jaar hoort.

Grafisch:

Na audio volgt automatisch visueel. Pro Evolution Soccer 2010 is grafisch werkelijk super. Visueel heeft PES 2010 een enorme sprong voorwaarts gemaakt, met realistische belichting, animaties en spelers. Spelers die met zorg nagemaakt zijn lijken waanzinnig goed en zijn vanaf de camerapositie ook goed te herkennen. Spelers die niet nagemaakt zijn lijken echter nog redelijk veel op elkaar en hebben een veel mattere kleur.

Ook in de animaties gaat niet altijd alles goed, zo willen twee spelers nog wel eens met een deel van hun lichaam door elkaar heen bewegen. Vanaf de camerapositie moeilijk te zien, maar in een close-up herhaling wel heel duidelijk. De stijl van de menu’s is erg apart, daar moet je van houden. Een leuk feitje om te noemen is wel dat al in het beginmenu wordt bijgehouden hoeveel wedstrijden je hebt gewonnen en verloren. Jammer is dat je totale aantal wedstrijden hier niet bij staat, want je kunt natuurlijk ook gelijkspelen.

Gameplay:

Ook al is het audiovisuele gedeelte altijd nog zo spannend, bij een (voetbal)game is de gameplay toch het belangrijkste. Ook hier heeft PES zienderogen verbeteringen aangebracht. De belangrijkste verbeteringen zitten hem in de Master League. Even kort samengevat bezit je in de Master League gedurende een periode van meerdere seizoenen één club, en is het ook mogelijk je selectie aan te passen door middel van transfers en op deze manier van jouw team het beste te maken.

Waar vorig jaar nog met zogenaamde ‘PES-points’ werd gewerkt, zonder duidelijke of logische waarde, worden nu echte valuta ingezet. Daarbij kan je met de nieuwe euro’s ook veel meer doen dan met de PES-points. Je kunt personeel aannemen en geld in je jeugdopleiding of supportersvereniging steken. De jeugdopleiding is ook iets nieuws. Hier worden jonge talenten klaargestoomd om op ten duur met jouw eerste elftal mee te kunnen draaien. Zijn ze niet goed genoeg? Dan kan je ze verhuren.

Aangezien Konami de rechten voor de UEFA Champions League en dit jaar ook de UEFA Europa League heeft geregeld, is er altijd wel plaats voor je jeugdig talent bij één of andere anonieme club in het Oostblok. De supportersvereniging levert geld op, evenals de sponsoren die je bepaalde doelstellingen voorleggen. Voorbeeldje, als ik in een seizoen minder dan vijf thuiswedstrijden win, verlaat één van mijn huidige sponsoren de club.

Ook leuk is dat PES een stuk moeilijker is geworden. Omdat het voetbal iets trager is geworden, moet je veel meer tactisch te werk gaan en meer passen. In voorgaande PES-games was het met snelle technische spelers als Lionel Messi of Cristiano Ronaldo erg simpel een tegenstander uit te kappen en voorbij te lopen. Ook dat is dit jaar een stuk lastiger, waardoor het spel eerlijker blijft als jij of je tegenstander één van de sterspelers in je team hebt. Tevens is het moeilijker uitkappen met het nieuwe 360 graden systeem, wat betekent dat je in alle richtingen kunt bewegen met je speler. Lastiger is niet altijd verkeerd, want nu is het een stuk realistischer dan met een zogenaamd achtkantensysteem.

Puntje van kritiek is wel dat de spelers soms de bal erg slecht verwerken. Soms geven ze passes die nergens op slaan, en bij een corner wist ik zeker dat ik de bal uit de richting van mijn eigen doel kopte en die kwam bijna in eigen doel. Gelukkig zat er nog een tegenstander tussen en was het in ieder geval geen eigen doelpunt.

Elke speler is uniek. Iedere voetballer heeft andere talenten en vaardigheden, en sommige spelers hebben ook speciale kaarten met aparte vaardigheden. Sommige van deze kaarten staan er voor dat een speler een bepaald trucje kan, maar enkele andere van deze kaarten geven je de mogelijkheid bij een speler een bepaalde actie in- of uit te schakelen.

Ben je het zat met een team te spelen? Start de ‘Become A Legend’ mode en speel met één speler. Ookal was dit speltype al beschikbaar in PES 2009, dit jaar is het (licht) verbeterd. Behalve de eerdergenoemde gameplay aspecten maakt het nu bijvoorbeeld ook uit wat voor voetbalschoenen je draagt. Sommige zorgen dat je iets mobieler bent, andere dat je harder kunt schieten.

Helaas hebben wij de onlinemodus van dit jaar nog niet kunnen testen. Voorgaande jaren waren er vaak problemen met een acuut verschietende bal en voornamelijk lag. Hopelijk is dat dit jaar verbeterd. Gezien de vele verbeteringen die Konami heeft aangebracht, is dit dan ook zeker niet ondenkbaar.

Verdict

Ik ben erg gelukkig met PES, en als je even gewend bent geraakt en wat wedstrijdjes hebt gespeeld is PES ook erg gelukkig met jou. Aangezien het heerlijk speelt en naar mijn mening alleen maar verbeteringen kent ten opzichte van de vorige PES-games, is dit geen spel om te verwaarlozen. Na mijn verslaving te doorbreken om deze recensie te schrijven, weet ik zeker dat ik nog heel veel seizoenen ga spelen.

  • Nieuwe Masterleague
  • Visueel fantastisch
  • Veel nieuwe teams (ivm Europaleague)
  • Moeilijker, tactischer
  • Geluid Fans en muziek
  • Spelers beter uitgebalanseerd
  • 360 graden dribble

 

  • Slechte balverwerking
  • Sommige animaties

90/100

About the author

Geef een reactie