Punch Out!!

Punch-Out!!

Dat boksen populair is op de Nintendo Wii beginnen we intussen al wel te merken, eerder recenseerden wij nog de boks games Don King Boxing en Ready 2 Rumble: Revolution die beide laag scoorden. Nu is het de beurt aan een nieuwe Wii boks game namelijk Punch-Out!!, waar we opnieuw gaan proberen om de koning van de Boksring te worden.

Doordat ik ook de andere boks games recenseerde kreeg ik Punch-Out!! aan me toegewezen. Het eerste wat me opkomt dat was een diepe zucht… weer een boks game, maar dit was weer snel voorbij. Doordat Nintendo een leuke cover heeft ontworpen voor de game voelt het al meteen grappig en kleurrijk aan, en ik was vooral benieuwd hoe de game in elkaar steekt. Hup het schijfje de Wii in en spelen maar…

Punch-Out!! zal bij vele bekend in de oren klinken en dit is niet zo gek want de titel heeft al een hele geschiedenis achter zich gelaten. Om te beginnen in 1985 met de arcadekasten tot een wereldwijde bekendheid op de Nintendo Entertainment System (NES). Later kwam er ook nog een nieuwe versie uit op de Super Nintendo (SNES) en dat was het laatste dat we van Punch-Out!! hebben vernomen. Voor Nintendo natuurlijk een uitermate geschikte kans om de game weer tot leven te wekken op de Nintendo Wii, lekker zwaaien met je Wii-Mote, een echte Wii game! Maar dit idee is vaker bedacht door ontwikkelaars, oude Nintendo games uitbrengen op de Wii wat uiteindelijk tot een slecht resultaat leid. Maar dit is bij Punch-Out!! niet het geval!

In Punch-Out!! heb je een aantal verschillende modussen waaruit je kan kiezen. Zo beginnend met de Career mode waar je in de huid kruipt van hoofdpersonage Little Mac en zo de koning van de boksring zien te worden. Om deze titel te bereiken komt je verschillende tegenstanders tegen die jouw het niet gemakkelijk maken. De career mode is ook weer verdeeld in 3 onderdelen, dit zijn “uitdager”, “Verdedig de titel” en “Mac’s ultieme gevecht”. In uitdager begint je carrière met een record van 0-0. Je moet het lage circuit, hoge circuit of de wereldcircuit zien te winnen om WVBA-kampioen te worden. In verdedig de titel moet je ervoor zorgen dat Little Mac zijn WVBA-gordel behoud. Dan is er nog Mac’s ultieme gevecht waarin Little Mac zich moet bewijzen als ware kampioen tegen willekeurige tegenstanders.

Om door te gaan met de verschillende modussen kom je ook terecht bij de Exhibition mode. In deze demonstratiestand kun je oefenen tegen de tegenstanders in de career mode. Je kunt alleen oefenen tegen boksers die je verslagen hebt, dus tegenstanders die je nog geen kopje kleiner heb gemaakt is het ook niet mogelijk om mee te oefenen. Dan is er nog de Head-to Head mode waarin je het op kan nemen tegen je familie of vrienden in een een-tegen-eengevecht. Dit is natuurlijk een leuke optie, maar het grootste gameplay avontuur in Punch-Out!! ligt toch wel bij de singleplayer.

Elementen en besturing

Tijdens het boksen met een tegenstander zijn er verschillende elementen zichtbaar op je scherm. Zo kan je zien wat het uithoudingsvermogen is van Little Mac en de tegenstander. Zodra je een stoot incasseert neemt je uithoudingsvermogen af, zodra deze meter helemaal leeg is dan val je op de grond (een knockdown). Zodra de bokser weer opstaat word de uithoudingsmeter weer hersteld. Ook aanwezig op het scherm is het aantal sterren. Als je een klap geeft dan verdien je 1 ster, je kan maximaal 3 sterren hebben, ondertussen kan je een zogenoemde sterrenmep geven. De hoeveelheid schade die je hiermee veroorzaakt, hangt af van het aantal sterren dat je hebt verzameld. Dan is er ook nog een hartmeter, je verliest 1 hart als je stoot word geblokkeerd. Als je een stoot incasseert verlies je 3 harten. Zijn alle harten op dan is Mac te moe om nog stoten uit te delen. Daarnaast is op het scherm ook de resterende rondetijd aanwezig.

Het belangrijkste bij een game als Punch-Out!! voor de Nintendo Wii is natuurlijk de besturing. In Punch-Out!! kan je spelen met een enkel Wii-Mote maar ook met de Nunchuk en de Wii balance Board. de beste manier om de game te spelen is door de Wii-controller horizontaal te houden en de d-pad te gebruiken samen met de 1- en 2-knoppen. Maar je kan het ook doen met gebruik van de Nunchuk, je dient dan een zwaai te geven aan de controller om de tegenstander te raken. Met de A-Knop deel je een zogenoemde sterrenmep uit. Het ontwijken blijf je doen door de juiste richting aan te geven, maar het blokken doe je nu door de controllers voor je neus te houden. Voor diegene die een echte realiteit willen beleven kan je Punch-Out!! ook spelen met een balance board. Door met je voeten druk uit te oefenen kan je bukken, wegduiken doe je naar links of rechts te bewegen. De Balance board gebruik je in combinatie met de Nunchuk & Wii-mote of alleen de Wii-mote. Dit werkt allemaal perfect, soms reageert hij wat langzaam maar over het algemeen verloopt het soepel en vrij eenvoudig.

Punch-Out!! kent verder nog vele details, zo ondermeer trainer Doc Louis. Hij is voormalig zwaargewicht en de trainer van Little Mac. Tijdens de wedstrijden door geeft hij een aantal handige tips en waardevolle informatie. Wat verder erg leuk is, is dat alle tegenstanders hun speciale bewegingen hebben om het jouw zo lastig mogelijk te maken. In totaal zijn er 13 verschillende tegenstanders aanwezig die allemaal in makkelijk en moeilijk te bevechten zijn.

En dan snel door naar het grafisch aspect van Punch-Out!!. De uitwerking van de cartoonachtige figuren verdient zeker een pluim. Zo zijn vele oude boksers uit het verleden weer aanwezig, een ook zijn enkele nieuwe personages toegevoegd. Ook de leuke effecten bij het uitdelen van een stoot of een sterrenmep is zeker niet mis. De game heeft een zogenaamde cel-shaded grafische stijl, waardoor de actie veel weg heeft van een tekenfilm.

Verdict

Punch-Out!! is een uitstekende boks game geworden voor de Nintendo Wii. Hij laat games als Ready 2 Rumble en Don King Boxing ver achter zich, de reden hiervoor is dat de besturing nu eindelijk wel voldoende is. Ook de prachtige en kleurrijke figuren, omgevingen en effecten zorgen ervoor dat Punch-Out!! waar voor je geld is. Wat ook vrij uniek is aan Punch-Out!! is het feit dat je kan spelen op 3 verschillende manieren wat de gameplay zowel vereenvoudigd maar ook leuker maakt. Punch-Out!! kent weinig zwakke plekken, de minpunten die wel aanwezig zijn zorgen uiteindelijk weinig in de totaal score. Dus wil je een leuke Wii game hebben dan is Punch-Out!! zeker wel een aanrader!

  • Grafische stijl
  • Klassieke gameplay
  • Boks game die wel werkt op Wii
  • 3 verschillende besturingen

 

  • Geen online optie
  • Maar 13 figuren

85/100

About the author

Geef een reactie