Red Dead Redemtion

Red Dead Redemption

Rockstar kwam aan met Red Dead Redemption en ze bleven maar komen met meer en meer. Met veel teasers en trailers is het toch al sinds ongeveer een weekje zo ver. Red Dead Redemption is speelbaar en hoe? Paardje rijden is nog nooit zo leuk geweest en een cowboy zijn is better than ever. Lees hier waarom!

Rockstar is uiteraard bekend van de GTA series. Een van de beste Sandbox games die er op het moment is. Toch denk Rockstar dat er verfrissing nodig was. Zo komt Red Dead Redemption om het hoekje kijken. Gewapend met een revolver en te paard door het land trekken is dit geheel andere koek als GTA. Het speelt zich af in het Wilde Westen. Althans, dat zou je denken! Je komt in meerdere gebieden die een ware lust zijn voor het oog en natuurlijk de vermakelijke accentjes van diverse mafketels.

In Red Dead Redemption gaat het om John Marston. Een cowboy met een gezinnetje. Voordat hij een gezinnetje had, was hij echter een flinke badboy. Hij zat in een ‘’gang’’ en heeft aardig wat mensen omzeep geholpen en het leven zuur gemaakt. Genoeg reden voor een indrukwekkend verhaal. Je start het spel met een kleine intro, je komt aan in het Wilde Westen. De plek waar het zich allemaal afspeelt. Na een klein treinritje vervolg je je weg naar ene Bill. Een maatje van John uit een eerder verleden. Het is aan jou deze dood of levend mee te nemen. Dit komt namelijk door de overheid die Marston flink in hun greep hebben. Al met al is Bill ook in het Wilde Westen een legende en blijkt dat hij een flink legertje op sleeptouw heeft. John heeft het er allemaal niet zo op en besluit er wat aan te gaan doen. Helaas gaat dit flink mis en beland je bij een aardige mevrouw die jou oppept en je de wijde wereld instuurt. Genoeg te doen dus!

Yie-Haaaaaaaa

Naast de welbekende revolver heeft Marston een flink arsenaal aan geweren. Je hebt namelijk slots voor diverse wapens. Zo heb je een slot sluipschuttersgeweren, werpwapens en bijvoorbeeld shotguns. Nu krijg je deze natuurlijk niet gelijk op het begin. Nee, je mag eerst op strooptocht en spulletjes gaan verzamelen. Dit doe je uiteraard met een trouwe knol. Gelukkig wordt je een beetje geholpen en regelen ze gelijk een paard voor je. Ze leren je de kneepjes van het paardrijden. Met A bepaal je de pas van het paard. Druk niet te vaak, want dat vindt het paard niet fijn en dan gooit hij je eraf. Er is veel te doen in het Wilde Westen, daar kom je gauw genoeg achter. Mijn persoonlijke favorieten zijn toch wel het gokken en hoefijzer gooien. Leuke spelletjes om je flink op uit te leven. Naast deze ‘’minigames’’ heb je ook nog bijvoorbeeld Horsebreakingjobs en Nightwatchjobs. Natuurlijk kunnen wij ‘’Bounty’s’’ niet vergeten. Voor ieder wat wils dus. Naast deze baantjes die je start door deze aan te nemen van personen of bepaalde zones in te gaan, heb je ook nog willekeurige events.

Hierbij komt er bijvoorbeeld opeens een of andere persoon te paard op je af en vraagt je om hulp. Zo heb ik diverse keren meegemaakt dat een vrouw ontvoerd was en dat ik een held mocht spelen. Het is gelukkig telkens wat anders. Naast de baantjes waar je natuurlijk geld aan verdient, krijg je ook Honor & Fame. Dit verlaagt bijvoorbeeld prijzen bij winkels waar je wapens of medicijnen koopt. Daarnaast krijg je dan ook meer mensen die je groeten of mensen die je hulp zoeken. Naast deze willekeurige events heb je ook nog strangers. Strangers zijn personen die je meerdere keren tegenkomt in het spel en mysterieuze missies voor je hebben. Zo heb ik een Stranger meegemaakt die mij bloemen liet plukken voor zijn vrouw. Toen ik deze echter had voltooid, kwam ik er al snel achter dat deze vrouw al een tijdje dood was. Luguber, maar wel een onverwachte twist. Je komt waarschijnlijk ook al snel in aanraking met het uitschot van het Wilde Westen. Natuurlijk wordt verwacht dat je hier op een goede manier mee omgaat, dood of levend. Het schieten en dergelijke werkt gewoon als bij GTA. Je ziet veel overeenkomsten met andere games van Rockstar qua controls. Iets nieuws is ‘’Dead Eye’’. Hierbij kleurt je scherm en vertraagt de tijd om vervolgens als een malle kogels in de rondte te laten vliegen. Heel gaaf om te doen en het houdt het leuk om hordes met vijanden naar de volgende wereld te helpen of netjes terug te brengen met je lasso.

Say hello to my little friend!

Naast de uitgebreide en indrukwekkende singleplayer heb je ook nog multiplayer. Multiplayer speelt zich af in dezelfde map als waar de singleplayer zich afspeelt. Je kan meerdere game modi spelen in multiplayer. Je start met Free Roam, gewoon rondjes lopen en alles kapot maken. Zeer vermakelijk. Voor de mensen die wat meer uitdaging zoeken, kunnen Gang Hideouts, Gang Shootouts, Grab the bag en andere modi spelen. Er zit gewoon slayer, team deathmatch en capture the flag in, alleen dan Wild Western Style en onder andere naampjes. Naast de game modi heb je ook nog wat anders te doen. Je kan verscheidene mounts vrijspelen voor multiplayer zoals buffels, stieren en een ezel. Je kan ook een karakter uitkiezen uit verschillende ‘’gangs’’ en facties. Genoeg te doen en daarnaast heel vermakelijk om te zien hoe sommige lui erbij lopen. Een enige opmerking die ik kan maken over de multiplayer is dat er veel connectie problemen zijn. Daar kan je flink van balen, maar van wat ik heb begrepen zijn zij daar mee bezig.

Barren wastes…

Dat is dus wel het geval in Red Dead Redemption. In het startgebied, jaja, overal, maar dan ook overal zand en cactussen. Je zou verwachten dat het saai is, maar wat is het toch niet saai. Die zonsondergang gecombineerd met de schitterende bergen op de achtergrond heeft mij al vele malen gewoon even stil doen staan. Grafisch is het spel echt verbazingwekkend. Je kan mijlenver in de verte kijken en toch nog schitterend gedetailleerd alles zien. De zon ziet eruit alsof je gewoon naar buiten uit het raam kijkt en de nacht komt alsof je ze het regelrecht vanuit het echte leven hebben gekopieerd. Persoonlijk vind ik dit echt een technische hoogstandje. Er zijn veel mooie games, maar dit is een echte topper op het gebied van grafische kwaliteit. Daarnaast is de audio ook een genot voor de zintuigen. De geluiden van de krekels ’s avonds zijn verbazingwekkend en de dieren stalken je ook ’s avonds. Van elk geluidje ben je wel een klein beetje op je hoede. Daarnaast vind ik dat de accenten een pluspuntje waard zijn. De hele ‘’feel’’ in dit spel sluit perfect aan op het thema, het Wilde Westen. Weinig games heb ik zo’n sterke sfeer zien bereiken. Helaas wordt iedere game geteisterd door irritante bugs. Zo heb ik al meerdere keren meegemaakt dat een paard stuitert alsof het een stuiterbal is en mensen die opeens neervallen door hekken heen. Schoonheidsfoutjes zijn er altijd, maar deze waren helaas wel heel erg storend.

Verdict

Je kan er lang en kort over praten, maar je kan er niet omheen. Rockstar heeft weer een geweldige game op de markt gebracht die het spelen waard is. De schitterende grafische vormgeving en de geweldige ‘’feel’’ die het Wilde Westen heeft, maakt deze game tot een echte topper. In de singleplayer gaan aardig wat uurtjes met name dankzij de vele quests die je kan doen zonder de story missies ook maar aan te raken. Daarnaast kan je door zoveel verschillende gebieden in het spel dat het nooit verveeld. Ik heb het spel zelf nog niet uitgespeeld, mede omdat ik het zo leuk vind om gewoon losse quests te spelen en bijvoorbeeld paarden te vangen. De multiplayer biedt naast de singleplayer ook meer dan genoeg vermaak en je kan je prima uitleven. De connectie problemen zijn wat jammer en de wat kleine bugs in het spel halen net de glans van het spel. Toch blijft dit spel mij zeer vermaken en de singleplayer verveelt totaal niet.

Originele Wild West feeling
Zeer goed audiovisueel
Verscheidenheid in bezigheden
Veel vrijheid
Geweldige multiplayer ervaring

Kleine schoonheidsfoutjes
Connectieproblemen binnen multiplayer

90/100

About the author