Risen

Risen

Risen is de nieuwste Role-Playing Game van ontwikkelaar Piranha Bytes en is deze maand verkrijgbaar voor de PC en waarschijnlijk ook de Xbox 360. Er deden namelijk geruchten de ronde dat de Xbox 360 versie van Risen verschoven is naar begin 2010. Dit klinkt zeker niet als muziek in de oren. Risen is een project wat wij nog niet kennen, het is iets totaal nieuws maar zal het ook aanslaan bij de consument?

Voordat Risen nog op de markt is gebracht krijgt de game al shit over zich heen doordat de hoge pieten in Australië de game willen bannen doordat er teveel geweld, naakt en in zou zitten. Dit valt op zich allemaal best wel mee waardoor Risen een 16+ rating heeft gekregen. Nog even en er mag alleen op een Wii gespeeld worden in het land van de kangoeroes. Maar nu meer over de inhoud van Risen en wat het ons te bieden heeft. Zoals ik net al zij is Risen het nieuwste project van de makers van Gothic, Piranha Bytes. Deze Role-Playing Game speelt zich af in de Middeleeuwen op een vulkanisch eiland in de Middellandse Zee. Het verhaal is in een viertal hoofdstukken verdeelt en kan op diverse manieren worden doorlopen. Dit hangt af van de keuzes die jij in de game maakt.

Doordat het verhaal zich aanpast aan de keuzes die je maakt blijft Risen je boeien en zul je niet snel je muis of controller opzij schuiven. Ook de levels ogen indrukwekend en zijn vrij groot, ik kreeg steeds de neiging om alles te bekijken i.p.v. de missies uit te voeren. Plat gezegd voelde ik mij net een toerist. Dit mag ook wel als je weet dat je met de missies zo’n 50 uur kwijt bent en wanneer je alles op je gemakt wilt onderzoeken zo’n 90 uur. Maar nu verder over het verhaal. Je zit natuurlijk niet voor niks op een eiland in de Middellandse Zee (nee geen Ibiza of Mallorca). Door een schipbreuk ben je beland op het eiland Faranga waar het avontuur pas echt begint. Met je viese handen en een knuppel als wapen ga je het eiland verkennen, maar snel kom je erachter dat alles niet zo vredig is dan dat het lijkt. Het eiland kent monsters en bevolkingsgroepen. Jij kunt bepalen bij welke bevolking je aan wilt sluiten, deze keuze heeft invloed op het vervolg van het verhaal.

Keuzes, keuzes en keuzes

Waarschijnlijk is het je al opgemerkt dat keuzes een zeer belangrijke factor is in RISEN. De keuzes bepalen ook of je een missie wel of niet kan en het verkrijgen van voorwerpen. Maar je moet ook strijden voor je leven anders zal het je snel vergaren. Er heerst veel onrust op het eiland doordat de bevolkingsgroepen niet in harmonie samen leven. De ene groep genaamd ‘inquisitie’ willen de normale bewoners van het eiland verdrijven. Uiteraard laten de bewoners niet zomaar over zich heen lopen en plunderen alles wat er maar te plunderen valt. Je merkt het al, jij als drenkeling zit precies tussen deze clinch waardoor je keuzes moet maken.

De game is zo ontwikkeld dat je zelf kunt bepalen wat je met alle levende wezens gaat doen, slacht je alles en iedereen af of creëer een handvol bondgenoten. Zelfs Sara die vanaf het begin je vergezelt omdat zij ook een schipbreuk heeft geleden kan je vermoorden. Je kunt natuurlijk niet het halve eiland uitroeien met je knuppeltje en je vuist. Zo zijn er vele voorwerpen die je kunt verkrijgen, denk hierbij aan een zwaard, pijl & boog en nog veel meer. Ook kun je items verzamelen die in een lijst worden bijgehouden. Er zijn items als vis, dranken, vlees, platen en nog veel meer te verzamelen. Als hoofdpersonage word je ook steeds slimmer en handiger. Je skills gaan omhoog door te werken, vechten en te trainen. Zo zul je korte opdrachtjes moeten uitvoeren waarin je leert hoe je gerechten klaar moet maken en hoe je dranken kan brouwen. Door te werken verdien je een leuk zakcentje om daarvan items of wapens te kopen die van pas zullen komen tijdens het uitvoeren van missies.

Ik heb het al een aantal keer geroepen… Het eiland observeren! Wat valt er op Faranga nu allemaal te zien? Nou heel erg veel en je zult zeker verstelt staan. Het eiland kent bossen, moerassen, parel witte stranden en bergen. Ook staat het vol met kerkers, tempels en huizen waar je zeker een kijkje moet gaan nemen. Ook is er een kasteel met wachters aanwezig die jou niet zomaar toe zullen laten. Je zult dus een weg moeten vinden om binnen te komen. Er leiden meer wegen tot Rome dus maak goede keuzes! De ontwikkelaar heeft ook veel aandacht besteed aan de details, zo lijkt niet alles exact het zelfde wat vaak voorkomt in RPG games. Toch kent de game enkele minpuntjes. Grafisch had Risen wel iets opgepoetst mogen worden. Het is zozeer niet lelijk maar een hoogstandje kunnen wij het ook niet noemen. Al met al valt er verder weinig op aan te merken en zal een RPG fan zich vast en zeker vermaken.

Houd je van een goed en spannend verhaal met veel afwisseling dan is Risen echt iets voor jou. Het bied zeer veel mogelijkheden en je krijgt alle vrijheid die je maar wilt. Door het maken van keuzes kan je het verhaal naar je toe trekken en zelf er een goed eind aan breien. Grafisch gezien mocht het spel nog wat opgepoetst worden zodat het zich kon mengen met de toppers van dit moment. Helaas heb je ook geen First person view wat voor sommigen toch een zeer belangrijk aspect is.

  • Verhaal op meerdere manieren te spelen
  • Interessant eiland
  • Lange speelduur

 

  • Grafisch geen hoogstandje

79/100

About the author

Geef een reactie