Socom: Confrontation

SOCOM: Confrontation

Er zijn al velen delen op de PlayStation 2 verschenen van de SOCOM franchise en maakt nu zijn debuut op de PlayStation 3 met SOCOM: Confrontation. Menig SOCOM fans hebben een lange tijd moeten wachten op zijn debuut op de next-gen console en nadat de game al diverse malen werd uitgesteld in Europa, kunnen we er nu toch eindelijk mee aan de slag. In Amerika had men te kampen met velen bugs en fouten, die door middel van patches zijn opgelost. Maar is het ook echt allemaal opgelost? Hebben wij Europeanen van geluk mogen spreken dat we een tijdje moesten wachten op de game, of functioneren sommige dingen nog steeds niet naar behoren? Je leest het hier in onze recensie van SOCOM: Confrontation.

SOCOM is altijd succesvol geweest op de PlayStation vanaf het moment dat het uitkwam op de PlayStation 2. De franchise biedt een tactische shooter zowel off als online. De PSP versie van SOCOM heeft het ook voor elkaar gekregen om goede review scores te krijgen. Maar verassend genoeg, is de singleplayer er uitgehaald en is het een multiplayer only game geworden. Als je de game voor het eerst in je PlayStation 3 doet, dien je eerst de game te installeren met een grootte van 2,5 GB. Deze installatie duurt zo’n 10 minuten.

SOCOM: Confrontation is een shooter waar het van uiterst belang is om met je team samen te werken. Het heeft geen zin om in het wild te gaan schieten, want dan vindt je zeer snel de dood. Gamers die Call of Duty gewend zijn zullen hun speelstijl aan moeten passen. Om deze game goed te kunnen spelen, dien je in het bezit te zijn van een headset, dat aanwezig is als je de game aanschaft. Overigens kun je de game ook zonder headset kopen, waarmee je 30 Euro bespaart. Als je al in het bezit bent van een headset is de game maar 30 Euro. Het geluid in de headset is vergeleken met andere games, zoals Resistance 2 ontzettend zuiver. Je teamgenoten zijn zeer goed verstaanbaar door de headset. Een pluspunt en enorm noodzakelijk om de game op een goede manier te kunnen spelen.

Customization

In SOCOM: Confrontation kun je jou mannetje customizen zoals jij dat zelf wilt. Alle opties die je ziet om je avatar in PlayStation Home te maken, zijn terug te vinden in deze game. Op deze manier kun je jouw mannetje persoonlijk maken naar je eigen wensen. Dit is natuurlijk erg leuk, maar is niet noodzakelijk. Wat wel noodzakelijk is om strategisch na te denken over de wapens die je mee wilt nemen in de game. Het is, net zoals in het echte leven, niet mogelijk om al je wapens mee te nemen in de strijd. Daarom zul je voordat je begint met spelen, wapens moeten uitkiezen die je gaat gebruiken in de game. Of waarvan je denkt dat je die nodig zult hebben. Het is namelijk alleen mogelijk om je infanterie aan te passen wanneer je dood bent gegaan. Deze wapens kunnen allemaal worden geüpgrade, waarbij de wapens een ander gewicht kunnen krijgen en anders gebruikt dienen te worden. Je hebt ook de keus om je body armor uit te kiezen. Je kunt ervoor kiezen om een supersterk body armor te nemen waarbij je goed beschermt bent, maar daarbij heb je dan wel weer het nadeel dat het bewegen moeilijker gaat.

In Confrontation zitten een aantal mappen, die we kennen uit de voorgaande delen. Als je de voorgaande delen hebt gespeeld, zul je waarschijnlijk blij zijn om te horen dat de mappen, Crossroads, Desert Glory en Frostfire zijn teruggekeerd in Confrontation. Menig SOCOM fan zullen ieder hoekje en ieder gaatje kennen uit deze mappen en weten precies waar snipers zich kunnen schuilen en waar zij op moeten passen voor tegenstanders. Dit wordt dan echter ook wel weer een nadeel voor nieuwkomers. Voorheen was het mogelijk om in de singleplayer de game te leren kennen en vooral jezelf klaar te stomen voor de echte strijd. Aangezien de singleplayer als matig werd gezien en SOCOM vooral draait om het online gedeelte, vinden wij het geen gekke keuze dat de singleplayer is weggelaten.

Het is af te raden om deze game te kopen als je nog nooit een SOCOM game hebt aangeraakt. Mensen die de voorgaande delen hebben gespeeld kennen de mappen tot in de puntjes. Als jij als nieuwkomer ergens loopt, wordt je direct afgeknalt. Dit is erg frustrerend want er wordt namelijk niet gerespawnd in SOCOM. Het gevolg is dat je meer naar de spectator mode zit te kijken, dan zelf te spelen. Daarbij duurt het soms best lang voordat een nieuwe game wordt gestart. En hebben we te kampen met lange laadtijden op sommige momenten. Echter is SOCOM: Confrontation wel heel erg aantrekkelijk voor de fans. Er zijn een paar nieuwe mappen aan Confrontation toegevoegd die zoals de andere mappen, in strategische zin, weer goed in elkaar zitten. De fouten die vermeld werden bij de Amerikaanse launch zijn bijna niet te bekennen in de game. Alles loopt soepel en de controls zijn op standaard zeer goed om jouw mannetje te besturen. Dit is ook weer naar eigen smaak aan te passen, hoewel wij vinden dat de standaard controls goed werkt.

Grafisch gezien is SOCOM: Confrontation geen hoogstandje te noemen. Voorheen kon SOCOM goed meedraaien met de rest, maar op de huidige next-gen consoles is dit nu niet het geval. De game ziet er redelijk uit en is zeker goed te doen, maar loopt wel achter op de huidige grafische aspecten van andere games. Tevens is SOCOM: Confrontation volledig in het Nederlands, wat wij zelf als grappig ervaren. De uitspraken in het Nederlands klinkt soms heel raar en vreemd in de oren, maar daar kunnen wij alleen maar om lachen. “Ik moet naar het ziekenhuis” klinkt heel anders als “I need medical surgery”. Grafisch gezien is SOCOM niet geweldig, maar aan de audio valt echter niets op te merken. Zeker wanneer je surround systeem hebt is het erg handig dat je kan horen waar de kogels vandaan komen. Explosies zullen je subwoofer lekker doen trillen.

Verdict

Deze multiplayer only game zal de SOCOM fans zeker niet teleur doen stellen. Het oude SOCOM gevoel is absoluut in de game aanwezig, ook al is de game door Slant Six Games gemaakt. Zij hebben zich absoluut gehouden aan de elementen die Zipper Interactive aan de game heeft gegeven. Echter zijn de nieuwkomers vergeten, die direct in de strijd worden geplaatst en geen mogelijkheid hebben om te leren hoe zij op een tactische manier de game kunnen spelen. Grafisch gezien stelt de game teleur. Het lijkt wel of we net een verbeterde versie hebben van de PlayStation 2. De audio is echter enorm sterk, dat is heel goed uitgewerkt. Deze game is leuk voor de fans, maar brengt geen vernieuwingen met zich mee.

  • Zeer goede audio
  • Tactische coördinatie
  • Keuze uit veel wapens
  • Geluid in headset erg zuiver

 

  • Niet voor nieuwkomers
  • Kan grafisch beter
  • Geen vernieuwing
  • Geen singleplayer

74/100

About the author

Geef een reactie