Transformers War For Cybertron

Transformers: War For Cybertron

Een game waarin robots elkaar de hersens inslaan. Geweldig, een jongensdroom. Dat was Transformers ook. Voor vele een serie waarmee ze het eerst wakker werden en waarmee ze naar bed gingen toen ze nog klein waren. Nu zijn er games uitgekomen van Transformers die de serie geen eer aandeden. Nu is er een game die wel de serie eer aan doet. Transformers: War For Cybertron knalt erop los!

Wie in zijn jongere jaren bekend is met de serie Transfomers zal smullen van het spel Transformers: WFC. De game draait om het gevecht op Cybertron. Eigenlijk het begin van de Transformers. Je krijgt een mooie inleiding over wat er aan het handje is en welke twee partijen er zijn. Namelijk de Autobots en de Decepticons. Blijkbaar kunnen deze twee niet zo heel goed met elkaar over weg en ze weten elkaar ook flink het leven zuur te maken. Transformeren kan je aan een stuk door en de nodige actie zit er zeker in. Daarnaast is er ook veel authenticiteit terug te vinden in de game. Er zijn veel originele karakters terug te vinden in het spel die ook in de serie belangrijk waren. Zo zijn uiteraard Megatron en Optimus Prime van de partij!

Autobots…Roll out!

De game begint in de oorlog op Cybertron. Verklaart gelijk de titel; War For Cybertron. Je kan kiezen om te beginnen met de Decepticon of Autobot campagne. Persoonlijk zou ik aanraden te beginnen met de Decepticon. Gewoon omdat je dan het verhaal beter begrijpt en het ook nog eens beter aansluit op alle anderen gebeurtenissen in het spel. Je leert veel dingen in het spel. De manier waarop Megatron Starscream leert kennen, hoe Bumblebee Optimus ontmoet en waarom ze uiteindelijk naar de aarde toe komen.

Als je het verhaal via de Decepticon campagne volgt, tevens het eerste hoofdstuk, zul je beginnen met hoe Starscream Megatron leert kennen. Na een hoop poespas en een boss battle heb je de game waarschijnlijk al goed onder de knie. Het is namelijk vrij simpel te leren. Gemakkelijke besturing zorgt dat je het snel onder de knie hebt en de vliegensvlugge actie zorgt er wel voor dat je het spel snel onder de knie krijgt. Een leuk gegeven is dat je aan het begin van een hoofdstuk telkens een karakter mag kiezen om gedurende het hoofdstuk mee te spelen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan karakters zoals Megatron, Soundwave en Starscream bij de Decepticons.

Ready to rumble…!

Het spel is lekker explosief. De actie die je van vechtende robots verwacht wordt goed in beeld gebracht. Je hebt cutscenes waarin er van alles kapot gaat. Je kunt ook op vele manieren kiezen om je vijanden een kopje kleiner te maken. Zo kun je het getransfomeerd doen. Dat is naar mijn mening een van de pluspunten van het spel. De simpliciteit van het transfomeren. Zo ben je het ene moment nog een gewone robot met een enorm geweer, ben je het volgende moment een snelle auto met een flink machine geweer. Naast het transformeren en het gebruikelijke schieten heb je ook nog de optie te meppen. Meppen dat die robots kunnen. Met een enorme hakbijl of een enorme knots sla je de vijanden aan diggelen. Denk niet dat het allemaal niet in elkaar overvloeit. Zo heb je momenten dat je mêlee meer van pas komt dan de geweren en heb je ook kans dat je als voertuig beter uit de verf komt dan wanneer je als robot de buurt onveilig probeert te maken.

De actie volgt elkaar goed op. Je hebt vaak een moment dat er een stortvloed aan vijanden komt, maar dat er dan daarna ook wel een tijdje rust volgt. Vaak is het zo dat je wat gepraat hoort van je mede robots of dat er nieuwe doelen zichtbaar worden. Zo heb je momenten dat je opeens van alles en nog wat om je heen ziet gebeuren. Dan krijg je opeens een nieuw doel en is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk weg komt zonder tot een soepblikje te worden vermalen. Op deze momenten is het ook altijd fijn dat je een beetje in de gaten houdt hoe het met je munitie zit en dergelijke. Munitie is schaars. Je zult vaak wapens moeten inruilen of wapens van je tegenstander moeten pakken. Natuurlijk kun je ook proberen zo zuinig mogelijk te zijn en alles kapot te melee’en. Het is namelijk zo dat de meeste vijanden met een slag finito zijn. Daarmee komen we eigenlijk op de AI aanbeland. Deze is, tja, wat kunnen we zeggen. Een beetje jammerlijk. Zo heb je het ene moment dat je teamgenoten het allemaal niet zo goed snappen, maar ook dat de vijanden de grootste metalen schroothoofden zijn die op de grootste schrootplaneet aller tijden rondlopen. Gelukkig hebben we nog multiplayer en Escalation, waar jullie zo meer over lezen.

Scrapheap Challenge!

Natuurlijk allemaal leuk en aardig. Een planeet van metaal, robots van metaal, alles van metaal. Maakt dit het eentonig qua grafische kwaliteit. Nee, dat doet het niet. Er zit op de een of andere manier veel variatie in de omgeving. Niet teveel gebruik van dezelfde omgevingen en niet teveel gebruik van dezelfde scenario’s. De omgevingen wisselen telkens net op het goede moment om verveling te voorkomen. Zo heb je bijvoorbeeld het binnenste van Cybertron wat je gaat verkennen wat zelfs een beetje organisch lijkt. Je hebt ook een leuke scene in de lucht wat heel leuk is voor de oogjes. Echt eyecandy hoef je niet te verwachten van Transformers: War For Cybertron. Je gaat je echter ook niet vervelen.

Naast de grafische kwaliteit hebben we natuurlijk ook de audio. Dat is echt een sterk punt. Namelijk alle stemmen komen overeen met de authentieke serie. Dit was toch een punt van zorgen. Soundwave klinkt echt bizar goed, zo heb je ook Megatron die lekker duivels klinkt en de heldhaftige Optimus Prime die lekker prins op het witte paard speelt. Erg vermakelijk, authentiek en sterk vertegenwoordigd. Bijna op elk vlak raakt dit spel met de originele serie en dat is de nodige complimenten waard.

The battle goes on!

Zoals ik al eerder vermeldde heb je ook nog andere game modussen naast de offline champagne modus. Je kan uiteraard multiplayer spelen. Toch zeker wel het paradepaardje van Transformers; War For Cybertron, maar je kan ook Escalation spelen. Laat ik eerst beginnen met Escalation.

Escalation is een soort Horde/Firefight/Zombie/whatever modus. Je speelt met maatjes met gekozen karakters uit de serie. Je vecht tegen hordes vijanden uit de campagnes, alleen dan worden ze steeds sterker per wave en per wave komen er ook steeds meer en grotere vijanden. Als je kills maakt verdien je credits en met credits kan je wapens, ammunitie en health kopen. Dit systeem loopt als een trein en het is ook erg vermakelijk. Ook omdat het niet stopt bij een bepaalde wave, maar gewoon door blijft gaan. Veel plezier en tijdverdrijf.

Oke, zoals ik al vermeldde heb je ook nog de multiplayer modus. Denk hierbij aan deathmatch, team deathmatch en dergelijke andere modussen. Heel veel plezier en komt veel overeen met andere spellen qua insteek. Denk bijvoorbeeld aan Call of Duty. Zo werk je met een ranksysteem en krijg je daardoor nieuwe skins, maar ook nieuwe abilities en een soort van perks. Je kan maximaal tot level 50 en geloof mij dat is een lange weg te gaan. De game blijft interessant in de multiplayer door de snelle actie. Met de multiplayer ben je zeker een paar uur zoet. Helaas waren er wel veel problemen binnen de multiplayer met de host, maar als het goed is, werd dat allemaal gepatched. Adequaat optreden van de uitgever.

Verdict

De game is voor de liefhebber een must-have. Er komt gewoon zoveel overeen met de series qua karakters en verhaalverloop. Echt een genot. Persoonlijk denk ik dat de game op singleplayer gedeelte heel sterk uit de verf komt, maar dat het spel het toch moet hebben van de ijzersterke multiplayer modi. De game is goed herspeelbaar op verschillende moeilijkheidsgraden en eventueel door karakter keuze te variëren. Daarnaast zorgt de multiplayer voor bizar veel speelplezier en kan je nog een flinke tijd door met het spel. Al met al een pareltje. Grafisch komt het spel niet tekort en qua audio zit het helemaal goed.
De Transfomers fans zullen zeker tevreden zijn, maar de gewone gamer zal ook trots zijn om dit spel in huis te hebben. Transformers: War For Cybertron heeft het hem geflikt.

  • Sterke overeenkomsten met de serie
  • Audiovisueel kom je niks tekort
  • Uitmuntende singleplayer

 

  • Connectie problemen in multiplayer
  • Slordige AI

80/100

About the author