UFC Undisputed 2010

UFC Undisputed 2010

Er is één ding dat vechtspellen met elkaar gemeen hebben en dat is dat het gewelddadig is. In UFC Undisputed 2010 heeft THQ hier niks aan veranderd en sta je garant voor een hoop klodders bloed op de muur, een hoop adrenaline en natuurlijk een hoop zweet. Maar bij een titel die vanaf vorig jaar elk jaar uitkomt reist er maar één vraag naar boven en dat is of THQ het spel heeft verbeterd ten opzichte van UFC 2009. Dat gaan we allemaal lezen in het vervolg van deze recensie.

Bij vele gamers is de UFC hype begonnen met het spel UFC Undisputed 2009, toen de tv serie op de Nederlandse televisie en nu word het voort gezet met UFC Undisputed 2010. UFC 2009 stond garant voor vele waanzinnige wedstrijden vechten, alleen of tegen je vrienden. Helaas was er aardig veel kritiek op deze game waardoor THQ heeft besloten om volledig te gaan luisteren naar de fans. De submissions zijn aangepakt, het grondwerk verbeterd en natuurlijk de verschillende gamemodi zijn verbeterd. Maar nu zijn we natuurlijk met zijn alle benieuwd of THQ ook daadwerkelijk haar best heeft gedaan. In ieder geval ging ik met een hoop verwachtingen het spel in.

Na een mooi introfilmpje waarin de echte UFC vechters een praatje maken om je mentaal klaar te maken voor de game, belanden we in het vele malen overzichtelijkere menu ten opzichte van het jaar ervoor. Alles kun je nu in één oogopslag bekijken. Als we een beetje door het menu gaan wandelen komen we uiteraard quick game tegen. Hier kun je snel twee vechters uitkiezen en tegen de computer een potje vechten. Leuker is het om naar de verschillende gamemodi te gaan. Hier zie je nu een aardig lang rijtje met verschillende modi. Zo bestaat er een title modus waarin je in acht gevechten de titel moet pakken en die vervolgens verdedigen in de defend-title modus. Ook is het mogelijk om tournament op te starten. In deze modus zul je een aantal gevechten moeten winnen alvorens je de titel pakt. Helaas kun je deze tegenstanders niet zelf uitkiezen. Nee, de computer bepaald tegen wie je moet. Deze tegenstander komt namelijk uit de winnaar van de andere wedstrijden.

Waar de meeste kritiek in 2009 op was, was de carrière modus. Deze is in UFC Undisputed 2010 zeer goed verbeterd. Voorheen was het wedstrijdjes spelen en wat trainen, maar nu zit er ook echt een verhaal bij. Na het kiezen van je uiterlijk en je vechtstyle zul je bij de amateurs beginnen. Wanneer je deze mensen volledig afmaakt zul je zien dat je een contract aangeboden krijgt om bij de professionals te gaan vechten. Dit bijzondere moment in je carrière word veroorzaakt door Dana door middel van een leuke scene. Dan zul je zo langzamerhand gaan starten. Je gaat trainen, sparren en nieuwe gevechtstechnieken leren. Je coach zorgt ervoor dat je wedstrijden krijgt toegewezen en Dana zorgt ervoor dat deze wedstrijden er ook echt komen. Na een hoop interviews te hebben gegeven en een hoop filmpje te hebben gemaakt voor op de website is het eindelijk zo ver. Het titel gevecht gaat beginnen. Ik heb ongeveer tien wedstrijden gedaan om de ladder te beklimmen en nu kan ik winnen ook. helaas ben ik twee keer achterelkaar afgemaakt door Rashad Evans met zijn vuile grondtechniek. Gelukkig was drie keer scheepsrecht en liep onze grote vriend Rashad vol op een superman punch. De lichten gingen uit bij hem en ik was de winner van het UFC Light Heavyweight Champion.

Gelukkig zijn die staande gevechten enorm goed uitgewerkt, want het kan nogal frustrerend zijn als je geen worstelaar bent en je moet nou net tegen een worstelaar. Je moet er dan voor zorgen dat je uit de clinch blijft en ervoor zorgen dat je op een afstand vecht. Helaas zul je met de gewone technieken niet ver komen en dus zul je nieuwe technieken moeten gaan leren. Eenmaal geleerd zul je bijvoorbeeld een Rashad met hoge trappen en superman punches op een afstand kunnen houden. Helaas is het wat moeilijker om dit allemaal te raken, want het AI is een stuk slimmer geworden. Wanneer je enkel richting het hoofd slaat en trapt merk je vanzelf dat de computer dan elke keer blokt. Wanneer je variatie brengt in hoogte en laagte zal je tegenstander verward zijn en zomaar op een hoge trap kunnen lopen waardoor hij ineenzakt. Dit is trouwens aardig vet om te zien, aangezien je echt het gevoel hebt dat je deze virtuele man hebt pijn gedaan. De adrenaline stroomt door je lijf en dat heeft THQ geweldig uitgevonden!

Realisme

Waar ook veel kritiek op was, was het grondwerk dat in de game is verwerkt. In 2009 was het te moeilijk om de betere te zijn op de grond en in UFC 2010 heeft de ontwikkelaar hier ook wat aan gedaan. Het is nu makkelijker om het grondwerk tot een succes te maken en er is ook veel verschil tussen echte worstelaars en amateur worstelaars. Zo is het bijna onmogelijk om als niet worstelaar een worstelaar constant tegen de grond te werken en als je hem eindelijk op de grond hebt ook daadwerkelijk daar te houden. De verschillende specialiteiten worden dus goed benut. Wanneer je een kickboxer bent heb je voordeel in het vechten, maar is je tegenstander een worstelaar zorg er dan voor om het gevecht staande uit te vechten. Dit is trouwens makkelijker dan het lijkt, want degene die beter in grondwerk is wil het gevecht ook op de grond uit vechten en doet er alles aan om jou daar te krijgen. Het word dus een strategisch plan die je trouwens in het gameplan kan aanpassen. Je kunt hier samen met je coach aan werken en zo bijvoorbeeld één wedstrijd beter in het grondwerk te zijn wat dan ten koste gaat aan je boks kwaliteiten.

Ook een leuke toevoeging is het naspelen van matches. In deze modus zul je wedstrijden na moeten spelen die in het verleden gespeeld zijn en als jou favorieten vechter verloren heeft, kan je daar dus iets aan doen. Er zit bijvoorbeeld een wedstrijd tussen met Lidell en Rashad, waarin Rashad Lidell KO had geslagen. Nu kun je ervoor kiezen om Rashad te zijn en de wedstrijd opnieuw te bespelen en wederom Lidell KO TE slaan. Ook kun je Lidell kiezen om zo Rashad KO te gaan slaan en geschiedenis te herschrijven. Zo op het eerste gezicht lijkt dit niet zo spannend, maar als je het speelt is het weldegelijk een leuke nieuwe toevoeging. Evenals het gebruik maken van de kooi. In dit deel kun je je tegenstanders tegen de kooi vastzetten en hem van hieruit tot moes slaan of schoppen.

Waar UFC 2009 wel goed in was, was het online gedeelte en dat is in 2010 prima voort gezet. Een tegenstander is zo gevonden en de connectie is goed te noemen. Helaas niet helemaal perfect, maar het kan er mee door. Wanneer je wint zul je zien dat jij een aantal punten hebt verdient en zo een aantal levels zult ranken. Deze rank zullen je tegenstanders zien en kunnen hun bepalen of ze tegen je willen spelen of niet. Als je verliest is het helaas allemaal andersom. Je zult punten verliezen en dus ook een aantal ranks naar beneden zakken. Ook worden je statistieken bijgehouden en zo kun je je vergelijken met de spelers in de rest van de wereld. Ook is het leuk om tegen vrienden online te spelen. Zo zul je leuke gesprekken krijgen met je vrienden als je verteld dat je hem KO hebt geslagen. Want zeg nu zelf, het leukste wat er is, is je vrienden voor schut zetten.

Helaas zijn er een paar puntjes van kritiek. Het submission systeem is helaas nog niet echt volmaakt. Dit komt mede doordat worstelaars gewoon altijd beter zijn in submissions en het aardig opvalt dat je tegenstanders vijf keer zo snel een submission tot een succes brengen dan jij zelf. Het maakt eigenlijk niet uit hoe hard je aan je pookje draait, het lukt bijna nooit. Ook is het erg moeilijk als je een nieuwkomer bent in de UFC wereld. Het is aardig moeilijk om alle trucs en snufjes uit te vogelen en ook daadwerkelijk toe te passen. Met honderden vechters en daarbij weer duizenden tricks om je tegenstanders tegen de grond te slaan of te schoppen is het dus aardig moeilijk. Ook is de moeilijkheidsgraad van de computer moeilijk te noemen wanneer je deze niet op het makkelijkst instelt. Maar toch wordt dit allemaal weggepoetst door de ongelofelijke vette sfeer in de game.

Verdict

Kortom, UFC Undisputed 2010 is dus een game die eigenlijk in je collectie thuis hoort. Door alle verbeteringen begint dit echt een top serie te worden. Met de beter uitgewerkte carrière modus, de betere bewegingen en de goed uitziende graphics zal UFC 2010 iedere vecht fan verbazen. Ook zijn de controllers perfect uitgewerkt en er is totaal geen reden tot frustratie. Helaas zijn de submissions nog steeds niet fantastisch te noemen en is de moeilijkheidsgraad voor beginners te hoog. Dit laatste minpuntje is weer weg te vegen wanneer je als beginner een pro word uiteraard. Meningen zullen verschillen, de één vindt het geen zestig euro waard en de ander juist wel. Ik sluit me aan bij de positieveilingen. De gamewereld had gewoon weer een perfecte vechtgame nodig en met UFC Undisputed 2010 zal dit helemaal goed komen. Deze game verdient dus een dikke 88!

  • Carrière modus
  • Vloeiende bewegingen
  • Goede graphics
  • Kooi vechten
  • Sfeer
  • UFC

 

  • Submissions niet ideaal
  • Hoge leercurve

88/100

About the author