Vanquish

Vanquish

Sega is onder andere de trotste maker van de Sonic games. De ontwikkelaar is de welbekende Platinumgames INC. En zo kunnen we wel meerdere games opnoemen. Een tijd geleden kwam de game Vanquish uit. Deze game was niet zo heel erg bekend, maar scheen heel erg goed te zijn. Na enige tijd afwachten kreeg ik de game in mijn brievenbus, en dat betekent spelen! Ik speelde een tijdje, en heb me ook wel goed vermaakt. Maar is de game wel zo goed als Sega beweerd? Dat zullen we in deze recensie eens kritisch bekijken. We zullen vooral de volgende aspecten bekijken en bekritiseren: Verhaal, besturing, variatie, wapens, gameplay en graphics.

Als eerste zal ik in het kort het verhaal een beetje introduceren. Het verhaal begint met een filmpje waarin je een enorme laserstraal op de aarde ziet komen. Op heel de aarde? Nee, de laserstraal is specifiek gericht op de Amerikaanse stad New York. Deze laserstraal wordt afgeschoten van een enorm ruimtestation. De Amerikaanse presidente krijgt op dat moment een videobericht van de man die het heeft afgeschoten. Dit is een Russische man, die een enorme macht heeft op dat moment. De presidente van Amerika besluit op dat moment om haar legermacht in te schakelen en het ruimtestation te vernietigen.

Je speelt dus als een soldaat, maar niet zomaar een soldaat. Je speelt als Sam, een speciale soldaat die DARPA heeft gestuurd. DARPA is een unit die alleen op zeer speciale momenten haar macht inschakelt. Je missie is dan ook om de soldaten te helpen bij het vernietigen van het ruimtestation. Sam heeft het echter niet zo met de soldaten, aangezien zij slechts geschiedenis willen schrijven. Sam en de band met de soldaten is dan ook niet plezierig. Wanneer Sam voor het eerst in actie moet komen, ziet hij dat hij aan een zelfmoord missie is begonnen…

Het verhaal is in ieder geval erg goed uitgelegd door filmpjes en dergelijke. Dat is een uitstekende basis voor een goede game. De game zelf is een Third Person Shooter, en speelt zich ,zoals je hierboven al kon lezen, af in op een ruimtestation. Dit ruimtestation is wel uitzonderlijk, omdat het er uitziet als een enorme aardse plaats. Zo heb je gewoon jungles, stadsparken, treinen, en nog veel meer dingen die wij gewoon vinden. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe onduidelijker het wordt. Zo zie je dus dat bepaalde informatie expres is achtergehouden. Het einde is erg verassend, maar meer kan ik niet zeggen daarover.

Het verhaal is dus overduidelijk verassend en houdt je aan het spelen. Het verhaal wordt ook leuk verteld door de vele meningsverschillen van Sam en Cpt. Burns. Burns is een redelijk oude kapitein, die dit geworden is doordat hij een oorlogsveteraan is. Hij heeft enorm veel ervaring, maar hij luistert graag naar zichzelf dan naar anderen. Deze filmpjes en gesprekken zijn erg vermakelijk, en houden je goed in het spel.

Russische Robots

Je speelt echter niet tegen Russen of mensen. Je voornaamste tegenstanders zijn robots die door de Russen zijn geprogrammeerd en hebben een circuit die hen sterke moordmachines maakt. Zo heb je dus ook een leuke variatie van je vijanden. Zo vecht je meestal tegen robotsoldaten. Van robotsoldaten tot enorme tanks en ruimteschepen. Zo kom je bijvoorbeeld Romanov’s tegen. Romanov’s zijn grote robots, die als doel hebben het leven van een soldaat zo slecht mogelijk te maken. Je hebt enorm veel varianten van Romanov’s. Zo heb je er een die voornaamelijk op de vuist gaat met gigantische boren, of heb je een Romanov met een enorme vlammenwerper. De variatie gaat enorm ver in Vanquish. Je zult je echt verbazen over de kleine robots tot de gigantische robots.

Niet alleen je vijanden zijn erg gevarieerd, maar ook je eigen ruimtepak. Dit pak, ontworpen door ARS, is een superpak. Dit pak geeft je vele voordelen die je vijanden tot stof doen bijten. Met dit pak kan je onder andere lekker boosten. Dit wil zeggen dat je keihard door middel van straalraketjes over de grond kan glijden, en zo je vijanden in de flanken kan aanvallen. Je pak ondersteunt ook de slow motion functie. Zo kan je door middel van ontwijken en mikken een slow motion maken. Dit heeft echter wel een tijd, en dat zul je ook merken. Deze slow motion activeer je met X+ L1, en dan zul je zien dat je vijanden rondom je een stuk langzamer gaan dan jij. Tenminste, je kogels zullen snel zijn, maar jij niet.

Controlls

De besturing in deze game is ook wel een echte klassieker. Zoals iedereen wel weet is dat je met L1 mikt en met R1 schiet. Ook bij Vanquish is dat het geval. Wat wel even wennen is dat je granaten moet wisselen met een pijltje, en die moet gooien met een andere knop die je gewend bent. Dit is even wennen, zoals dat bij de meeste games het geval is, maar voor de rest heb je niet erg irritatie wekkende knopjes. De besturing is dus ook in orde. Niet alleen de besturing van je knoppen is fijn. De mêlee kills die je uitvoert met O is ook erg bruut. Wat wel leuk is, is dat er soms een interactie komt waarin je een vijand te lijf moet gaan met mêlee. Zo ga je bijvoorbeeld een enorme Argus robot te lijf met slechts een Assault Rifle en je pak. De robot reageert op jou, en zal dan bijvoorbeeld raketten op je afvuren. Deze moet je dan ontwijken door op knopjes te drukken. Maar wees wel op tijd en reageer dus snel! Want je moet in deze game op vele vijanden letten, en dus ook als er een situatie als hierboven zich voordoet. Doe je dit niet, dan zul je er snel de consequenties van ondervinden.

Ook de wapens die je hebt zijn leuk verzonnen. Zo begin je met een shotgun, een Assault Rifle, een Heavy Assault Rifle en granaten. Je hebt twee vormen van granaten. Zo heb je een normale granaat en een EMP granaat. Voor de mensen die Call of Duty: Modern Warfare 2 hebben gespeeld, weten wat er gebeurd als je een EMP gebruikt. Jawel, een EMP granaat zorgt er voor dat je de circuits en elektriciteit even uit balans brengt en zo je vijanden even tot stilstand maakt. Dan kan je je vijanden te lijf gaan met een boost en dan trap je ze zo de grond in. Je hebt dus redelijk wat wapens, maar niet erg veel. Zo haal je ook snel de achievement/trophie dat je alle wapens in het spel vindt. Als ik me niet vergis, zijn er ongeveer 12 wapens. Dit is niet heel erg veel. Dat is toch wel jammer voor een shooter die zich in de ruimte afspeelt. Zo zie je graag hightech wapens, maar die vindt je niet. Wat deze blunder wel goed maakt, is dat je je wapen kan upgraden tot het ultieme robotslopende wapen.

Zo zul je vaak een upgrade vinden als je bijvoorbeeld een vijand hebt gedood, en zul je soms ook de optie hebben om het wapen van je pas gedode vijand op te kunnen pakken. Helaas kan je maar 3 wapens dragen, exclusief granaten. Kies dus slim voordat je een slagveld oprent. Zijn je vijanden ver, kies dan voor de sniper. Zijn het er veel, kies dan voor de Lock On Laser. Dit wapen lanceert automatisch 4 raketten af als je op één vijand mikt. Deze raketten gaan dan vijanden in de buurt zoeken.

Leuke Missies

Je missies zijn wel goed ontworpen en uitgevoerd door de developer. Zo zijn er verschillende missies. Zo speel je bijvoorbeeld in een jungle, waarin je je plaats moet zien te behouden. Of heb je bijvoorbeeld een leuke achtervolging van twee treinen. Dan zit jij op de ene trein en je vijanden komen via verschillende treinen te voorschijn. Soms moet je ook erg stil zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een missie die zich op een monorail afspeelt. Tijdens de tocht op de monorail heb je een gedempte sniper aan boord van de monorail. Je doel is dan om niet gezien te worden door zoeklichten, patrouilles en camera’s.

Als je dit allemaal braaf uitvoert, krijg je ook weer een leuke trophie die je geheel terecht hebt verdiend! Je hebt uiteraard ook missies waarin je verschillende eindbazen te lijf moet gaan. Je zal dan echt je best moeten doen om ze tot het uiterste te drijven, zodat je vijand een fout gaat maken waarvan jij kan profiteren. Zo heb je erg sterke robots waar je tegen moet vechten. Er is een robot die de Unknown wordt genoemd. Waarom dit is, is wel duidelijk. Deze robot bestaat namelijk uit losse onderdelen die aan elkaar zitten gelast. Wanneer je deze robot kapot aan het schieten bent, vallen zijn onderdelen eraf en zul je een piepklein robotje tegenkomen. Op deze moet je schieten om ervoor te zorgen dat hij zal sterven. Slow motion is erg handig tegen deze robots.

We zijn alweer bijna aan het einde gekomen van deze recensie over Vanquish. Wat ik wel nog wil vertellen, is dat de gameplay erg goed is van deze game. Je speelt je er goed doorheen. Zelfs zo goed, dat je het spel erg snel uitspeelt. Dat is toch wel zonde van een goede game als Vanquish. Gelukkig wordt dit gecompenseerd met verschillende moeilijksgraden. Zo heb je 5 moelijksgraden. De moeilijkste heet de God Hard mode. En ja, je gaat er zeer snel in dood. Ik heb dit even gespeeld, en je moet echt heel alert zijn. De gameplay ligt lekker, vanwege de mooie graphics van deze game. Zo sta je stijl achterover van de mooie details van gras, bomen, dieren, mensen en gebouwen. Ook kan je na elk hoofdstuk een bepaalde Challenge Mode spelen. In deze optie zul je erg leuke, maar moeilijke challenges vinden. De aanwezigheid van zo’n modus is ook wel een applausje waard.

Verdict

Mijn conclusie leidt dan ook dat Vanquish eigenlijk wel de status heeft van een must-have. Je zit vast aan het beeldscherm vanwege zijn spanning en intense gaming. Niet alleen de gameplay en graphics zijn erg goed, ook de variatie die is gecreëerd door de ontwikkelaar. Je vijanden zijn zo verschillend dat je nooit weet in welke situatie je je vijanden tegenkomt. Je vijanden passen je ook aan de omgeving. Wees dus slim en counter je vijanden door de nadelen die ze hebben. Ook heeft deze game verschillende moeilijksgraden. Dit zie je tegenwoordig niet heel erg vaak meer in een game. De indruk die je hebt wordt nog versterkt door de fijne besturing en door de snelheid in deze game. Er zijn slechts weinig minpunten in deze game aanwezig, maar de kleine hoeveelheid aan wapens is toch wel de voornaamste. En dat je de game erg snel uitspeelt. Deze game verdient dan ook terecht het cijfer die ik heb gegeven. En voor de mensen die twijfelen; deze game is echt uniek en een echte aanrader!

  • Veel variatie
  • Verhaallijn
  • Vijanden
  • Verschillende moeilijkheidsgraden
  • Graphics & Gameplay
  • Besturing
  • Challenge Mode

 

  • Korte speelduur
  • Weinig wapens

87/100

About the author