Vertigo

Vertigo Wii

Geinig! De naam van de game betekent: een staat van duizeligheid. Dit wist ik van te voren niet, een gamebuddy wist mij deze kennis mee te geven. Midden in de roos, die naam. Want de game is het ultieme behendigheidsspelletje, waarbij je met een stalen bal racet op hoge achtbaanachtige parcours. De kunst is om onder tijdsdruk de juiste balans te vinden tussen punt A en punt B, in een track vol konkelende bochten en hindernissen. Aan jou de keus of je dat liever doet met je Balance Board of de Wii-mote. Kom, we gaan een potje rollen!

Vertigo is een racepuzzelaar en heeft diverse tracks verdeeld over verschillende planeten. Die planeten kun je alleen maar bezoeken als je je parcours binnen de gestelde tijd goed volbrengt. De game kent 4 speelmodi: Arcade, Career, Practice en Multiplayer. In de Arcade mode krijg je 48 puzzeltracks voor je kiezen en ze zijn allemaal verbonden aan een tijdslimiet. Vind je dit een beetje te simpel worden? Dan schroef je de moeilijkheid op tot 1 of maximaal 2 niveaus hoger. De skills van meest doorgewinterde puzzelaar worden danig op de proef gesteld.

De Career-mode laat zich raden: je speelt het verhaal achter Vertigo. Dat in principe neerkomt op een het gegeven dat jij een racer bent en deel uitmaakt van de Elite Xorb Racing Corporation, een organisatie die zich bezighoudt met… races. Die races worden op verschillende planeten georganiseerd, bestaan uit 6 banen en zijn speelbaar in de volgorde die jij zelf kiest. Zodra je bij al die banen bent gefinisht speel je weer nieuwe planeten vrij. En ga zo maar door.

Je moet er niet te gemakkelijk over denken, als je slim bent doe je wel degelijk je best. Er zijn namelijk 3 verschillende medailles te verdienen (brons, zilver en goud) waarmee je weer upgrades kunt verdienen om sneller te gaan of jezelf meer wendbaar kunt maken. Hoe langer je Vertigo speelt, hoe belangijker die upgrades gaan worden.
Maar dat is tevens erg tricky. Het spel is namelijk best een pittige uitdaging. Je beschikt over 3 levens, voor het geval je uit een parcours de diepte in dondert. Neem maar van mij aan dat je ze nodig hebt. Heb je al je levens verbruikt dan is het simpelweg Game Over. En kun je helemaal opnieuw beginnen…

Single en Multiplayer

En dan is er nog een singleplayer, met veel banen en uitdagingen. Ook voor deze modus geldt dat je fouten genadeloos worden afgestraft. Als je niet oppast kukel je zo de afgrond in, het soms erg moeilijk inschatten waar de railing ophoudt en waar de vallen zitten. Maar goed, daar is het dan ook een puzzlegame voor, op een gegeven moment zie je patronen en weet je feilloos langs de obstakels te manoeuvreren. Spreekt dat je niet zo aan, dan kun je met enkele maten Xorb Bowling opstarten of Xorb Ball. De eerste variant spreekt voor zich, je moet om de beurt zoveel mogelijk kegels zien om te gooien. De laatstgenoemde is vergelijkbaar met een potje voetbal.

Nu je een idee hebt waar het spel over gaat, ga ik in op het belangrijkste aspect van Vertigo: de besturing. Op de cover prijkt de vermelding dat je de game ook kunt spelen met je Balance Board. Maar sowieso is ie standaard met de Wii-mote te besturen. Aan jou de keuze wat het beste voor je werkt. De Wii-mote reageert goed op de bewegingen die je er mee maakt, zelf als het om heel fijngevoelige bewegingen gaat. Gaat je bal te snel? Dan rem je af met de B-knop. He je een lang recht stuk te overbruggen dan kun je Speed-boost inzetten met de A-knop. Vrij simpel eigenlijk. Dat is wel anders met het Balance Board…

Het Balance Board voor Vertigo is een gevoelig punt. Ik ben er eigenlijk nog steeds niet achter of dat aan mijzelf ligt. Om eerlijk te zijn is het voor mij te gevoelig om de stalen bal te manoeuvreren over die verraderlijke rails, een stuiptrekking met een van m’n tenen en ik tuimel het parcours af zo de grauwe afgrond in. Ook richting geven is voor mij iets te lastig, nee, geef mij de Wii-mote maar. Daarover heb ik meer controle dan het Balance Board. Het idee is goed, begrijp mij niet verkeerd, het is voor mij misschien niet goed weggelegd.

Verdict

Al met al kan ik vaststellen dat Vertigo toch wel een leuk spel is, zeker als je van puzzelen houdt, of van games als Monkey Ball. Met die laatste heb je een aardige vergelijking te pakken, al kun je met Vertigo net iets meer kanten op. De upgrades zijn leuk, en je gaat echt moeite doen om die te verzamelen. Hoe dan ook, het blijft moeilijk om de glimmende Xorb-bal ongeschonden naar het eindpunt te loodsen. Voor de een is dat juist de grote uitdaging, voor de ander een frustrerend gegeven. Playlogic heeft de game als midprice op de markt gebracht. Dan is ie het uitproberen zeker waard, helemaal als je af en toe met wat vrienden ongecompliceerde lol wilt hebben in een potje voetbal met een stalen bal. Roll on!

  • Veel tracks
  • Veel uitdagingen
  • Leuke multiplayer

 

  • Moeite met Balance Board
  • Geduld wordt getest

70/100

About the author

Geef een reactie