Wheelman

Wheelman

Eerst Chronicles of Riddick en nu Wheelman. Het is alweer de tweede game waarin macho boy Vin Diesel te bewonderen is. Wat voor genre de game is maakt hem niets uit want de Chronicles of Riddick heeft nou niet bepaald iets weg van Wheelman. Wheelman is niet alleen een nieuw avontuur voor Vin Diesel maar ook voor Midway, zulke games hebben wij namelijk nog niet gezien van hen. Deze actie game vol snelheid en gave stunts speelt zich af in de straten van Barcelona, maar brengt het wel wat vernieuwing met zich mee? Lees de recensie van Wheelman dan kom je daar snel genoeg achter.

Zoals ik net al zei speelt Vin Diesel de hoofdrol in Wheelman en zul je met hem het avontuur aan moeten gaan. In de game heet je geen Vin Diesel maar Milo Burik die erg veel lijkt op Vin Diesel en dezelfde stem heeft. Milo Burik is een undercover agent en doet zich voor als driver. Je moet de criminele onderwereld infiltreren en zorgen dat je de politie steeds een stap voorblijft. In het begin wordt Milo maar uitgelachen als hij opzoek gaat naar een baan in de onderwereld. Hier laat hij het niet bijzitten en doet er alles aan om te tonen wat hij waard is. De criminelen merken al snel dat hij goed overweg kan met voertuigen en zo weet Milo zijn eerste job binnen te slepen. Vanaf hier gaat de game pas echt van start.

In de eerste opdracht zul je een crimineel naar zijn bestemming moeten brengen. Ondertussen wilt Milo meer informatie over deze crimineel maar krijgt hij die niet. Je zult er alles aan moeten doen om de crimineel bang te maken zodat hij jouw meer informatie zal meegeven. Maar hoe maak je nu een echte gangster bang? Heel gemakkelijk door bijvoorbeeld tegen het verkeer in te rijden of door vette stunts uit te halen. De eerste missies zijn ongeveer hetzelfde, het winnen van informatie. Op een later stadium zul je als superchauffeur allerlei klussen moeten klaren in Barcelona. Ja Barcelona! Een keer wat anders dan het grauwe New York. Verder zul je zowel mensen als goederen moeten vervoeren en gevechten met bendes komen ook in Wheelman voor. Om een overzicht te creëren van wat er allemaal te doen is in Barcelona beschikt Milo over een PDA. Hierop heeft hij een kaart van de stad. Zo kun je gemakkelijk zien waar je missies kunt doen. Missies zijn verspreid over heel Barcelona. Gelukkig heeft Midway er ook voor gezorgd dat je een missie op de kaart kunt aanklikken, zo hoef je niet steeds een heel eind te rijden.

Het mooie Spanje

Barcelona het is eens wat anders. Je merkt gelijk een andere sfeer dan bijvoorbeeld in Grand Theft Auto IV. Zo rijden er voertuigen door Barcelona die je ook in Nederland op de weg tegen komt, jawel de SMART. In Wheelman heb je alle vrijheid om rustig door Barcelona heen te knarren. Zo kun je op je dooie gemak verschillende oude gebouwen bekijken die je misschien ook wel eens op vakantie bent tegen komen. Net als in GTA kun je uitstappen en een andere auto stelen, helaas zijn er niet heel erg veel verschillende voertuigen. Ook zijn scooters en motoren van de partij. Een groot minpunt vind ik wel dat je haast nergens een gebouw of winkel binnen kunt gaan om wat te kopen. Hierdoor zou Wheelman nog net iets meer vrijheid kennen.

Het zonnige Barcelona zit vol met verkeer en voetgangers waar jij dagelijks mee te maken krijgt. Je kunt je eigen ook als aso gaan gedragen en van alles kapot rijden in de stad zoals bijvoorbeeld steigers, verkeersborden, voertuigen en nog veel meer. Al snel zul je de politie op je dak krijgen. In het begin stelt de politie niet veel voor maar hoe meer sterretjes op je scherm gekleurd worden hoe meer politie eenheden achter je aan komen. Zelf vind ik de politie maar slappe hap, pas wanneer echt alle sterretjes gekleurd zijn begin je het moeilijk te krijgen. Anders rijden ze maar een beetje doelloos achter je aan en kun je ze makkelijk afschudden. En als je geen zin hebt om te rijden kun je onderhand een praatje maken met de politie. Loop naar ze toe en het zijn net een stelletje stijve harken die zo nu en dan een schot afvuren. Voor het stelen van een politie auto heb je dus maar weinig ervaring nodig. Dit was toch wel één van de punten in Wheelman waar ik mij aan irriteerde.

Als ervaren driver kan Milo zeer goed overweg met voertuigen. Je hebt dus ook een aantal extra’s om het rijden te bevorderen. Bijvoorbeeld nitro waardoor je massaal sneller gaat rijden en met de PlayStation trigger kun jij je auto in een rap tempo van links naar rechts verplaatsen terwijl je aan het rijden bent. Een optie die ik nog nooit eerder heb gezien! Met deze optie kun je eenvoudig andere weggebruikers aan de kant duwen waardoor ze meestal ergens tegen aanklappen en er een fikse explosie plaatsvindt. Ook is Milo soms net een vogel als je een AirJack wilt uitvoeren. Als je een AirJack wilt uitvoeren moet je enkele meters achter een auto gaan rijden. Wanneer een groen element op je scherm aangeeft dat je kunt springen druk je op rondje. Hierdoor klimt Milo uit zijn deurraam en springt hij op de auto van de andere weggebruiker. Hij schopt hem eruit en zo zit je in een tal van een seconde in een andere auto. Dit is zeker een compliment waard tegenover de makers van Wheelman.

Verdict

In Wheelman draait het vooral om de snelste te zijn. Racen, schieten en vette stunts uithalen is toch wel het middelpunt van de game. Als je denkt dat Wheelman een soort Saints Row 2 of GTA IV is heb je het mis en hiervoor moet je de game dus ook niet kopen. Met het halen van alle missies ben je wel enige tijd zoet maar helaas bestaat er geen mogelijkheid om Wheelman te spelen tegen mensen over de hele wereld doordat er geen multiplayer modus aanwezig is. Grafisch komt Wheelman van goede huizen. De stad, voertuigen en het schade model zien er allemaal goed uit. Wel mogen de personages in de game wat opgepept worden. Ze lijken allemaal zo stijf als je het mij vraagt.

Om te beginnen bij het begin wil ik even vermelden dat de installatie van Wheelman op de PlayStation 3 ontzettend lang duurt. Ik geloof dat ik een half uur heb moeten wachten voordat ik de game kon spelen. Eindelijk was het zover om Wheelman te spelen. De eerste indruk was erg goed. Lekker toeren in Barcelona, het ontdekken van een nieuwe stad! Maar waarna ik de politie achter me aankreeg kwamen de eerste minpuntjes al naar boven. De moeilijkheidsgraad van de politie is erg laag doordat je ze makkelijk te slim af kunt zijn en doordat de agenten erg traag van begrip zijn. Verder heb je in Wheelman enkele vette opties waaronder de AirJack. Al met al is Wheelman geen slechte game maar ontbreken er helaas een aantal dingen waardoor het geen topper is geworden.

  • Barcelona
  • AirJack mogelijkheid
  • Free roaming

 

  • Langdurige installatie
  • Lage moeilijkheidsgraad

76/100

About the author

Geef een reactie